INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Domácí derniéra: přijede tým Štěchovic s koučem Hruškou!

A“-muži Opravdu stylové loučení na domácím stadionu čeká během první červnové neděle fotbalisty Slavoje Vyšehrad. Přijede atraktivní soupeř: tým Štěchovic, který vede nám velmi dobře známý trenér Jiří Hruška. Roky oblékal dres šemíků a později zde byl úspěšný i v roli kouče. Před sedmi lety přivedl naše mužstvo na konečné 13. místo, dosud nejlepší umístění v ČFL. Tuto éru pamatují ze současného kádru ještě dva hráči, obránci Miroslav Hendrych a Tomáš Nosek, ale už nyní je jisté, že letos se podaří toto dosavadní maximum výrazně překonat.

Kromě přítomnosti trenéra Hrušky lze označit za pikanterii nadcházejícího zápasu i start dvou bývalých hráčů Vyšehradu v červenobílém dresu soupeře: obránců Viktora Műllera, který je kapitánem Štěchovic, a také Michala Švejdy. Velkým lákadlem bude pro diváky zcela jistě 39letý brankář Radek Sňozík. Ten odchytal během své kariéry 173 zápasů v I. lize a v posledních dvou sezonách je nejpilnějším sběratelem vychytaných nul v ČFL.

Ke všem těmto skutečnostem připočtěme nejpodstatnější fakt: šemíci po třech vyhraných zápasech za sebou, v nichž nastříleli 12 gólů, stále bojují o umístění „na bedně“. Dokonce už nehrozí ani úbytek diváků kvůli současně hranému zápasu Viktorie Žižkov, a tohle všechno dohromady by mohlo na Vyšehrad přitáhnout rekordní návštěvu sezony! Dosud nejvíc jich přišlo na podzimní derby s Bohemians Praha (425).

Každopádně nás čeká hodně těžký zápas, i proto, že Jirka Hruška má náš tým velmi dobře zmapovaný. Bude to boj, ale hrajeme poslední zápas doma a stále nám jde o třetí místo v tabulce, takže chceme vyhrát. Před týdnem jsme zvítězili v Chomutově 6:2, to by mělo být pro diváky tou nejlepší pozvánkou,“ uvedl jeden z dvojice trenérů Vyšehradu Milan Kopřiva.

Štěchovice si už také zahrály před 40 tisíci diváky

Počátky fotbalu ve Štěchovicích spadají do období po I. světové válce, do mistrovských soutěží ale vstoupil klub až v roce 1935. V roce 1948 Štěchovice postoupily do I. B třídy a zahrály si utkání před 40 tisíci diváky! Stalo se tak v předzápase ligového zápasu Sparty a soupeřem byl SK Slovan VII. Štěchovice už prohrávaly 1:3, vývoj skóre ale otočily a za bouřlivých ovací nabitého stadionu na Letné nakonec vyhrály 4:3.

Poté proběhly změny názvů od SK přes Sokol, Dynamo Vltavan až k TJ v roce 1970. S fotbalem zde začínal mj. Josef Pešice a ve Štěchovicích se hrála většinou I. B třída. Na přelomu milénia ale přichází sestup do okresního přeboru a pak dokonce až do III. třídy. To bylo v roce 2002, kdy navíc celý areál zdevastovala ničivá povodeň. Vše bylo třeba vybudovat znovu.

Štěchovice se tímto odrazily ode dna a v roce 2004 se vrátily do I. B třídy. Čtyři roky nato přišel k mužstvu trenér Zdeněk Vrána a přivedl tým hrající v červenobíle pruhovaných dresech k postupovému hattricku: z I. B třídy až do divize! V sezoně 2011/12 tak hrály Štěchovice divizi A, skončily osmé, ale rok nato již druhé a společně s vítěznou Admirou postoupily do ČFL.

Nejen Jirka Hruška, ale i Viktor Műller a Michal Švejda…

Jak už bylo řečeno, trenérem Štěchovic je 54letý Jiří Hruška, bývalý úspěšný hráč a později i trenér šemíků. Tým červenobílých převzal 20. května 2013 ještě v divizi a vyhrál s ním všechna čtyři zbývající utkání. V nováčkovské sezoně v ČFL přivedl mužstvo na více než solidní 10. místo. Spolehnout se mohl i na dva hráče, kteří zanechali na Vyšehradě svoji stopu: obránce Viktora Műllera a Michala Švejdu.

Obrovskou posilou se ukázal být brankář Radek Sňozík z Bohemians 1905, který vychytal v loňské sezoně 14x čisté konto a letos ještě může tento počin zopakovat. Fantastický výkon podal zejména před dvěma týdny na Střížkově, kde vychytal svému týmu nečekané vítězství 2:0 a Štěchovice se definitivně zachránily. Pak ale přišla domácí prohra 0:3 s Pískem a po ní je tým na současném 12. místě v tabulce.

Trenér Hruška poslal na hřiště tuto sestavu: Sňozík – Švejda, Busta, Müller, Jelínek (46. Baubín) – Říha, Jakobovský, Drobílek (46. Pavlík), Jiroušek (46. Hudec) – Cienciala (46. Novák), Tamou. Tedy s kuriozitou v podobě čtyřnásobného střídání v poločase!

Písečtí zoufale bojující o záchranu vedli už po půlhodině hry 2:0 brankami Slepičky a Němce, deset minut před koncem utkání pak přidal svůj druhý gól opět Slepička. Štěchovickým nebyl uznán Bustův gól, nakonec ale mohli dopadnout ještě hůř, nebýt Sňozíka (letos v říjnu oslaví 40 let). Šest minut před koncem totiž zmařil Slepičkovi hattrick – chytil mu penaltu! „Štěchovice si už v předstihu zajistily záchranu v ČFL. Byly také o trochu lepší než my, ale řekl bych, že jsme jim udělili lekci z produktivity,“ oddychl si písecký trenér Ondřej Prášil.

Zajímavá konfrontace: gólové maximum proti minimu

Nedělní zápas přinese zajímavou konfrontaci: pro statistiky, jež se zabývají ČFL, je Vyšehrad nejatraktivnějším týmem třetí nejvyšší soutěže: v zápasech šemíků totiž padlo nejvíc branek: 117. A Štěchovice jsou podle tohoto hodnocení naopak týmem nejnudnějším – celkově jen 68 branek.

Ono je to ale hodně ovlivněno i tím, že dát gól Sňozíkovi není vůbec snadná záležitost. Ani venku: Štěchovice na hřištích soupeřů inkasují méně než jeden gól na zápas! V průměru jen 0,94. A to je hodně varovná cifra, která zasluhuje respekt… Cesta k úspěchu s tímto soupeřem tak nevede přes 90 minut plných osobních soubojů, strkanic a přetlačované, ale přesnou a rychlou kombinační hru se snahou o přečíslení.

Rozhodně víc než běžný zápas ČFL

Vyšehrad je mým druhým fotbalovým domovem. Nadcházející zápas je tak pro mě určitě něco víc než obvykle, tím spíš, když se hraje právě na Vyšáku. Potkám se zde znovu se spoustou známých tváří. Ti starší mě znají ještě coby hráče, mladší spíš jako trenéra,“ řekl před nedělním utkáním Jiří Hruška. „Jsem rád, že nám už nejde o udržení v soutěži, že už jsme zachráněni. Navíc máme stále ještě šanci obhájit loňské desáté místo. Možná je to větší úspěch, než si všichni uvědomujeme. Říkám i fanouškům, užijme si tyhle zápasy a roky účasti v ČFL. Vždyť jsme skromný klub a hrajeme proti soupeřům s mnohem vyššími ambicemi a často i s profesionálními fotbalisty. Možná si zatím ani plně neuvědomujeme, čeho jsme ve Štěchovicích dosáhli. Vyšehradu přeju, aby se umístil co nejvýš a vítězil, samozřejmě ne však v utkání s námi. Chceme tady vyhrát,“ uvedl Jiří Hruška, jenž oslaví prvního července 55. narozeniny. Zápasu bude přihlížet z hlediště i jeho 84letý tatínek, který kvůli tomu přijede z Berouna.

Utkání odpíská plzeňský arbitr Pastyřík

Utkání 31. kola ČFL Slavoj Vyšehrad – FK TJ Štěchovice se hraje v neděli 7. června v 10.15 hod. Řídit je bude plzeňský rozhodčí Vladimír Pastyřík, který zde pískal například podzimní utkání s Chomutovem, jež skončilo divokou remízou 4:4. Na čarách mu budou asistovat Zdeněk Mudra z Přeštic a František Šlapák z Plané. V prvním vzájemném utkání na podzim vyhráli šemíci na hřišti soupeře 1:0 gólem Michala Kočího, navíc brankář Michal Kubát chytil Hřebečkovi penaltu.

 

Motto pro nadcházející zápas:

OSLAVME SPOLEČNĚ NEJLEPŠÍ SEZONU SLAVOJE VYŠEHRAD V HISTORII!

 

Juniorka hostí Dolní Počernice, U 19 hraje na Jižním Městě

Po utkání A-týmu se Štěchovicemi se představí i juniorka Vyšehradu, již čeká poslední zápas v této sezoně I. A třídy na domácím hřišti. Ve 13.30 hod. přivítá Sokol Dolní Počernice a půjde o souboj pátého se sedmým týmem tabulky. V sobotu 13. června od 17 hodin pak rezerva šemíků dokončí celý ročník zápasem v Ďáblicích.

Naše U 19 sahá po prvenství v pražském přeboru, potřebuje však ze zbývajících dvou utkání 3 body. V neděli dopoledne hostí mladé šemíky Dukla Praha B ve svém domácím prostředí, kterým je hřiště ZŠ Schulhoffova. Zde také sídlí klub Dukla Jižní Město. O týden později v neděli 14. června v 10 hodin přivítají svěřenci trenéra Františka Myslivečka Loko Vltavín a dotáhnou-li přebor úspěšně do konce, měli by si pak zahrát ještě v baráži o účast v České lize staršího dorostu.

Mladší dorostenci už nyní zakončí sezonu sobotním dvojzápasem s Baníkem Sokolov na Vyšehradě: U 17 hrají od 10 hodin, U 16 s výkopem čtvrt hodiny po poledni.

Starší žáky čeká v sobotu odpoledne v Krči zápas s Admirou: patnáctiletí ve 14.15 hod., čtrnáctileté od 16 hod. Mladší žáci hrají už předtím dopoledne v Krči s Mostem. Starší přípravka A nastoupí už v pátek ve čtyři hodiny odpoledne na Vyšehradě proti Unionu Žižkov – to samé na druhé části hřiště starší přípravka B, jež přivítá své desetileté vrstevníky z Lipenců.

 

Soupiska FK TJ Štěchovice

BRANKÁŘI: Radek Sňozík (narozen 1975), Michal Soukup (1985)

OBRÁNCI: Filip Busta (1989), Viktor Műller (1980, kapitán mužstva), Michal Švejda (1982), Josef Baubín (1989), Miroslav Novák (1987), Jakub Cienciala (1990)

ZÁLOŽNÍCI: Lukáš Jelínek (1982), Tomáš Pavlík (1989), Daniel Hudec (1993), Lukáš Jakobovský (1989), Filip Drobílek (1994), Stanislav Hřebeček (1989)

ÚTOČNÍCI: Martin Říha (1990), Radek Jiroušek (1994), Flavien Tamou (1993, Francie)

 

Vzájemná utkání Vyšehrad – Štěchovice

 

Štěchovice – Slavoj Vyšehrad 1:2 (0:1)

Pohár ČMFS (předkolo), hráno 24. července 2011 ve Štěchovicích.

Branky: 66. M. Novák – 44. Pechar, 53. Horkavý.

Rozhodčí: Vrzal – Štuk, Němec. Bez karet.

Diváků: 280.

Štěchovice: Macho – Němec (79. J. Cienciala), Müller, Musil, Vostrý – Servus (53. Marek), Mařík, Vagrčka (56. M. Novák), Lukeš – Braný, Jelínek. Trenér Zdeněk Vrána.

Vyšehrad: Víšek – Budějský, Hendrych, Horkavý, Černý – Švejda – Frohna, Pechar, Nosek – Bošanský (81. Švehla), Kavka (73. Lochman). Trenér Jiří Formánek.

 

Slavoj Vyšehrad – Štěchovice 3:0 (1:0)

Přípravné utkání, hráno 9. února 2013 na Vyšehradě.  

Branky: 31. Mojdl, 46. Baratynskyy, 71. Nosek z pen.

Rozhodčí: O. Berka – Šmakal, Vlček. Bez karet.

Diváků: 40.

Vyšehrad: Mokrohajský (64. Prokeš) – Frohna, Hendrych, Nosek, Kubík – Kohout (70. Bernard), Mojdl, Kočí, Hradecký (70. Preči) – Kavka, Baratynskyy (56. Velkovski). Trenér Jaroslav Klíma.

Štěchovice: Stehno – S. Kodr, Müller, Musil, Šrain – Lukeš, O. Kodr, L. Jelínek, Vostrý (30. Švehla) – Jindřich (60. Synek), M. Novák. Trenér Zdeněk Vrána.

 

Slavoj Vyšehrad – Štěchovice 2:2 (2:0)

Přípravné utkání, hráno 28. února 2013 na Vyšehradě.

Branky: 15. Kavka, 44. Čižikov – 66. Šrain, 80. Mařík.

Rozhodčí: Váňa. Bez karet.

Diváků: 30.

Vyšehrad: Mokrohajský (53. Prokeš) – Budějský (53. J. Duda), Hendrych (53. Preči), Frohna (53. Hanzlík), Kubík (53. Primus) – Kohout (53. Bernard), Kočí (53. Š. Klíma), Mojdl (53. J. Klíma ml.), Hradecký (30. Čižikov) – Kavka (53. Rajnoch), Baratynskyy (53. Bohuslav). Trenér Jaroslav Klíma.

Štěchovice: Soukup – S. Kodr, Müller, Musil, Šrain – Hudec, O. Kodr, Švejda, Švehla, Lukeš – Novák. Střídali Vostrý, Jindřich, Plamínek a Mařík. Trenér Zdeněk Vrána.

 

Štěchovice – Slavoj Vyšehrad 6:2 (5:1)

Přípravné utkání, hráno 4. srpna 2013 v Davli.  

Branky: 22. z pen. a 35. Hřebeček, 1. Hudec, 4. Šittich, 45. (+1) Žák, 64. Mařík – 16. Příhoda, 58. Mojdl. Rozhodčí: Chaloupka – Melnar, Sliacký. ŽK: Frohna (Vyšehrad). Diváků: 35.

Štěchovice: Sňozík (60. Soukup) – Busta, Müller, Švejda, Šrain (46. J. Cienciala) – Šittich, L. Jelínek (46. Mařík), Hřebeček, Šimonovský – Hudec (46. Novák), Žák. Trenér Jiří Hruška.

Vyšehrad: Mokrohajský – Budějský, Hendrych, Nosek, Příhoda – Frohna (39. Houdek, 55. Turbák), Mojdl, Kočí, Zimmermann – Kavka, Baratynskyy (46. Červený). Trenér Jaroslav Klíma.

 

Slavoj Vyšehrad – Štěchovice 4:3 (2:2)

Přípravné utkání, hráno 29. ledna 2014 na Vyšehradě.

Branky: 33. Macháček, 40. Lukeš, 61. Ansuma, 81. Turbák – 19. a 27. Krejčí, 78. Podobský.

Rozhodčí: Stěhule – Maťátko, Vavroch. Bez karet.

Diváků: 20.

Vyšehrad: Mokrohajský (46. Bartalský) – Doksanský, J. Chalupa, Hendrych, Nosek – Lukeš, Frohna, Kočí, Macháček (70. Turbák) – Letko (50. Červený), Ansuma. Trenér Pavel Janeček.

 

Štěchovice – Slavoj Vyšehrad 0:1 (0:1)

Utkání ČFL, hráno 9. listopadu 2014.

Branka: 34. Kočí.

Rozhodčí: Šimek – Šedivka, Šafránková. ŽK: Baubín – Mojdl.

Diváků: 200.

V 60. min. neproměnil Hřebeček (Štěchovice) penaltu.

Štěchovice: Sňozík – Švejda, Busta, Müller, Novák – Pavlík (86. Jiroušek), Hřebeček (69. Baubín), Jakobovský, Prosek (69. Cienciala) – Laušman (17. Pánek), Říha (65. Hudec). Trenér Jiří Hruška.

Vyšehrad: Kubát – Zavadil, Hendrych, Kratochvíl, Hanuš – Mujagič (67. Kalaš), Mojdl, Kučera, Kočí – Ansuma (46. Smolák), Jukl (82. Nosek). Trenér Jaroslav Klíma.

 

Slavoj Vyšehrad ve třetí nejvyšší soutěži

1981/82 II. národní liga, 15. místo (hned sestup do divize)

2000/01 ČFL, 18. místo (hned sestup do divize)

2007/08 ČFL, 13. místo

2008/09 ČFL, 16. místo

2009/10 ČFL, 17. místo v ČFL (sestup do divize)

2014/15 ČFL, ???. místo


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...