INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Šemíci nehodlají být pouhými statisty u Chodských slavností

A“-muži Po čtyřleté pauze, kterou strávili v divizi B, se fotbalisté Slavoje Vyšehrad vracejí do ČFL. Hned první krok bude ale nadmíru obtížný: premiéru si šemíci odbudou v sobotu odpoledne na půdě osmého týmu uplynulé sezony Jiskry Domažlice, která je navíc farmou Viktorie Plzeň.

Mě to zase jako úplně špatné nepřipadá, i když tam jsou zrovna Chodské slavnosti a přijde jistě velká návštěva. Jsem přesvědčen, že jsme schopni odehrát v Domažlicích dobré utkání. Přes jisté obměny základ našeho týmu z minulé sezony zůstal, navíc můžeme využít některé hráče z Kolína. Z tohoto pohledu vidím utkání jako zcela otevřené s šancemi půl na půl,“ prohlásil jeden z dvojice koučů Vyšehradu Milan Kopřiva, po tréninku na hřišti Sparty Krč.

Výsledky v přípravném období přitom nebyly – také vzhledem k rotaci ohromného množství hráčů – nijak přesvědčivé, vyhrát se podařilo až v posledním utkání na Admiře. „Přesvědčivé opravdu nebyly, ale někteří hráči začali pozdě s přípravou, byla i zranění,“ řekl Milan Kopřiva. Kvůli zranění také bude chybět v premiéře ofenzivní záložník Michal Kočí, hráč s nejvyšším počtem gólových asistencí v posledních dvou sezonách.

Domažlice se opírají o výkony explzeňského brankáře Ticháčka, kapitána Mužíka (na snímku) a posil z Plzně. V této souvislosti mě mrzí, že jsme vypadli v poháru s Táborskem, protože bychom si jinak mohli zahrát právě s Plzní,“ litoval Milan Kopřiva, mimochodem sám bývalý hráč Škody Plzeň, v jejímž dresu odkopal 90 zápasů v československé I. lize.

Podle Domažlického deníku čekají na Chodských slavnostech desetisíce návštěvníků, a tak je víc než pravděpodobné, že Slavoj nastoupí před návštěvou, jakou už dlouho nezažil. Jiskra v generálce na ČFL porazila reprezentaci Indie do 23 let brankami Hrdličky, Bauera a Tůmy 3:1 a nastoupila v této sestavě: Švihořík – Vondráček, Tůma, Bauer, Bárta – Vojtko, Hamerník, Mužík, Špírek – Tafat, V. Hrdlička. Střídali: Vnuk, Došlý, Braun, Leitl, Hrubý, Javorský a Beránek. Trenérem týmu je 44letý Stanislav Purkart, i on hrával ligu za Plzeň. Jiskru vede od dubna roku 2012 a vede ji dost úspěšně.

V Domažlicích si letos nesmírně věří. Na Střelnici se v létě sešel mančaft, který ve své čtvrté sezoně v ČFL údajně musí bojovat o prvenství! Cokoli jiného než umístění „na bedně“ bude neúspěchem. To je tedy pořádně velké sebevědomí a nepochybně pramení i z toho, že Jiskře se v posledních letech hodně daří v domácí pohárové soutěži. Například loni vyřadila Bohemians 1905 a letos si chce vyšlápnout na Duklu.

Jsem přesvědčen, že v Domažlicích dosud nikdy nebyl tak silný tým jako teď. Na žádném postu není slabina. Od letošní sezony si hodně slibujeme, jak my, tak i vedení klubu, což je vzhledem k posílení pochopitelné. Tři čtvrtiny kádru tvoří noví hráči, musíme se sehrát, ale věřím, že s přibývajícími zápasy to bude lepší a lepší. Je to sice odvážné tvrdit, ale vzhledem k tomu, jak jsme posílili, chceme do Domažlic přivést druhou ligu,“ řekl Domažlickému deníku jeden z klíčových hráčů týmu Milan Braun. „Na první zápas s Vyšehradem se už moc těšíme. Každý rok na Chodské slavnosti je to tady svátek fotbalu. Minulý rok se nám podařilo, snad poprvé, na slavnosti vyhrát, zlomili jsme pouťové prokletí. Snad to letos zopakujeme, doufám, že před početnou kulisou, a pak to všichni společně půjdeme oslavit.“

S týmem z Domažlic se Vyšehrad dosud nikdy neutkal. Byly časy, kdy jedenáctitisícové město disponovalo hned dvěma divizními celky současně, Jiskrou a Rudou Hvězdou, tehdy ale hrály spolu v divizi A, zatímco Vyšehrad působil v jiné divizní skupině.

K prvnímu zápasu nového ročníku ČFL tedy jede tým trenérů Jaroslava Klímy a Milana Kopřivy do kraje Jana Koziny Sladkého, vůdce chodského povstání na konci 17. století, další čtyři zápasy ČFL ale bude hrát v Praze: doma s Král. Dvorem, v Holešovicích na půdě Loko Vltavín, potom doma s Jirny a Zápy a až 6. září přijde další cesta mimo Prahu: do Chrudimi. Nejdál je to právě do Domažlic a do Chrudimi: 130 km. Jinak je ale letošní ČFL, z geografického hlediska, pro týmy z Prahy velmi příznivou soutěží.

Slavoj Vyšehrad ve své 107leté historii postoupil do ČFL počtvrté. Poprvé to bylo v roce 1981 ze čtvrtého místa divize C, kdy k proklouznutí do tehdejší II. národní ligy šemíci využili reorganizace soutěží. Podruhé v roce 2000 z prvního místa v divizi A, potřetí pak v roce 2007 rovněž díky triumfu v divizi A.

Utkání Jiskra Domažlice – Slavoj Vyšehrad se hraje v sobotu 9. srpna v 15.00 hod. a řídí jej rozhodčí Drahoslav Drábek ze Starého Hradiště u Pardubic. Na čarách mu budou asistovat Ondřej Šedivka z Pardubic a Zdeněk Šimek z Ústí nad Orlicí. Novinkou je penaltový rozstřel po utkáních, která skončí remízou. Vítěz rozstřelu získá 2 body a poražený 1 bod.

 

článek o Jiskře Domažlice: zde

 

Slavoj Vyšehrad ve třetí nejvyšší soutěži

1981/82 II. národní liga, 15. místo (hned sestup do divize)

2000/01 ČFL, 18. místo (hned sestup do divize)

2007/08 ČFL, 13. místo

2008/09 ČFL, 16. místo

2009/10 ČFL, 17. místo v ČFL (sestup do divize)

2014/15 ČFL, ???. místo

 

Foto: Milan Kilián a Jiří Pojar

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...