INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Přijďte v neděli na Vyšehrad, šemíci změří síly s Meteorem!

A“-muži Matěj Pikous (na snímku) a Jakub Moudrý, dva bývalí hráči Slavoje, se v neděli dopoledne vrátí na Vyšehrad: v zelenobílém dresu našeho rivala Meteoru Praha VIII. Tohle derby vždy táhne a důvodů, proč jej navštívit, je samozřejmě víc. Navzdory bohatému počtu vzájemných soubojů v minulosti na sebe tentokrát oba kluby narazí poprvé ve třetí nejvyšší soutěži. Především je tu ale fakt, že Vyšehrad má za sebou úspěšnou sérii čtyř výher v řadě, kterou by rád ještě prodloužil – minimálně o nadcházející měření sil s tradičním rivalem z Libně.

Vyšehrad je farmou druholigového nováčka z Kolína, Meteor šestého týmu tabulky I. ligy Bohemians 1905. Z tohoto úhlu pohledu by se tedy mohlo zdát, že jasná výhoda je na straně zelenobílých. Tabulka ale zatím vypovídá o něčem jiném: po sérii výher doma se Zápy, v Chrudimi, s Novým Bydžovem a v Zápech nad Převýšovem je Vyšehrad s 12 body devátý, zatímco Meteor s 6 body sedmnáctý. Z poslední příčky se odlepil před týdnem díky tříbodovému zisku proti Písku, a na dno tabulky naopak klesl Převýšov.

Meteor letos na podzim slaví 118. narozeniny

Připomeňme si ale ještě stručně historii Meteoru, který byl založen již v roce 1896, a patří tak mezi nejstarší české kluby. Před ním tu byly jen čtyři: Slavia (1892), Sparta, ČSK Uherský Brod (oba 1893) a SK Plzeň (1894). V roce 1925 se Meteor přihlásil k profesionalismu a stal se účastníkem prvního ročníku I. ligy. Po dvou letech sestoupil a do nejvyšší soutěže se ještě v roce 1930 na jednu sezonu vrátil. Čtyři roky nato získal hřiště v Libni u Sokolovny za kostelem a zde působí dodnes. Druhým sportovním areálem jsou dvě hřiště v Bedřichovské v Ďáblicích.

V sezoně 1974/75 postoupil z divize a zahrál si II. národní ligu, předchůdce ČFL. Důležitým mezníkem byl přelom let 1993/94, kdy došlo k oddělení fotbalistů od SK Meteor Praha a vytvoření občanského sdružení FK Meteor Praha VIII.

Z I. A třídy až do České fotbalové ligy

Před deseti lety však byl Meteor na svém historickém minimu, hrál pouze I. A třídu. Z ní postoupil do pražského přeboru v sezoně 2004/05 a o tři roky později už do divize. Tady hrál od ročníku 2008/09 ve skupině A, skončil dvanáctý, o rok později byl sedmý. Od sezony 2010/11 působil tři roky v divizi B, kde obsadil postupně 6. místo (Vyšehrad byl tehdy třetí), 4. místo (Vyšehrad sedmý) a v předloňské sezoně 1. místo (Vyšehrad druhý se ztrátou čtyř bodů), a tak se po 38 letech opět dostal do třetí nejvyšší soutěže.

Na vzestupu z I. A třídy až do ČFL měli zásluhu především tři muži, tři symboly Meteoru: šéf klubu Miloslav Volf, sekretář Pavel Stehlík a nepolapitelný kanonýr Jan Fíček. Během divizního působení převzal mužstvo zelenobílých trenér Josef Pleticha a přivedl jej až k postupu. Z jeho iniciativy se také stal Meteor farmou Bohemians 1905.

Rozpačité vstupy do obou sezon ve třetí lize

Do ČFL vstoupil Meteor loni v srpnu čtyřmi prohrami za sebou a i když za pochodu obměňoval kádr a využíval služeb hráčů Bohemians 1905, výsledkově pokulhával. Tři kola před koncem podzimu, po domácí prohře 1:6 s Chrudimí, trenér Pleticha skončil. Nahradil jej zkušený František Kopač – Meteor pod jeho vedením skončil na 11. místě a v pohodě zachránil. Fíček dal 19 gólů, a to ještě řadu zápasů vynechal kvůli zranění.

I letošní sezonu zahájil Meteor (podobně jako Vyšehrad) mizerně, možná se to odvíjelo už od faktu, že v červencovém utkání Poháru FAČR zcela nečekaně vypadl na hřišti Jíloviště, nováčka Středočeského krajského přeboru. Před týdnem ale konečně vyhrál: porazil 3:2 Písek a odlepil se ze dna tabulky ČFL. Sice díky gólu v nastaveném čase po kardinální hrubce píseckého brankáře Satrapy, nicméně vyhrál a bral tři body, což je podstatné.

Trenér Kopač poslal na libeňský trávník tuto sestavu: Michňa – Durov, Boruta, Moudrý, Pikous, Ptáček – Kadlec (60. Suk), Pilík (82. Lukashov), Minárčik (60. Tenkl), Štefan – Havel (71. Ludvík), Hrdina (76. Fíček).

Opatrný optimismus před derby na Vyšehradě

Za Meteor skórovali proti Písku Pikous, Havel a v nastaveném čase Tenkl. „Satrapa špatně vykopl, míč letěl hodně nízko a dostal se ke mně. Gólman byl venku, branka prázdná. Tak jsem se soustředil jen na to, abych trefil. Jsem rád, že to vyšlo. Musím říct, že jsme měli štěstí. Ale na to se historie neptá, my jsme udělali tři moc důležité body. Věřím, že se od tohoto úspěchu odrazíme. Bylo by fajn, kdybychom to potvrdili v derby na Vyšehradě,“ prohlásil autor vítězné trefy Tomáš Tenkl.

Ano, snad nás to nastartuje,“ přidal se trenér Meteoru František Kopač. „Nevyhráli jsme v úvodu sezony sedmkrát v řadě, to je moc. Zažil jsem toho ve fotbale hodně, ale tohle čekání na výhru bylo dlouhé a jsem rád, že skončilo,“ dodal 63letý kouč.

Doufám, že je to zlom k lepšímu. Až dosud jsme neměli kliku, tak se to konečně otočilo. Bylo by fajn, kdybychom výhru s Pískem potvrdili dalším dobrým výsledkem. Moc se na utkání na Vyšehradě těším,“ vyjádřil se na webu pražského fotbalu také autor první branky Matěj Pikous, jemuž bylo v srpnu 20 let.

Pětatřicetiletý Fíček i v letošní sezoně vynechal několik zápasů kvůli zranění achilovek, naskočil ale už do posledního zápasu s Pískem alespoň na poslední čtvrthodinu. Jeho souboje s o půl roku mladším Hendrychem by byly jistě ozdobou nadcházejícího derby, vzhledem k povaze Fíčkova zranění se ale asi nedá příliš očekávat, že se objeví v základní sestavě.

Pozor na Pilíka! To je hráč pro vyšší soutěž než ČFL

Novou vysněnou posilou Meteoru, kterou si přivedl trenér Kopač ze svého někdejšího působiště, je záložník Pavel Pilík z FK Příbram, záložník s 37 starty v I. lize. Hrával také II. ligu za Bohemians Praha a má na svém kontě i více než dvě desítky zápasů v mládežnických reprezentacích. Od něho lze očekávat, že se bude snažit řídit hru svého nového týmu. Pokrýt a eliminovat tohoto fotbalistu může být jedním ze základních stavebních kamenů úspěšného výsledku v derby.

Meteor ale není zdaleka jen A-tým, vedle dvou mužstev dospělých (B-tým koučuje v pražském přeboru syn Františka Kopače Marek) má i 14 mládežnických družstev. Sluší se proto dodat, že jeho celek U 19 dosáhl letos obrovského úspěchu, když pod vedením trenéra Jindřicha Tichaie postoupil do I. ligy staršího dorostu.

Bojujeme jeden za druhého, tak to má být

Co tedy čekat od nadcházejícího derby z pohledu domácího týmu?

Meteor je určitě hratelný soupeř, půjdeme za dalším vítězstvím. Bojujeme na hřišti jeden za druhého, tak to má být,“ prohlásil záložník Vladislav Schön, který patří v současnosti k ústředním postavám mužstva. „Situace v našem týmu se stabilizovala, to je určitě pozitivní. Snad se už také dostane do základní sestavy Musa, jeho důraz v útočné fázi i schopnost účinně zakončit rozhodně potřebujeme,“ doplnil jeden z dvojice trenérů Milan Kopřiva. Co se týče zmiňované snahy o stabilizaci, za Vyšehrad nastoupilo v této sezoně už 34 hráčů, posledním z nich byl Richard Jukl, autor vedoucí branky proti Převýšovu.

Nejlepším střelcem týmu v nové sezoně je zatím se třemi góly stoper Miroslav Hendrych, což je jistý paradox, protože je jakousi poslední záchrannou instancí ještě před gólmanem. Ono to ale souvisí i s vynikajícími výkony, jaké kapitán Vyšehradu podává v této sezoně.

Nadcházející utkání by snad mohla konečně provázet nadstandardní divácká kulisa. Derby Vyšehrad – Meteor se hraje v neděli 28. září v 10.15 hod. a řídit jej bude plzeňský rozhodčí Marek Janoch. Na čarách mu budou asistovat další dva Západočeši, Václav Kubec z Kdyně a Zbyněk Cupl z Klatov.

Juniorka hraje v sobotu odpoledne ve Kbelích

Bude-li si chtít někdo z fanoušků Vyšehradu ukrátit čas čekáním na nedělní derby, může vidět již v sobotu v akci další dva naše týmy: dopoledne ve Strašnicích starší dorostence a odpoledne ve Kbelích juniorku alias B-tým mužů.

Juniorka Vyšehradu hraje v sobotu od 16.30 hod. na hřišti Spartaku Kbely, sedmého týmu tabulky I. A třídy. Kbelští svěřenci trenéra Radima Povýšila hrají mnohem lépe než na jaře, před týdnem vyhráli 4:1 v Dolních Počernicích. Oba nadcházející soupeři mají sedm bodů a jsou sousedy v tabulce: 6. Vyšehrad B, 7. Kbely.

Hodně co napravovat bude mít v pražském přeboru staršího dorostu naše U 19, jež před týdnem hrála doma se Zličínem a prohrála dost nečekaně 2:4. Jenomže jak! Soupeře měla doslova a do písmena na lopatě, vedla 2:0 a k tomu lehkovážně zahodila spoustu dalších šancí. Pak ale inkasovala kontaktní gól a podceňovaný Zličín se nadechl k nevídanému obratu, který díky dětinským chybám a nedisciplinovanosti mladých šemíků dotáhl s pořádně vysokou horou štěstí do konce.

V sobotu v 10:30 hod. čeká naši U 19 prestižní souboj s Juniorem Praha na jeho umělce ve Strašnicích, která svými rozměry připomíná spíš dětské hřiště. Vyšehrad je po pěti kolech druhý v tabulce s tříbodovou ztrátou za vedoucím Braníkem, Junior Praha je pátý.

Mladší dorostence čeká v neděli na Vyšehradě dvojzápas s Kladnem. Celky U 17 se střetnou ve 13.30 hod., tedy zhruba hodinu a půl po dopoledním utkání A-týmu mužů s Meteorem. U 16 rozehrají svůj zápas Vyšehrad – Kladno v 15.45 hod.

Týmy starších žáků hrají v neděli s Pískem, ale na hřišti Branická: U 15 od 10 hodin a U 14 čtvrt hodiny před polednem.

Starší přípravka A hraje už v pátek v půl čtvrté odpoledne na Vyšehradě s Kyjemi, starší přípravka B se představí rovněž v pátek, ale o dvě hodiny později, na hřišti Čechoslovanu Chuchle.

 

SOUPISKA FK METEOR PRAHA VIII

BRANKÁŘI: Lukáš Michňa (narozen 1987), Peter Gabriš (1988), Michal Polomský (1982).

OBRÁNCI: Adam Boruta (1989), Jakub Moudrý (1990), Matěj Pikous (1994), Miroslav Minárčik (1991), Matěj Čonka (1995), Jiří Ptáček (1989).

ZÁLOŽNÍCI: Marek Štefan (1990, kapitán mužstva), Tomáš Tenkl (1991), Tomáš Kadlec (1988), Ondřej Míča (1992), Petr Janda I. (1991), David Hanek (1995), Jiří Suk (1993), Oleksii Lukashov (1989), Pavel (Pilík 1992).

ÚTOČNÍCI: Jan Fíček (1979), Antonín Hrdina (1995), Jan Ludvík (1992), Petr Studnička (1994).

 

HISTORIE DERBY VYŠEHRAD – METEOR OD ROKU 1970

 

Vyšehrad – Meteor 3:1 (podzim 1970, divize C)

Meteor – Vyšehrad 0:0 (jaro 1971, divize C)

Meteor – Vyšehrad 3:1 (podzim 1973, divize C)

Vyšehrad – Meteor 1:2 (jaro 1974, divize C)

Vyšehrad – Meteor 2:1 (podzim 1976, divize B)

Meteor – Vyšehrad 0:1 (jaro 1977, divize B)

Vyšehrad – Meteor 2:2 (podzim 1977, divize C)

Vyšehrad – Meteor 0:2 (jaro 1978, divize C)

Meteor – Vyšehrad 3:4 (podzim 1978, divize B)

Vyšehrad – Meteor 2:1 (jaro 1979, divize B)

Vyšehrad – Meteor 3:3 (podzim 1979, divize C)

Meteor – Vyšehrad 4:1 (jaro 1980, divize C)

Meteor - Vyšehrad 1:0 (podzim 1982, divize B)

Vyšehrad – Meteor 1:2 (jaro 1983, divize B)

Vyšehrad – Meteor 2:1 (podzim 1984, divize C)

Meteor – Vyšehrad 2:0 (jaro 1985, divize C)

Vyšehrad – Meteor 2:2 (podzim 1985, divize C)

Meteor – Vyšehrad 2:1 (jaro 1986, divize C)

Meteor – Vyšehrad 2:1 (podzim 1998, přebor)

Vyšehrad – Meteor 2:0 (jaro 1999, přebor)

Meteor – Vyšehrad 0:1 (podzim 2010, divize B. Branka: 61. Budějský z pen., 235 diváků)

Vyšehrad – Meteor 2:2 (jaro 2011, divize B. Branky: 23. Horkavý, 82. Budějský – 69. Hrubeš, 87. Jiřík, 520 diváků)

Meteor – Vyšehrad 2:3 (podzim 2011, divize B. Branky: 10. Svoboda, 34. Omcirk – 37. a 41. Bošanský, 87. Kavka, 190 diváků)

Vyšehrad – Meteor 2:1 (jaro 2012, divize B. Branky: 5. Kočí, 25. Hradecký – 70. Fíček, 211 diváků)

Meteor – Vyšehrad 1:0 (podzim 2012, divize B. Branka: 72. Bublík, 520 diváků)

Vyšehrad – Meteor 1:2 (jaro 2013, divize B. Branky: 52. Kočí – 12. Minárčik, 90. (+1) Míča, 217 diváků)

 

Poznámka: v sezoně 2007/08 se v pražském přeboru utkal s Meteorem Vyšehrad B, přičemž oba vzájemné souboje vyhrál Meteor výsledkem 4:0.

 

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...