INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Velikonoční neděle nabídne souboj Vyšehradu s Chrudimí

A“-muži Už potřetí v roce 2015 se představí v Praze fotbalisté MFK Chrudim v Praze. V jarní premiéře na Meteoru vyhráli, před dvěma týdny na Střížkově vyšli naprázdno. Velikonoční neděle dopoledne nabídne domácí souboj Slavoje s chrudimskými fotbalisty, kteří se představí na Vyšehradě po čtrnácti letech. Naposledy zde hráli na Apríla roku 2001 a odvezli si odsud porážku rozdílem jedné branky. Šemíci by tehdejší vítězství svých předchůdců 2:1 jistě brali i tentokrát. Navázali by tím na předchozí domácí vítězství 2:0 s Domažlicemi i 4:3 s Loko Vltavín v úvodu jarní části sezony. Jenomže jak v Králově Dvoře, tak i před týdnem v Jirnech, kde rozhodla jediná Bukačova trefa po odraženém míči, vyšli naprázdno.

V Jirnech jsme rozhodně neměli prohrát. Takže teď proti Chrudimi nás zajímají jen tři body,“ uvedl stručně jen z dvojice trenérů Vyšehradu Milan Kopřiva. Společně s Jaroslavem Klímou by měli mít na souboj s „afrkáči“ k dispozici kompletní kádr hráčů.

Od Transporty s Evonou až k MFK Chrudim

Městský fotbalový klub (MFK) Chrudim existuje od 1. července 2011, vznikl sloučením klubů AFK Chrudim (dříve Transporta) a SK Chrudim 1887 (dříve Evona) a navazuje na více než stoletou historii fotbalu ve městě. Oba kluby bývaly za socialismu velkými rivaly, utkávaly se v divizi. Transporta reprezentovala fabriku, jež vyráběla výtahy, Evona punčochové zboží. Přejmenovaly se po roce 1989.

Vzestup chrudimského fotbalu je spojen s vlivným podnikatelem Zdeňkem Šarounem. V roce 1994 vyhrál jeho klub SK Chrudim divizi C a rok na to i ČFL. Ve II. lize odehrál čtyři roky a obsadil zde 9., 7., 12. a opět 12. místo, než zfúzoval s Xaverovem Horní Počernice (kde hrál mj. náš současný kapitán Miroslav Hendrych).

Od sezony 1999/2000 hrál tým s názvem AFK Chrudim pět let ČFL, v roce 2004 sestoupil. V divizi C strávil sedm let a návrat mu vyšel až v roce 2011, kdy skončil druhý a postoupil spolu s vítězným Letohradem. Hned nato zfúzovaly AFK a SK, vznikl tak subjekt MFK Chrudim.

O rok později v roli nováčka tým MFK pod vedením trenéra Pavla Jirouska vyhrál ČFL o 9 bodů před Pardubicemi. Klub z 24tisícového města, jinak známé Mekky futsalu, měl zájem o II. ligu. Fotbalovým svazem ale byl víceméně donucen, aby se jí vzdal ve prospěch toho z 90tisícového města, kde ale dávají fanoušci jasnou prioritu hokeji. Důvod jako obvykle, kdy se měnil postupující verdiktem od stolu: stadion. Možná to byl důvod jen zástupný, protože Pardubice hrají II. ligu na hřišti nedávno ještě divizní Tesly…

V další sezoně 2012/13 obsadila Chrudim v ČFL 7. místo a potom v té loňské 3. místo za Kolínem a Jirny. Navíc Radim Holub se stal s 23 góly králem střelců soutěže. Nyní je nejlepším střelcem týmu Lukáš Kopecký s osmi góly. Brankář Lukáš Mrázek vychytal už desetkrát čisté konto, čímž se zatím nemůže pochlubit žádný jiný gólman v ČFL.

Chrudim je pověstná svojí úspěšností doma

Jde o tým, který doma body nerozdává, o to cennější je podzimní vítězství šemíků 4:2. Od svého postupu do ČFL v roce 2011 je Chrudim jasně nejlepším mužstvem v bilanci domácích zápasů. Za tu dobu jich na vlastním hřišti sehrála 62 a jen šest z nich prohrála. Vyšehrad je jediným pražským týmem, komu patří jedna z těch šesti výher na horké chrudimské půdě. Faktem ale je, že v utkání jež se hrálo počátkem září, byli domácí oslabeni neúčastí sedmi hráčů základní sestavy kvůli epidemii v mužstvu.

Naposledy před týdnem proti Písku vyhrál MFK gólem Kesnera po čtvrthodině hry 1:0 a figuruje na 7. místě tabulky. A nastoupila v této sestavě. Mrázek – Adámek, Krčál, Drahoš, Řezníček – Kopecký (86. Nadrchal), Vodrážka (91. Radouš), Sixta (77. Mastík), Kesner (92. Hauf) – Vácha, Rybička (74. Langr). V sestavě tedy chybí jméno 39letého kanonýra Radima Holuba, fotbalisty s 304 starty a 77 nastřílenými góly v české I. lize, který také ve druhé polovině 90. letech odehrál 12 zápasů za reprezentační jednadvacítku. Ten sice stále obhajuje své loňské prvenství mezi střelci ČFL, na jaře ale nastoupil jen k prvním dvěma zápasům, navíc až v závěru jako střídající hráč. A pak už ne.

Vyšehrad? Zkušenost a fotbalovost, tvrdí Jirousek

Věděli jsme, že půjde o těžké utkání, protože současná kvalita Písku neodpovídá předposlední příčce. Až čas ukáže, že je potřeba si tohoto výsledku cenit, protože Písek se současnou hrou nepatří do suterénu tabulky,“ uvedl pro Chrudimský deník trenér MFK Pavel Jirousek. „Nyní nás čeká zápas na Vyšehradě. Soupeř z popředí tabulky pomýšlí na dobré umístění a představuje zkušenost a fotbalovost. Hraje se tam celoročně na umělé trávě, což je zase něco jiného a půjde o návrat k zimní přípravě, takže nás určitě nečeká nic lehkého. My se ale na zápas připravíme a pokusíme se na Vyšehradě vybojovat nějaké body, protože už je na čase začít vozit body i z venkovních hřišť.“

Utkání 22. kola ČFL Slavoj Vyšehrad – MFK Chrudim se hraje v neděli 5. dubna v 10.15 hod. Hlavním rozhodčím je Jakub Šimáček z Benešova, na čarách mu budou asistovat Josef Vnuk z Třebovle a Lukáš Matoušek rovněž ze Středočeského KFS.

Pro pamětníky: vzájemný duel z roku 2001

Pro ty, co chodí na Vyšehrad už roky pravidelně, ještě připomínka zmíněného utkání ČFL s AFK Chrudim 1. dubna roku 2001 na Vyšehradě. Tehdejší garnitura šemíků vyhrála zápas 2:1 díky dvěma gólům Honzy Saidla a nastoupila v sestavě: Foferka – L. Toman, Balvín, V. Müller, Kristen – Tesař (76. Zvonič), Klíma (61. Lindenthal), Saidl, Plánička – Šimek, Socha. Tedy se současným trenérem a majitelem Slavoje Vyšehrad Jaroslavem Klímou uprostřed záložní řady, navíc v roli kapitána mužstva. Tehdejší tým koučovali v ČFL nejprve František Mysliveček a také Jaroslav Peřina, nynější lodivod Admiry.

U 19 hraje v pátek, juniorka až v pondělí

Velikonoce na Vyšehradě ale budou opět patřit mládežnickému turnaji Prague Spring Cup, zápasy se hrají v pátek 3. dubna a v sobotu 4. dubna.

Již v pátek v 16.30 hod. nastoupí ve Stodůlkách k dalšímu mistrovskému utkání v pražském přeboru staršího dorostu naše U 19. A není potřeba zastírat, že mladí šemíci, přestože se jedná o utkání venku, do něj půjdou v roli jasného favorita: jedná se totiž o souboj prvního s posledním oba týmy dělí také od sebe 30 bodů. Stodůlkymají sice jen sedm bodů, všechny ale získaly na vlastním hřišti. Naposledy prohrály na strašnickém hřišti Junioru Praha 3:7, zatímco naše „devatenáctka“ ubojovala doma výhru 2:1 s Aritmou.

Mladší dorostenci předehrávali svůj dvojzápas, prestižní derby s Motorletem, již ve čtvrtek odpoledne na Vyšehradě.

Starší žáci U 15 pod vedením trenérů Alessandra Moreniho a Dana Krafta vyhráli základní část své soutěže, to už je sám o sobě obrovský úspěch. Nyní čeká patnáctileté šemíky nadstavba, vzájemná utkání mezi první šesti týmy tabulky. Začínají v sobotu v Benešově, dalšími účastníky TOP 6 jsou družstva Táborska, Admiry Praha, Viktorie Žižkov a Čáslavi.

Až na Velikonoční pondělí nastoupí doma rezerva mužů Vyšehradu. V utkání I. A třídy přivítá v 16.30 hod. tým Hostivaře.

 

SOUPISKA MFK CHRUDIM:

BRANKÁŘI: Lukáš Mrázek (narozen 1991), Petr Vostradovský (1990), Petr Trojan (1995)

OBRÁNCI: Jiří Adámek (1979), Petr Drahoš (1993), Jakub Krčál (1993), Michal Radouš (1990), Vojtěch Řezníček (1993), Tomáš Valda (1993)

ZÁLOŽNÍCI: Jan Hannich (1994), Ondřej Hauf (1985), Ondřej Kesner (1989), Lukáš Kopecký (1991), Sebastien Langr (1993), Jan Luptovský (1983), Lukáš Mastík (1991), Jiří Nadrchal (1983), Martin Opina (1995), David Sixta (1995), David Vodrážka (1990, kapitán mužstva)

ÚTOČNÍCI: Tomáš Vácha (1985), Jaroslav Kroutil (1990), Petr Rybička (1996), Radim Holub (1975)


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...