INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Vyšehrad přivítá další tým ohrožený sestupem: Čáslav

A“-muži Týden po utkání s Pískem se hraje v neděli 24. května na Vyšehradě další utkání ČFL a znovu se zde představí soupeř, který bude bojovat o body potřebné k záchraně: FK Čáslav. Šemíci ale mají soupeři co vracet z podzimu, v Čáslavi totiž na podzim prohráli po špatném výkonu 1:2, především je ve hře ale stále ještě třetí místo konečné tabulky. Ztráta na druhé Jirny činí už osm bodů, zatímco na třetí Domažlice jen bod. Stejně je na tom i čtvrtá Chrudim, která je momentálně nejlepším jarním týmem ČFL.

Máme stále o co hrát, chceme skončit co nejvýš. Musíme však jít do zápasu absolutně soustředěni. Jednoznačným cílem je vyhrát a smazat hodně nepříznivý dojem z prvního vzájemného utkání v Čáslavi,“ uvedl jeden z dvojice trenérů Slavoje Vyšehrad Milan Kopřiva.

 

Před šesti lety na vrcholu

Bez jednoho týdne je tomu šest let, kdy se zrodil nejslavnější den historie čáslavského fotbalu: 31. května roku 2009 totiž Zenit Čáslav vyhrál druholigové utkání v Mostu 3:2, skončil druhý v tabulce za Bohemians 1905, a zajistil si tak postup do nejvyšší soutěže – pod vedením Miroslava Koubka, současného kouče Viktorie Plzeň. Pár dní nato však klub prodal práva na účast v I. lize Slovácku, až 10. týmu tabulky II. ligy, a tak se euforie čáslavských hráčů i fanoušků rozplynula jako pára nad hrncem.

Klub z města s 10,5 tisíci obyvateli byl založen v roce 1902 studenty místního gymnázia jako SK Stella Čáslav; v roce 1943 vznikl sloučením SK a Slavoje SK Kosmos Čáslav, který krátce působil v krajské soutěži; v sezoně 1968/69 si Čáslav zahrála divizi, jinak ale působila v nižších soutěžích. Po roce 1989 přešel klub pod záštitu závodu Zenit a změnil podle něj i svůj název. Tým hraje na stadionu Pod Hrádkem ve sportovním areálu Vodranty s kapacitou 2575 míst, z toho 575 k sezení.

V roce 1998 postoupila Čáslav do divize, o šest let později do ČFL. Zdržela se v ní jen dvě sezony: nejprve skončila třetí za Libercem B a Xaverovem, rok nato ji ale už pod taktovkou Luboše Zákostelského vyhrála o 3 body před Varnsdorfem a za sebou nechala i obě Bohemky. Od ročníku 2006/07 tedy účinkovala ve II. lize a obsadila zde postupně 10., 13., 2., 14., 8., 14. a 15. místo. Mezitím v sezoně 2006/07 Čáslav vyřadila ve 3. kole Poháru ČMFS Slavii Praha, i když pravdou je, že na úkor Slavie si v domácím poháru „udělala jméno“ spousta mužstev z nižších soutěží.

Ještě na podzim roku 2013 vedla Čáslav ČFL

Předloni tedy Čáslav po sedmi letech opustila profesionální sféru a sestoupila z II. ligy – experiment s řeckými majiteli i hráči, jichž nastupovalo v základu běžně sedm, se hrubě nepovedl.

Ještě v předchozí sezoně 2013/14 Čáslav pod vedením trenéra Jana Kmocha vyhrála podzimní část ČFL, nakonec skončila sedmá. Tým už loni na jaře a potom i v letní pauze hráčsky krvácel, postupně odešli David Fikejz, Vojtěch Šandera, Aleš Melechovský, David Kocourek, oba Afričané Martin Abena a Steve Ojini či Syřan Abdullah Habbar. A po nich i brankář Radek Antošík, Petr Dolejš či Vladimír Pokorný, přičemž tito hráči většinou posílili konkurenci v ČFL. Co se týče Davida Fikejze, ten hraje nyní za Český Brod, kde jsou ale také Musa Ansuma, Jindřich Stejskal, Honza Lukeš či Marek Smola, donedávna hráči Vyšehradu.

Loni v létě, odstoupil z funkce sportovního manažera FK Čáslav Tomáš Haniak a funkci převzal 53letý Oldřich Abrhám (na snímku), který je současně trenérem mužstva. Na podzim skončila Čáslav na 14. místě, porazila doma mj. Vyšehrad 2:1. Nyní čtyři kola před koncem sezony je také čtrnáctá, jen dva body nad sestupovým propadlištěm.

Před týdnem porazila Loko Vltavín 2:1, stále je však co do produktivity daleko nejhorší v celé ČFL: jen 25 vstřelených gólů, tj. v průměru 0,83 na zápas. Na jaře dala jen 10 branek, a to se na nich ještě podíleli fotbalisté z druholigových Pardubic, jejichž je Čáslav farmou. Trenér Oldřich Abrhám však několikrát v průběhu sezony zmínil, že spolupráce s pardubickým klubem nefunguje až tak docela podle jeho představ.

Fotbalový Bůh (asi) existuje

Kapitánem týmu Čáslavi je 35letý obránce Petr Kunášek, bývalý zadák Bohemians 1905, oporou defenzivy je i další exligista a zkušený borec Vlastimil Karal. Prostor mezi třemi tyčemi hájí pardubický gólman Jakub Stehno (na snímku), na jaře odchytal všechny zápasy.

Pak je ale tady také například jihlavský David Vacek, pohotový ofenzivní fotbalista, který hrál na podzim za Jirny. Jde o útočníka, který umí rozhodovat vyrovnané zápasy, a to i těsně před konečným hvizdem. V jarní premiéře proti Benešovu dal gól v 90. minutě a Čáslav vyhrála 1:0. Pak si tenhle kousek zopakoval v dubnu proti Domažlicím, kdy obstaral jediný gól zápasu dokonce až ve třetí minutě nastaveného času! „Fotbalový Bůh asi existuje,“ oddychl si po utkání s Jiskrou trenér Oldřich Abrhám, „Po dvou zápasech, kdy jsme ztratili body až v poslední minutě, se vše tentokrát otočilo v náš prospěch. Jak je u nás obvyklé, hráči nechali na hřišti duši a dřeli po celý zápas. Naši soupeři mají možná v některých chvílích vyšší kvalitu, jsou lepší na balonu a lépe kombinují, my se ale snažíme zápasy urvat.“

Vacek rozhodl už tři zápasy ve prospěch Čáslavi

Do třetice Vacek rozhodl zatím poslední utkání minulý týden s Loko Vltavín. Holešovičtí sice vyhráli první poločas gólem sparťana Jurdíka, po hodině hry však vyrovnal pardubický Radim Fikejz a o dalších deset minut později rozhodl zápas právě David Vacek. Čáslav tak poprvé na jaře dala v utkání více než jeden gól!

Náš soupeř prokázal svoji obrovskou kvalitu,“ řekl v euforii po vítězství na adresu poraženého Vltavínu Oldřich Abrhám. „Nám se příliš nepovedl první poločas. Chtěli jsme hrát ofenzivně, ale bohužel si někteří hráči vysvětlili slovo ofenziva tak, že nemusí bránit. Soupeř chodil do rychlých brejků a pokud by první půle skončila 0:3, nikdo by se nemohl divit. Měli jsme obyčejnou kliku a prohrávali jsme jen o gól. S prvními poločasy míváme velké problémy, hrajeme v nich pasivně. O přestávce jsem se pokusil mužstvo zklidnit a nasměrovat ho k touze po vítězství. To se povedlo a po změně stran jsme předvedli úplně odlišný, zodpovědný a disciplinovaný výkon, který byl korunován dvěma góly. Vždy říkám hráčům, ať hrají tak, aby si diváci mohli zakřičet a zafandit, což se nám letos vcelku dařilo, ale tentokrát byl pro nás důležitější výsledek, než předvedená hra.“

V utkání s Vltavínem poslal čáslavský kormidelník na hřiště tuto sestavu: Stehno – Výborný (30. Strnad), Kunášek, Váňa, Vencl – Mlynka (85. Martinek), Vančura, Tomášek, Pánek (65. Týfa) – R. Fikejz, Vacek. Chyběli zranění Karal či Maxa, zato poprvé se objevil v sestavě dorostenec David Pánek.

Šemíci nedělního soupeře dosud neporazili!

Slavoj Vyšehrad se střetl v mistrovských bojích s týmem Čáslavi nejprve v sezoně 2001/02 v divizi C. Vzájemný zápas na Vyšehradě skončil remízou 2:2, v jarní odvetě v Čáslavi pak vyhráli domácí 4:0. Naposledy na Vyšehradě hrál tento tým loni v lednu, tehdejší přípravný duel Vyšehrad – Čáslav skončil remízou 3:3. Připočteme-li k tomu podzimní prohru na půdě soupeře, vyjde z toho jednoduchý rezultát: šemíkům se dosud nepodařilo tým Čáslavi porazit!

Utkání Slavoj Vyšehrad – FK Čáslav se hraje v neděli 24. května v 10.15 hod. a odřídí je rozhodčí Ondřej Rais z Jablonce nad Nisou. Na čarách mu budou asistovat Michal Mrkáček z Turnova a Vít Šťastný ze Zruče nad Sázavou.

Po utkání A-týmu nastoupí juniorka proti Újezdu nad Lesy

Zhruba hodinu a půl po utkání Vyšehrad – Čáslav se představí na domácím hřišti i juniorka, jež ve 13.30 hod. přivítá nejlepší tým jarní části I. A třídy Újezd nad Lesy. Za týden hraje juniorka v Uhříněvsi, v neděli 7. června doma s Dolními Počernicemi a nakonec v sobotu 13. června v Ďáblicích.

Již v sobotu ve 13.30 hod. nastoupí naše U 19 k utkání Pražského přeboru staršího dorostu na hřišti třetího Unionu Vršovice. Mladí šemíci jsou čtyři kola před koncem druzí, ale s týmž počtem bodů jako vedoucí Střešovice, s nimiž se střetnou doma v neděli 31. května. Konkurent z Prahy 6 v boji o prvenství se nyní střetne doma s Juniorem Praha.

Mladší dorostenci, tedy týmy U 17 a U 16, pojedou v neděli ráno do Pyšel, kde je budou očekávat družstva Benešova: Pak už přijdou na řadu jen dva domácí dvojzápasy: příští neděli 31. května derby s Meteorem a nakonec v sobotu 6. června se Sokolovem.

Starší žáci předehrávali již ve středu s Táborskem, U 15 vyhrála 4:0 a převzala vedení v tabulce skupiny o 1. až 6. místo, zatímco U 14 prohrála 1:4 a je pátá.

Starší přípravka A, která dominuje své soutěži, tradičně již v pátek v 16 hodin přivítá na Vyšehradě své vrstevníky z Barrandova. Starší přípravka B se zde současně utká s Fotbalovou akademií A. Zubra.

 

SOUPISKA FK ČÁSLAV

BRANKÁŘI: Jakub Stehno (narozen 1992), Jiří Dastych (1992)

OBRÁNCI: Martin Výborný (1992), Martin Frejlach (1991), Vlastimil Karal (1983), Petr Kunášek (1979, kapitán mužstva), Petr Váňa (1987)

ZÁLOŽNÍCI: Jan Strnad (1994), Pavel Tomášek (1992), Jakub Vančura (1984), Erik Týfa (1994), Pavel Bilinkiewicz (1995), Dominik Martínek (1995), Tomáš Mlynka (1994), David Pánek (1996)

ÚTOČNÍCI: Vladimír Maxa (1985), David Vacek (1991)

 

Foto dole: René Svoboda

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...