INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Zápy? Na nich se už musíme chytit, burcuje Milan Kopřiva

A“-muži Příznivci Slavoje Vyšehrad ještě ve svých debatách „dohrávají“ nedělní zmoklý zápas s Jirny, už je tu ale další výzva a další možnost vidět šemíky v jejich snaze o první bodový zisk. Ve středu 3. září je totiž na programu předehrávané 17. kolo a jedno z utkání se uskuteční právě na našem stadionu, kde se představí SK Zápy. Půjde o souboj sedmnáctého s pátým týmem tabulky. Soupeř z vísky s tisícovkou obyvatel v okrese Praha-východ poblíž Brandýsa nad Labem má v současnosti víc zkušeností než Vyšehrad, ČFL hraje třetím rokem v řadě.

Zatím dva vzájemné zápasy a dvě prohry

SK Zápy byl založen v roce 1932 a zároveň bylo vybudováno hřiště na pozemku v Teletníku. Tým hrál většinou v okresních soutěžích, až v roce 1984 tuhle hranici překonal a postoupil do Středočeského krajského přeboru. Ten byl v Zápech sedm let až do roku 1991. Koncem 90. let klub přestál krizi a z okresního přeboru se opět začal šplhat zpátky. V sezoně 2003/04 přišel postup do I. B třídy a hned po roce další do I. A. třídy. Strmý vzestup pokračoval dál, o tři roky později se Zápy dostaly do přeboru, který v sezoně 2010/11 s velkou převahou vyhrály.

V divizi se zdržely jen rok, ale narazily zde mj. i na šemíky a poradily si s nimi v obou zápasech. Na podzim vyhrály Zápy na Vyšehradě 1:0 gólem Hakla (na snímku dole) i na jaře doma 2:1 (branky: Chrobák, Doležal – Kočí). V konečné tabulce ztrácely z druhého místa 12 bodů na Jirny, ty ale postup nevzaly, a tak se vydaly do ČFL právě Zápy. To bylo v červnu roku 2012.

Trenéra Hradeckého nahradil Mašek junior

Zápy šly do ČFL pod trenérskou taktovkou Václava Hradeckého, který předtím působil na Žižkově a ve vršovickém ďolíčku. Tým hrající podobně jako Jirny v červenobíle podélně pruhovaných dresech skončil v sezoně 2012/13 coby nováček ČFL na 9. místě, tedy v první polovině tabulky. Velkou osobností byl zejména brankář Oldřich Pařízek, díky němuž Zápy inkasovaly nejméně branek ze všech 18 týmů. V minulém ročníku 2013/14 měly sice na jaře trochu starosti se záchranou, ale vše s přehledem zvládly a skončily na posledním nesestupovém 14. místě. Musely se přitom vyrovnat s odchodem Pařízka, který nastoupil jako trenér brankářů ve Slavii.

V létě skončil i trenér Hradecký a nahradil jej Michal Mašek, který je synem šéfa a majitele SK Zápy Františka Maška. Michal Mašek je nejen trenérem, ale zároveň i sekretářem klubu. Hrajícím asistentem je bývalý sparťan a obránce Miroslav Doležal.

Pavlík, Kalivoda, Bálek, Glasnovič… a také Kavka

V týmu Záp je řada opravdu zajímavých a známých fotbalistů: Petr Pavlík (235 zápasů a 21 gólů v I. lize, bývalý hráč Jablonce, Slovácka či Zbrojovky Brno), David Kalivoda (175/21, Slavia, Teplice, Příbram, Vikt. Žižkov), Jan Novotný (63/3, Vikt. Žižkov), Vladimír Bálek (55/5, Bohemians 1905, Vikt. Žižkov, Vlašim) či Marin Glasnovič. Ale také na Vyšehradě dobře známý Tomáš Kavka, jenž během svého zdejšího tříapůlletého působení nastřílel za Slavoj celkem 66 gólů (včetně těch v přípravných zápasech). V červenobílém dresu toho ale zatím moc neodehrál, brzdí jej opakovaná zranění. Kapitán týmu je Martin Kovařík, který dříve hrával za Ovčáry.

Naším cílem je samozřejmě záchrana, ale chtěli bychom se pohybovat v klidném středu tabulky a nehrát o setrvání v soutěži až do posledních kol,“ uvedl František Mašek.

Zbavili Admiru dlouhé domácí série bez prohry

Zápy mají po čtyřech kolech 9 bodů. V nové sezoně mají více než solidní výsledky, body ztratily jen porážkou ve Štěchovicích. Doma však porazily Chomutov, Benešov a naposledy v neděli dokonce vyhrály 3:1 na Admiře.

A proč s přívlastkem dokonce? Protože Admira od svého postupu do ČFL ani jednou doma neprohrála, až nyní se Zápy. V loňské sezoně byla jediným neporaženým celkem ČFL na vlastním stadionu, na kterém nedávno dokonce vyřadila v poháru druholigový Sokolov. Naposledy padla doma v květnu roku 2012 v divizním utkání s novou Pakou a potom až teď v neděli se Zápy!

Brankami Jelínka, Glasnoviče a Svobody vedly Zápy na Admiře už 3:0, až potom Kobyliští vstřelili alespoň čestnou branku. Trenér Mašek postavil v utkání na Admiře tuto sestavu: Rodinger – Hakl, Pavlík, Doležal, Petržílka – Snop (89. Šulc) – Jelínek (90. Novotný), Kovařík, Kalivoda (74. Bálek), Svoboda (83. Chrobák) – Glasnovič.

Kavka si zatím zahrál jen v jednom utkání, a sice 17. srpna ve Štěchovicích, kde na závěrečnou půlhodinu vystřídal Jelínka. Na rovinu je třeba říct: šance, že jej fanoušci Vyšehradu uvidí ve středu přímo v akci na hřišti, i když tentokrát v dresu soupeře, není moc pravděpodobná.

Kdo přijde z Kolína? A pomůže to už k bodům?

Zápy mají formu, to je z jejich výsledků zcela zjevné. Jenomže šemíci už nutně potřebují konečně vymazat nulu v kolonce bodového zisku. „V utkání se Zápy se už musíme chytit,“ burcuje vlastní řady jeden z dvojice trenérů Slavoje Vyšehrad Milan Kopřiva. „Bohužel, hodně nám v úvodu sezony chybí Michal Macháček, který umí podržet balon v době, kdy se ho ostatní zbavují. A nebo také dojít si pro faul.“

Nejen první, ale i druhá liga bude mít během nadcházejícího víkendu pauzu, a tak by mohlo tým Vyšehradu posílit několik hráčů z partnerského Kolína. Už v nedělním utkání s Jirny, které prohráli šemíci vlastním gólem 0:1, nenastoupili beci Lukáš Budějský a Jakub Frohna, kteří odešli na hostování do Slovanu Velvary (středočeská I. A třída). Kvůli nemoci je mimo hru další zkušený hráč Jiří Kubík a především chybí zraněný forvard Musa Ansuma.

Přijďte ve středu v pět odpoledne fandit!

Utkání předehrávaného 17. kola ČFL Slavoj Vyšehrad – SK Zápy se hraje ve středu 3. září od 17.00 hod. a řídí jej jičínský rozhodčí Petr Vít. Na čarách mu budou asistovat další dva Východočeši: Michal Novák z Nové Paky a Vladan Haleš z Hradce Králové.

 

Soupiska SK Zápy:

BRANKÁŘI: Dominik Rodinger (narozen 1987), Ivo Doležal (1979), Tomáš Šejvl (1993).

OBRÁNCI: Miroslav Doležal (1988), Radek Šulc (1989), František Hakl (1989), Jan Petržílka (1984), Martin Kovařík (1982, kapitán mužstva), Jiří Duben (1988), Petr Pavlík (1978), Jan Novotný (1982).

ZÁLOŽNÍCI: David Kalivoda (1982), Marek Chrobák (1985), Jan Jelínek (1992), David Snop (1988), Václav Svoboda (1990), Ladislav Květoň (1988).

ÚTOČNÍCI: Vladimír Bálek (1981), Marin Glasnovič (1990), Tomáš Havránek (1993), Tomáš Kavka (1990).

 

Dosavadní vzájemná utkání Vyšehrad – Zápy:

 

Slavoj Vyšehrad – SK Zápy 0:1 (0:1)

Divize B, 3. září 2011. Branka: 20. Hakl. Rozhodčí: Paták – Mokrusch, Hudeček. Bez karet. Diváků: 307.

Vyšehrad: Víšek – Švejda, Horkavý, Hendrych, Černý (70. Budějský) – Kohout (76. Švehla) – Frohna, Bošanský, Nosek – Slezák (58. Hradecký), Kavka. Trenér Jiří Formánek.

Zápy: Pařízek – Petržílka, Šulc, Košvanec, Herda – Málek, Kovařík – Hakl, M. Svoboda (90.+2 R. Pechar), Froněk (29. Chrobák) – Mikolanda (82. Stupka). Trenér Jaroslav Tesař.

 

SK Zápy – Slavoj Vyšehrad 2:1 (2:1)

Divize B, 1. dubna 2012. Branky: 21. Chrobák, 45. Doležal – 15. Kočí. Rozhodčí: V. Němec – Benedikt, Kotalík. ŽK: Hakl, Chrobák, Šulc – Hendrych, Švehla. Diváků: 150.

Zápy: Pařízek – Pechar, Doležal, Šulc, Petržílka – Hakl, Málek, Kovařík, Froněk (70. Zahálka) – M. Svoboda (88. P. Kučera) – Chrobák (81. Siegl ml.). Trenér Jaroslav Tesař.

Vyšehrad: Krček – Kohout, Švejda, Hendrych, Nosek – Zimmermann, Kočí, Horkavý (63. Kubík), Švehla – Hradecký, Babašta. Trenér Jaroslav Klíma.


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...