INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Macháček kopal za Vyšehrad již 16 penalt a vždy proměnil

„A“-muži Postaví-li si Michal Macháček míč na bílý bod ve vápně, má brankář soupeře jednoduše smůlu. Od svého příchodu na Vyšehrad v lednu roku 2014 z Roudnice nad Labem jich totiž kopal v dresu šemíků již šestnáct a všechny bezpečně proměnil! Tu poslední v důležitém nedělním utkání ČFL 3. května s Louňovicemi, která znamenala vítězství 1:0 a posun na třetí místo tabulky.

Ze 16 pokutových kopů jich Macháček proměnil 13 v mistrovských zápasech a 3 v přípravných utkáních. Sedm penalt dal loni na jaře ještě v divizi, jednu potom na podzim už v ČFL. Nyní na jaře si postavil míč na značku pětkrát, z toho dvakrát proti Převýšovu, protože zápas skončil penaltovým rozstřelem. Ani jednou dosud nepochybil.

„Naposledy jsem nedal penaltu ještě za Roudnici, když jsme hráli na Admiře,“ vzpomněl si 27letý útočník nebo krajní záložník s ofenzivními úkoly. Jednalo se o utkání 2. kola Poháru FAČR v srpnu roku 2013. Macháček v tehdejším utkání v Kobylisích přesto jednu penaltu proměnil, díky čemuž vyrovnal na 1:1. Selhal až v následném rozstřelu, kdy to zkusil dloubákem a la Panenka, jenomže bývalý gólman Vyšehradu Petr Víšek zachoval klid a míč mu chytil. Nakonec ale Roudnice beztak postoupila, když rozhodující penaltu proměnil Karel Kratochvíl. Ve 3. pohárovém kole pak Roudnice doma podlehla prvoligové Zbrojovce Brno 0:3 a v tomto utkání si za ni zahrálo i osm hráčů, kteří později oblékli dres Vyšehradu (Kratochvíl, J. Chalupa, Petrášek, Schön, Kučera, Svátek, Ansuma a Tichý). Zrovna Macháček ale ne.

Za A-tým Vyšehradu zatím sehrál Macháček 51 zápasů, z toho 28 mistrovských a 23 přípravných. Nastřílel v nich celkem 36 branek, z toho 25 „ostrých“ v mistrácích a 11 v přípravě. Kromě toho si zakopal i v utkání juniorky v I. A třídě proti Štěrboholům a také v něm dal jeden gól.

Jeho dosud nejvýraznějším počinem bylo šest branek v divizním utkání do sítě Štětí loni 8. června. Šemíci vyhráli tento zápas 12:1 a klubové rekordy dostaly ten den nové dimenze… V prvním poločase stihl hattrick během 27 minut a ve druhém dokonce za 11 minut. Do střelecké listiny se ale mohl zapsat klidně desetkrát, protože další čtyři vyložené šance spálil.

„Šest gólů jsem dosud nikdy v žádném zápase nedal, až teď. Nejvýš tak hattricky, protože v mládežnických kategoriích jsem hrál záložníka. Přitom bylo horko a nechtělo se mi moc běhat. Nakonec jsem jim těch gólů mohl dát i víc než šest,“ přiznal po výjimečném zápase mostecký rodák.

„Je to hráč, který se jen těžko brání. Často působí na hřišti až flegmatickým dojmem, ale umí vzít odpovědnost na sebe i za nepříznivého stavu a nepodělá se. Pro nás je velkým přínosem,“ řekl po utkání se Štětím na Macháčkovu adresu jeden z dvojice trenérů Vyšehradu Milan Kopřiva.

Na podzim v ČFL odehrál Macháček za Vyšehrad jen pět zápasů, nastupoval většinou ve II. lize za Kolín. Na jaře nastoupil do všech s výjimkou utkání v Jirnech. Ke dvěma podzimním gólům přidal pět jarních a vede tabulku střelců Slavoje Vyšehrad se sedmi góly.

Další příležitost vylepšit své střelecké konto bude mít Macháček i jeho spoluhráči ještě v sedmi zápasech: na Střížkově proti vítězi letošní ČFL Bohemians Praha, v Zápech, doma s Pískem a Čáslaví, v Chomutově, se Štěchovicemi a nakonec v Benešově.

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...