INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Návrat na vítěznou vlnu vede jen přes výhru s Chomutovem

A“-mužiDoma Chomutov, venku Štěchovice, doma Benešov a nakonec derby v Kobylisích s Admirou. To je zbývající program fotbalistů Slavoje Vyšehrad v podzimní části ČFL. Prvním z těchto čtyř vystoupení bude v neděli 2. listopadu dopoledne domácí měření sil s FC Chomutov. Oba týmy dělí, ve prospěch toho našeho, čtyři místa v tabulce, jenomže poslední vystoupení obou dopadlo obráceně. Chomutov porazil doma 2:0 poslední Písek, zatímco šemíci si vybrali slabší den a odvezli si z Čáslavi docela zbytečnou a hloupou porážku 1:2.

Tohle není možné, prezentovat se výkonem jako naposledy v Čáslavi. Vždyť máme hráče s výkonností na hraně druhé a třetí ligy. Nemůže se přece stále opakovat, abychom prohrávali všechny osobní souboje, protože soupeři mají nad námi navrch v důrazu a především vůli získat body. Ano, zejména v té vůli, a to je pro nás moc špatně. V utkání s Chomutovem proto nepřipadá v úvahu nic jiného než tři body, hrajeme doma a máme z Čáslavi co napravovat,“ řekl jeden z dvojice trenérů Vyšehradu Milan Kopřiva.

Už je to sice pryč, nicméně čáslavského zápasu je dvojnásob škoda – pokud by ho totiž šemíci zvládli, znamenalo by to nyní pobyt na krásném 5. místě tabulky. Takhle je z toho 9. místo, sice stále ještě v první polovině osmnáctičlenné soutěže, ale také nadále s pasivním skóre 22:25. Víc branek inkasovalo jen kvarteto Admira, Písek, Meteor a právě Chomutov.

V úterý se ještě před nás protlačily na 8. místo Zápy, které se blýskly vítězství 4:1 nad Domažlicemi. Jiskře nepomohlo ani posílení o Pavla Horvátha, který sice trefil tyč zápské branky, to ale bylo asi tak vše. Z jeho vystoupení před 610 diváky i řadou přítomných novinářů vzešla nakonec, s přihlédnutím k výsledku utkání, spíš sportovní ostuda. Méně může být někdy více, takhle už Chodové začínají pomalu ztrácet krok s vedoucími Bohemians Praha.

Před třiceti lety klepali na prvoligová vrata

Historie chomutovského fotbalu, přestože v okresním městě v Pokrušnohoří s 50 tisíci obyvateli býval vždy populárnější hokej a v minulosti i zápas či házená, je docela zajímavá. Čítá totiž spoustu sezon odehraných ve druhé celostátní lize. Poprvé do ní Válcovny trub a železa (zkratka VTŽ) Chomutov postoupil v roce 1967 a vysoko nasazenou laťku se mu dařilo držet i nadále, osciloval se střídavě mezi II. ligou a špičkou III. ligy.

Dosud nejúspěšnější érou bylo deset druholigových sezon v řadě počínaje 1982/83. V ročníku 1984/85 dokonce Chomutov v čele s kanonýrem Vratislavem Rychterou bojoval se Škodou Plzeň o postup do I. ligy! Nakonec za ní zaostal o 5 bodů druhý, přesto šlo o největší úspěch v historii klubu, jenž postupně nesl celou řadu názvů až po opět současný FC Chomutov, s.r.o.

V roce 1992 sestoupil z II. ligy do ČFL, po příchodu nového milénia ji ale pod vedením trenéra Přemysla Bičovského v roce 2000 vyhrál o dva body před Spartou Krč. Už tehdy byli v kádru mužstva brankář Radek Zaťko a záložník Ladislav Doksanský, kteří hrají za FC Chomutov dodnes!

Zatím naposledy ve II. lize se FC Chomutov „ohřál“ tři roky, obsadil v ní 10., 13. a 15. místo, což znamenalo v roce 2003 znovu sestup do ČFL. Za další tři roky přišel dokonce pád do divize. Strávil v ní čtyři sezony, než v roce 2010 postoupil z druhého místa divize B opět do ČFL. Hraje ji nyní pátým rokem v řadě. Počínaje tou 2010/11 v ní postupně obsadil, 8., 5., 8. a 5. místo, tedy pokaždé v první polovině tabulky.

Nádherný stadion, ale skromnější výsledky

Chomutov rovněž disponuje už více než dva roky jedním z nejkrásnějších fotbalových stadionů v republice, jenž byl financován z evropských dotací a má prvoligové parametry.

V letošní sezoně je na tom FC Chomutov o poznání hůř, zejména vinou slabší produktivity je až na 13. místě. Stejně jako Čáslav nastřílel jen 11 gólů, tj. v průměru 0,85 na zápas. Venku zatím odehrál šest zápasů, naprázdno vyšel v Zápech, Králově Dvoře, Jirnech a na Střížkově, na druhou stranu dokázal zvítězit v Novém Bydžově (tam vyhrál jako jediný tým ze sedmi hostujících týmů!) a dva body si přivezl, po úspěšném penaltovém rozstřelu, z Meteoru.

Klub funguje už druhou sezonu coby farma prvoligových Teplic. Žlutomodří hrají své prvoligové utkání s Jihlavou už v sobotu, a tak jistě někoho pošlou na nedělní dopoledne Chomutovu.

Trenér Vágner hodně sází na mladého Stradu

Trenérem týmu je 40letý Robert Vágner (na snímku vpravo), bývalý útočník Plzně Slavie a Teplic, nejznámějším hráčem o rok mladší záložník Aleš Pikl s bilancí 249 zápasů a 45 branek v I. lize.

Nejlepším střelcem týmu je Marek Strada s pěti góly. „Vyšehrad je sice v tabulce nad námi, ale myslím si, že nejsme horším týmem, a tak budeme chtít v neděli v Praze vyhrát. Pak už máme samé týmy, které jsou pod námi, tak to snad výsledkově zvládneme,“ řekl před nadcházejícím utkáním 20letý Strada, který také přišel z Teplic. Nebezpečný v koncovce je ale i bosenský útočník Almir Redžič, který přešel během podzimu do Chomutova z druholigového Mostu.

Už na jaře proti nám hráli J. Ježdík, Doksanský a Bohata

Ve zmíněném posledním utkání s Pískem otevřel skóre právě Strada po přihrávce, již mu nasměroval ghanský defenzivní záložník Adjei Kwame. Ve druhé půli trefil Urma (kmenový hráč Teplic) břevno písecké branky a po změně stran se znovu prosadil Strada, tentokrát přihrávkou na druhý gól, jehož autorem byl Jiří Ježdík. Toho jsme viděli na jaře v dresu LoKo Chomutov, kdy mu náš gólman Honza Procházka chytil penaltu. Za LoKo hrál v dubnovém utkání na Vyšehradě také záložník Ladislav Doksanský. Na jaře, kdy hrál divizi za Louňovice, nastoupil proti Vyšehradu i stoper Petr Bohata.

Mám ohromnou radost, že jsme nad Pískem vyhráli,“ řekl trenér FC Chomutov Robert Vágner. „Soupeř, přestože je poslední v tabulce, proti nám podal dobrý výkon, a naše hráče jsem na to předem připravoval. Byli jsme aktivní a toužili po třech bodech, což jsme také dokázali promítnout do naší hry. Zhruba v polovině první půle jsme sice měli úplný výpadek, pustili Písek do hry a trnul jsem aby nevyrovnal. V poločase jsem proto musel hráčům důrazně domluvit. Vzali si to k srdci a druhý poločas hráli podle mých představ. Byli jsme pak už daleko lepší. Jenom mě mrzí, že jsme nedali více branek. Strada dal gól a na další přihrál, byl jsem s ním maximálně spokojen,“ prohlásil Vágner. „Mohl jsem dát Písku klidně čtyři góly,“ přiznal Strada.

Devětatřicetiletý Aleš Pikl, stejně jako týden předtím na Střížkově, v tomto utkání nenastoupil. Při jeho absenci je kapitánem týmu chomutovský odchovanec a stoper Jan Hyneš. Trenér Vágner postavil proti Písku tuto sestavu: Zaťko – Urma, Bohata, Hyneš, Tomášek – Adjei Kwame – Klimeš, Nobst – J. Ježdík (84. Kukačka), Hanich (74. Redžič), Strada.

FC Chomutov přijede na Vyšehrad po 48 letech!

Je to až neuvěřitelné, ale nadcházejícího soupeře přivítáme na našem stadionu po předlouhých 48 letech! Naposledy tomu tak totiž bylo na podzim roku 1966 a z dlouhého pátrání nakonec vyplynulo, že tehdejší zápas Slavoj Vyšehrad – VTŽ Chomutov (předchůdce dnešního FC Chomutov) skončil remízou 0:0.

Utkání Slavoj Vyšehrad – FC Chomutov se hraje v neděli 2. listopadu v 10.15 hod. a řídit jej budou Západočeši: jako hlavní rozhodčí Vladimír Pastyřík z Plzně a na čarách mu budou asistovat Zdeněk Mudra z Přeštic s Janou Šauflovou z Rokycan.

Hodinu po áčku nastoupí juniorka proti Uhříněvsi

Přibližně hodinu po dopoledním zápase Vyšehradu s Chomutovem nastoupí doma také naše juniorka. Ve 13.15 hod. rozehraje své utkání 11. kola I. A třídy s Čechií Uhříněves, dlouholetým účastníkem pražského přeboru. Tým hrající v černožlutě pruhovaných dresech letos koučuje známý internacionál Ivan Čabala, jehož jsme viděli na Vyšehradě na jaře ještě na lavičce týmu Újezdu nad Lesy.

Reprezentant Prahy 22 z východního okraje metropole v I. A třídě prokazuje, že sem spadl jaksi nedopatřením a asi jen na rok. Po deseti kolech má na svém kontě devět výher a jedinou remízu, o body přišel plichtou 1:1 jen koncem srpna v Újezdu nad Lesy. Právě tam hrála minulý týden rezerva Vyšehradu a protože v první půli zahodila šest gólových šancí, prohrála 1:0.

Uhříněves má za sebou již osm výher v řadě, bude to v neděli nadmíru silný a atraktivní protivník. Přesto všechno tabulku nevede! V jejím čele je rovněž s 28 body ABC Braník, má totiž o chloupek lepší skóre. Třetí Dolní Chabry na tuto dvojici ztrácí už 9 bodů. Oba dosavadní suveréni této soutěže na sebe narazí za týden 9. listopadu, a tak si Uhříněves před zápasem s Braníkem nebude chtít pošramotit sebevědomí ani na Vyšehradě.

Za Čechii hrají mj. 44letý Michal Horňák, držitel stříbrné medaile z EURO 1996 v Anglii, a také stejně starý a nám velmi dobře známý Dalibor Slezák (na snímku). Na tomto místě se proto hodí Slezimu ještě jednou a s odstupem času poděkovat za příkladné výkony, jimiž se prezentoval v modrém dresu Vyšehradu!

Uhříněves zatím nastřílela 30 branek, o něž se podělil zejména právě Slezák se dvěma hráči hostujícími z Meteoru, jimiž jsou Lukáš Nevím a Tomáš Vobořil. Je teď na našich mladých hráčích, aby se naopak pokusili Čechii situaci znepříjemnit a při troše štěstí jí připravili první porážku v sezoně. Tím by se mohli také sami opět posunout výš z osmého místa tabulky.

Starší dorostenci hrají v sobotu ve Střešovicích

Naše U 19 před týdnem bohužel nezvládla domácí utkání s Unionem Vršovice, podlehla 2:3 a přepustila mu první místo v tabulce. Teď v sobotu na první listopadový den od 14 hodin čeká svěřence trenérů Františka Myslivečka, Jana Křemena a Františka Hrachovce vystoupení na půdě třetího SK Střešovice!

Pro bližší představu, jak je i tento zápas neméně důležitý, situace na čele tabulky tři kola před koncem podzimu: vede ji Union Vršovice, jediný bod ztrácejí na druhém a třetím místě Vyšehrad se Střešovicemi, o další čtyři body zpět je pak Braník.

U 17 i U 16 vyhrály ve středu na Meteoru

Mladší dorostenci mají o víkendu volno, protože si derby na meteoru předehráli (na žádost soupeře) již ve středu. A dopadlo to skvěle! U 17 pod vedením trenérů Olina Martince a Zdeňka Jaroše vyhrála 3:0, zatímco U 16 vedena dvojicí Alexandr Samuel – Petr Semirád porazila své vrstevníky v zelenobílých dresech 3:1!

Zatímco sedmnáctiletí šemíci si tímto upevnili své postavení na krásném třetím místě tabulky za Sokolem, Mostem a před čtvrtým Motorletem, šestnáctiletí hráči Vyšehradu se ve své soutěži České ligy mladšího dorostu vklínili mezi Kolín a Kladno na 3. a 4. místě. To jsou velmi povzbudivé signály, že s mládeží se na Vyšehradě pracuje kvalitně a koncepčně.

Starší žáky Vyšehradu pod vedením Alessandra Moreniho a Dana Krafta čeká nedělní dvojzápas na Motorletu. Týmy U 15 na sebe narazí v 10 hodin, týmy U 14 čtvrt hodiny před polednem. Skupiny České ligy starších žáků jsou v obou kategoriích tři a naše U 15 je v céčku čtvrtá. Mladší žáci hrají v neděli v sokolově.

Mladší příprava A hraje již v pátek v půl čtvrté odpoledne na Vyšehradě s Uhelnými sklady, mladší přípravka B od 17 hodin na Zlíchově.

 

Soupiska FC Chomutov

BRANKÁŘI: Radek Zaťko (narozen 1977), Štěpán Hodan (1994).

OBRÁNCI: Jan Hyneš (1987, kapitán mužstva), Petr Bohata (1989), Marek Vait (1986), Jiří Ježdík (1990), Milan Grubiša (1991), Pavel Tomášek (1992), Dominik Nobst (1994).

ZÁLOŽNÍCI: Aleš Pikl (1975), Ladislav Doksanský (1979), Eric Adjei Kwame (1984), Michal Klimeš (1991), Marek Strada (1994), Tomáš Česlák (1993), Robert Mariotti (1993), Tomáš Kukačka (1994), Ladislav Nutil (1996).

ÚTOČNÍCI: Almir Redžič (1992), Michal Hanich (1993), Patrik Kopečný (1996), David Váňa (1996), Tomáš Kunart (1997).


 

Foto: Ladislav Chlíbek

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...