INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Šemíci rozhodli duel v Novém Bydžově už v prvním poločase

„A“-muži – Velikonoční bodovou ztrátu v podobě domácí porážky 0:1 s Chrudimí nahradili fotbalisté Slavoje Vyšehrad 12. dubna bodovým importem ze hřiště jiného východočeského soupeře. V Novém Bydžově porazili 3:2 tamní Union 2013, když už ve 36. minutě vedli brankami Jana Kalaše, Michal Macháčka a Karla Kratochvíla 3:0. Třígólový náskok vydržel až do 64. minuty. Pak se domácí díky dvěma „slepeným“ gólům sice dostali do hry, hráči hostí už ale vyrovnání stavu nedovolili a těsný náskok si zkušeně ohlídali. Šemíci tak vyhráli venku už sedmé (!) z dosavadních dvanácti utkání a v tabulce sestavené výhradně z utkání na hřištích soupeřů jsou třetí za Bohemians Praha a Louňovicemi.

Podstatnější je ale samozřejmě celková tabulka, v níž se reprezentant Prahy 4 posunul ze šesté na pátou příčku před Králův Dvůr. Vysněné druhé místo, které nyní okupují Louňovice, je stále na dohled, ztráta na něj činí jen čtyři body. A příští týden už může být mezi druhým a sedmým stupínkem tabulky klidně všechno jinak, neboť nedělní zápas v Novém Bydžově byl teprve prvním v rámci tzv. anglického týdne s vloženou středou. Ta nabídne vystoupení šemíků v prestižním derby na stadionu Admiry v Kobylisích, v neděli dopoledne potom přijde na řadu domácí zápas na Vyšehradě s Převýšovem.

Atmosféra po velikonoční prohře s Chrudimí nebyla úplně ideální, navíc trenéři Jaroslav Klíma s Milanem Kopřivou nemohli zrovna moc počítat s nemocným obráncem Tomášem Noskem. Ten sice do Nového Bydžova také odjel, ale proseděl zápas na lavičce náhradníků. Místo tentokrát zbylo na levého beka Marka Hanuše a přišly také změny v rozestavení. Tou nejpodstatnější a hodně překvapivou bylo zařazení klasického obránce Karla Kratochvíla do útoku vedle Honzy Kalaše. Kráťa, dvaatřicetiletý odchovanec Junioru Praha se 43 starty v české nejvyšší soutěži, se za důvěru odvděčil vítězným gólem. Byl už jeho pátým v letošní sezoně ČFL, týž počet jich má i Michal Macháček.

Úvodní čtvrthodina utkání v Novém Bydžově patřila domácím, vstoupili do zápasu aktivněji. Šemíky z ní „vysvobodila“ až standardka v podobě přímého kopu po faulu na Schöna, novopečený útočník Kratochvíl ale trefil jen zeď. Hned nato Šimkovský házel aut, do vápna si naběhl Kalaš a zčistajasna se ocitl v gólové šanci, hlavou ale bohužel minul. Z protiútoku téměř udeřili naopak domácí, byť jejich rychlému brejku předcházel neodpískaný faul na Schöna. Gólman Procházka včas vyběhl a střelu ztlumil, přesto by nejspíš skončila v síti – na brankové čáře ale zabránil pohromě Hendrych. Právě kapitán Vyšehradu se ve 23. min. dostal na druhé straně hřiště do šance, po rohu ale přehlavičkoval domácí bránu.

Několik vteřin na to ve 24. min. u Hendrycha přece jen započala akce, jež přinesla první změnu skóre. Po výkopu brankáře Nguyena vyhrál hlavičkový souboj, balon se dostal ke Kočímu, který tělem odclonil protihráče a Macháček nádherným kolmým pasem nastartoval Kalaše. Ten si vedl více než zdatně nejen ve sprinterském souboji s domácími zadáky, ale i v koncovce: z hranice vápna dloubáčkem prohodil Nguyena a domácí hlasatel (ten v Novém Bydžově byl mimochodem na vysoce profesionální úrovni) mohl sdělit divákům: gól Kalaš, stav 0:1! Byla to první střela, jež mířila na domácí bránu.

Ve 27. min. po přihrávce od Kabeleho Macháček minul, z protiútoku ale domácí málem vyrovnali, opět se vyznamenal Procházka, vyrazil míč na roh.

Nedáš – staneš a Východočeši podruhé pykali. Po kombinaci u levé lajny si Macháček narazil míč sa Kalašem a poté i s Kočím, z úhlu se probil do šestnáctky, rychlou akci završil přesnou trefou a prohodil Nguyena: 0:2! Druhá střela na domácí bránu, druhý gól.

Ve 36. min. dlouhý výkop Procházky odvrátili domácí zadáci jen ke Kalašovi, ten posunul doprava Kabelemu, který si zaběhl až k brankové čáře, odcentroval před bránu a nabíhající Kratochvíl z bezprostřední blízkosti dorazil do sítě: 0:3! Třetí střela na domácí bránu, třetí gól. A z ochozů se ozval skandovaný pokřik na domácí fotbalisty „začněte hrát“.

V 54. min. mohli šemíci přidat čtvrtý gól, centr Hanuše hlavou líznul Kratochvíl ke Kočímu, ten ale ve skluzu minul. Tři minuty nato se probil zprava před brankáře Schön, Nguyen ale byl na místě. Přesně po hodině hry si poradil i s obrovskou šancí Kalaše, který jej chtěl přehodit, ale gólman zachytil míč levou rukou.

V 64. min. ale odpískal sudí faul Schöna na Mokošína, bývalý hráč Vyšehradu a současně nejlepší střelec Unionu Janda poslal balon z trestného kopu do ohně a na malém vápně Žalman trefil hlavou: 1:3. O dvě minuty později Janda kopal roh a také Bastin překonal Procházku hlavou z malého vápna: 2:3.

V 69. min. mohl dokonce vyrovnat střídající Jiří Macháček, jeho hlavička ale neměla potřebné gólové parametry. Trestný kop Jandy zdálky Procházka vyrazil a úzko mu jistě bylo i v 75. minutě, kdy se domácím podařil minutu trvající zámek, ale bez gólového vyústění.

Deset minut před koncem se probil přes dva domácí zadáky do šestnáctky Kratochvíl, skončil po souboji na zemi, hrálo se však dál, penalty se nedočkal. Union v závěru ohrožoval bránu Vyšehradu z Jandových standardek, žádná se však neujala. Až na začátku čtvrté minuty nastaveného času se po centru Nguyena z vlastní půle dostal ještě k hlavičce J. Macháček, přehodil však Procházkovi bránu.


Asistent Milan Kopřiva: „Těší nás nejen fakt, že jsme body ztracené doma s Chrudimí přivezli nyní z Nového Bydžova, ale také to, jakým způsobem jsme dosáhli všech tří branek a především jak naši hráči k utkání přistoupili. Málokdy je ode mě slyšet pochvala na adresu celé sestavy, tentokrát je však plně na místě. Výborné utkání odehráli zejména stopeři Míra Hendrych s Honzu Mojdlem, dále Vláďa Schön, nakopnutý Honza Kalaš, a tak dále – obstáli prostě všichni. Věděli jsme přitom, že to nebude vůbec snadné, jelikož Union týden předtím inkasoval šest branek v Písku, přesto jsme se rozhodli hrát na tři útočníky s tím, že úplně vepředu nastoupil vedle Kalyho netradičně Kráťa. Zejména v první půli se nám tenhle tah jednoznačně vyplatil. Dali jsme tři góly po vykombinovaných akcích, nebylo v tom nic náhodného. Obranný blok jsme vysunuli až deset metrů za půlící čáru, a domácí tým, který na tom nebyl moc dobře technicky, jsme tak donutili hrát nakopávané míče. Přesto se dostal Union v první půli do dvou gólových šancí, nicméně Prochy v bráně to výborně pořešil. Do druhé půle poslali domácí na hřiště svého Macháčka, vysokého a hodně robustního hráče, a dali nám během dvou minut dva góly. Můžeme si je přičíst jen a jen vlastní hlouposti. V polovině druhé půle jsme tak vedli už jen 3:2, před námi tudíž byla složitá poslední čtvrtina utkání. Už také proto, že utkání bylo proti nám tendenčně řízeno, minimálně tedy ze strany pomezních. Ale zvládli jsme závěr dobře, už jsme domácí do další gólové příležitosti nepustili, naopak sami jsme měli za stavu 3:2 tři možnosti náskok zvýšit. Ve středu nás čeká další obtížné utkání v podobě derby na Admiře, která se nám bude chtít pomstít za listopadovou prohru na Vyšehradě. Jistě se posílí o spoustu slávistů, ale to je nám jedno, my se budeme chtít znovu prosadit vlastní hrou.“

Brankář Jan Procházka: „V první půli se mi podařilo vychytat domácí hráče ve dvou gólových šancích, problémy však nastaly hlavně po přestávce, kdy nastoupil vysoký a důrazný Macháček a my jsme po dvou standardkách inkasovali. Nakonec jsme ale tři body ubojovali a můžeme být spokojeni. Tabulka je vyrovnaná, naše šance na druhé místo stále žije. Jenom musíme dál bojovat podobně, jako jsme bojovali o body v Bydžově.“

Autor druhé branky Michal Macháček: „Rozhodčí nás v Bydžově pěkně řezali, ale zvládli jsme to. Tři body jsme si určitě zasloužili.“

Trenér Unionu Viktor Pařízek: „Zápas jsme si prohráli už v první půli, kdy jsme po chybách v defenzivě darovali Vyšehradu tříbrankový náskok. Přitom ještě za stavu 0:0 jsme mohli jít do vedení, hosté vykopávali míč z brankové čáry. Pak za stavu 0:1 jsme měli šanci na vyrovnání, jenomže místo toho jsme vzápětí podruhé inkasovali a do přestávky potřetí. Po dvou poločasových změnách v sestavě se naše hra ve druhé půli zlepšila. Díky dvěma gólům jsme utkání zdramatizovali, ale v závěru už jsme neměli na to, abychom ho dotáhli k penaltovému rozstřelu.“


SK Union 2013 – Slavoj Vyšehrad 2:3 (0:3)

Branky: 64. Žalman, 66. Bastin – 24. Kalaš, 29. M. Macháček, 37. Kratochvíl. Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 8:8. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 0:6.

Rozhodčí: Rejžek – Němec, Kouba. ŽK: Schön, Mojdl (oba Vyšehrad).

Diváků: 280.


Union 2013: Nguyen – Motyčka, Faitl, Žalman, Rozsévač – Mokošín, Nobst, Janda, Vodička (46. Živnůstka, 84. P. Průcha) – Surmaj (46. J. Macháček), Bastin. Trenér Viktor Pařízek.

Vyšehrad: Procházka – Šimkovský (89. Krivosheev), Hendrych, Mojdl, Hanuš – Kabele, Schön, M. Macháček (76. Smolák) – Kočí – Kalaš (80. Rybařík), Kratochvíl (71. Kučera). Na lavičce byli ještě připraveni Nosek, Cheremisin a brankář Kubát. Trenér Jaroslav Klíma.


Střelci branek (ČFL + Pohár FAČR):

5 – Kratochvíl, Macháček

4 – Jukl, Kočí

3 – Ansuma, Hendrych, Kabele, Kalaš, Smolák

2 – Frimmel, Jurečka, Mojdl (z toho 1 v poháru a 1 rozhodující penalta v rozstřelu), Schön

1 – Böhm, Hanuš, Kolařík, Nosek, Stejskal

Dvě branky byly vlastní soupeřů (Drahoš/Chrudim a Engelmann/Meteor)


Nahrávači na góly (ČFL + Pohár FAČR):

8 – Kabele, Kočí

5 – Kalaš

3 – Ansuma, Kratochvíl, Macháček, Svátek

2 – Bláha, Čížek, Frimmel, Jurečka, Kolařík, Nosek

1 – Frohna, Hanuš, Jelínek, Jukl, Mojdl, Mujagič, Schön, Smolák

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...