INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Chce to zlepšit pohyb po hřišti, radí vítěz tomboly pan Enderst

„A“-muži Zajímavou galerii bývalých fotbalistů nabízí listina vítězů letošní podzimní vyšehradské tomboly. Vedle dvou našich bývalých hráčů Ladislava Křížka a Karla Havla či Jaroslava Dvořáka z SK Modřany a Motorletu, se naposledy radoval z prvenství a přízně losu někdejší záložník Tatry Smíchov a béčka Bohemians Jaroslav Enderst. Stalo se tak v poločase utkání 11. kola divize B Vyšehrad – Louňovice.

„To už je ale nějakých let, co jsem hrál, vždyť mi je sedmdesát,“ pravil s širokým úsměvem a vítěznou trofejí v ruce, kterou byl tentokrát toustovač, pan Enderst. „Jako žáček jsem začínal v Radlicích a pak jsem vyrůstal na Tatře Smíchov. Od roku 1965 jsem za ni kopal divizi. Hrávali tam se mnou kluci, kteří to pak dotáhli do ligy, například Zdeněk Mittelbach nebo Robert Hoffmann. Později jsem byl dva roky v Bohemce, ale jen jako člen širšího kádru. Hrál jsem pravidelně divizi za béčko klokanů. Končil jsem v roce 1972, když mi bylo pětatřicet,“ vzpomněl.

Mimochodem právě tehdy začala strmě stoupat vzhůru hvězda jménem Antonín Panenka. Autorovi legendárního vršovického dloubáku z finále mistrovství Evropy v Bělehradě 1976 je letos 64 let. S ním se tedy náš vítěz poznal osobně v jednom oddíle.

„Divizní derby s Vyšehradem, na to se nedá zapomenout. Odkopal jsem tady na škváře řadu zápasů proti Slavoji,“ zasnil se vítěz páté podzimní tomboly a vybavila se mu i některá jména tehdejších našich hráčů: Štípkovec, Rozmajzl či trenér Říha.

Nejvyšší soutěž ve své kariéře, a sice druhou ligu, si pan Enderst zahrál na vojně, již kroutil v Dukle Tábor. A ta měla v 60. i 70. letech nějaké mužstvo! U Jordánu si zakopal pro změnu se sparťanem Bohumilem Veselým a dalšími vynikajícími fotbalisty. Pak se vrátil zpátky na Tatrovku, kde se tehdy také hrával velmi populární zimní turnaj s účastí prvoligových mužstev: Dukly, Slavie, Sparty i Bohemians. Viktorii Žižkov nevyjímaje, ta ale tehdy působila v nižších soutěžích. A kopalo se na škváře…

„Teď mě čeká operace kolen, trápí mě od doby, co jsem hrál,“ svěřil se pan Enderst. „Dával jsem jim zamlada zabrat, protože kromě fotbalu jsem hrál hodně i nohejbal. Ve Žlutých lázních v Podolí, kde se tenhle sport zrodil.“

Díky svému někdejšímu angažmá u klokanů má pan Enderst vřelý vztah k vršovickému stadionu, kam také často chodí. „Mám permanentku, jsem tam proto pravidelně. Sem tam zajdu i třeba na Viktorku Žižkov. Ale nejčastěji na Bohemku a sem na Vyšehrad. Škoda, že už neexistuje Tatra Smíchov,“ posteskl si. A současný tým Vyšehradu? „Líbí se mi hlavně Tomáš Kavka. Měl jsem také rád Dalibora Slezáka, s nímž hrál Kavka v útoku, když sem na Vyšehrad přišel.“

V poločase utkání Slavoje s Louňovicemi, kdy se také losovala tombola, byl na ukazateli skóre stav 0:1. „Kluci mají převahu, potřebují však zlepšit pohyb po hřišti. Přesto věřím, že ve druhé půli dá Kavka dva góly a Vyšehrad nakonec zvítězí 2:1,“ tipnul si s velkou dávkou optimismu Jaroslav Enderst. Bohužel jeho proroctví naplnění nedošlo, šemíci nakonec prohráli 0:3.

„Ať tak či onak, určitě přeju Jardovi Klímovi a celému Vyšehradu, aby nakonec postoupili do ČFL. Rád bych sem chodil na zápasy třetí ligy,“ uzavřel usměvavý sedmdesátník Jaroslav Enderst.

 

Dosavadní vítězové podzimní tomboly

Ladislav Křížek, Prosek

Karel Havel, Vysoká Libeň

Miroslav Kočí, Podolí

Jaroslav Dvořák, Modřany

Jaroslav Enderst, Smíchov

 

Foto z tomboly: zde

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...