INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Šemíci zdomácněli na bedně: třetí ročník za sebou s medailí

A“-muži Třikrát za sebou „na bedně“ neboli na jednom z prvních tří míst tabulky – v předchozích dvou sezonách skončili šemíci druzí v divizi B, letos třetí v ČFL. K medailové pozici ve třetí nejvyšší soutěži pomohl Slavoji Vyšehrad nakonec dodatečný odsun Jiren z 2. na 12. místo, čímž se už takhle nejlepší umístění v historii klubu ještě vylepšilo.

Ať už je pohled jednotlivých aktérů, tedy hráčů, trenérů, funkcionářů i fanoušků jakýkoliv, ročník 2014/15 se zapsal zlatým písmem do dějin FK Slavoj Vyšehrad. K dvojnásobnému zisku stříbra v divizi i bronzu v ČFL dospěl tým pod vedením trenérské dvojice Jaroslav Klíma – Milan Kopřiva: s menší výjimkou či spíš epizodou v úvodních čtyřech kolech na jaře roku 2014, kdy mužstvo koučoval Pavel Janeček.

Po přepočtení konečné tabulky zbyly Slavoji dva primáty v soutěži: jednak nejproduktivnější tým soutěže při zápasech venku (33 branek), jednak nejatraktivnější tým celé ČFL (skóre 67:56, v zápasech Vyšehradu tudíž padlo celkem 123 branek). Zajímavý jen možná i rozdíl v obou poločasech: v tabulce sestavené výhradně z prvních poločasů druhé místo se 46 body, v tabulce druhých poločasů až jedenácté s 31 body.

Před rokem to přitom vypadalo všelijak, jen ne na úspěšnou sezonu. Komplikace byly už na samotném losovacím aktivu, k čemuž hodně přispěla nerozhodnost Kolína, loňského vítěze ČFL, který dlouho nevěděl, jakou soutěž chce vlastně hrát. Tehdejší sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Milan Doruška zůstal po příchodu na losovací aktiv v šoku, když obdržel listinu, kde byl Vyšehrad zařazen do divize A (výkonnostně sice nejslabší, ale suverénně nejhorší na cestování, především však stále jen divize). Nabídku na postup do II. ligy dostaly místo Kolína Jirny – odmítly. Čtvrtý Králův Dvůr neodmítl, když ale na možnost hrát II. ligu kývnul, Kolín si zase vše zpětně rozmyslel a postup akceptoval. Vzápětí se dohodl s Vyšehradem ohledně spolupráce na bázi farmy.

Podzimních 32 bodů z 13 utkání za sebou

Šemíci zahájili sezonu v ČFL čtyřmi prohrami za sebou a možná ani nebylo divu, když se několik hráčů z jarního kádru přesunulo do Kolína a chodili vypomáhat příležitostně. Pravdou je, že v dresu Vyšehradu se jim dařilo a tým se od září parádně rozjel – jak se ostatně sluší i na druhou, méně často používanou přezdívku týmu Slavoje: Jezdci. Ze třinácti zbývajících podzimních zápasů vytěžil až neskutečných 32 bodů, kdy ztratil jen prohrami s Bohemians Praha, v Čáslavi a o jeden bodík přišel s Chomutovem. Podzim zakončil pěti góly do sítě Admiry, a zimní pauzu tak strávil na 5. místě tabulky. Během podzimu však docházelo i ke kuriózním situacím, kdy například záložník Vláďa Schön hrál v sobotu večer za Kolín utkání ve Zlíně a už v neděli ráno v Praze nastupoval za Vyšehrad proti Admiře.

Kolín získal na podzim ve II. lize jen 6 bodů, a tak se snažil změnil snad vše, co změnit šlo. Angažoval také staronového trenéra Ladislava Bobka, který si vybral kádr hráčů podle vlastních představ. Díky tomu se pendleři vrátili na Vyšehrad už jako stabilní členové kádru – naštěstí už na počátku zimní přípravy.

Naopak odešlo po jednom hráči z každé řady: brankář Radim Mokrohajský (Austrálie), obránce Petr Kolařík (přerušil kariéru), záložník Jindřich Stejskal a útočník Musa Ansuma (oba Český Brod). V zimě se z kádru vytratil i další obránce Petr Zavadil (návrat do Zlína) a ještě na začátku rozehraného jara útočník Jan Svátek (Bohemians Praha).

V jarní části pak šemíci získali rovněž 32 bodů, tedy stejný počet jako na podzim. Pravdou je, že především ztráta bodů na hřišti jasně posledního Meteoru byla natolik zbytečná a stěží pochopitelná, že ji lze označit slovy absurdní – také výkon v Zápech byl hodně hluboko pod možnostmi týmu. Na druhé straně šemíci docválali do cíle parádním finišem v podobě pěti výher za sebou. Takže z toho bylo nakonec 64 bodů. Jen v letech 1995, 1999 a 2007 byl bodový zisk ještě lepší, to ale samozřejmě vždy v nižších soutěžích.

Zisk stříbra byl velmi reálný

Jsem zklamán, protože mít o tři body víc, byli bychom v konečné tabulce druzí. Body jsme nechali zbytečně nejen na Meteoru, ale třeba i na Střížkově. Příprava na nový ročník ČFL začne šestého července,“ řekl trenér a současně majitel klubu Jaroslav Klíma, byť se tak vyslovil ještě předtím, než byly Jirny postiženy dvacetibodovým odpočtem, a Vyšehrad se tak posunul z „bramborové“ na bronzovou pozici.

Tak silný tým tady na Vyšehradě dosud nikdy nebyl. Vzhledem k tomu si myslím, že naše výsledky mohly být na jaře ještě o něco lepší. Podle mě je tady předpoklad a reálná možnost, pokusit se v příští sezoně 2015/16 zaútočit na nejvyšší příčky v ČFL,“ uvedl vedoucí mužstva Jiří Novotný.

Ano, v příští sezoně bychom se měli pokusit o postup do druhé ligy. Samozřejmě záleží na tom, kdo zůstane a kdo přijde. Stále mě štve, že jsme na jaře přišli nesmyslně o šest bodů. Na druhou stranu bych rád vyzdvihl především tři hráče: jednak kapitána Míru Hendrycha, který odehrál excelentní sezonu, přestože se vedle něj partneři na postup stopera střídali. Tak by to mělo vypadat, co Míra hrál. Dále Karla Kratochvíla, ten dal na jaře devět gólů, to je vynikající – navíc nehrál ve všech zápasech. A gólmana Honzu Procházku,“ ocenil asistent Milan Kopřiva.

Často během sezony však chválil samozřejmě i ostatní hráče, pokud k tomu poskytli důvod: jmenovitě, adresně a konkrétně. Hodnocení po zápasech bylo vždy sofistikované, mnohdy kritické a reflektovalo průběh i kvalitu hry – žádné mlácení prázdné slámy typu míč je kulatý, utkání začíná za stavu 0:0, jdeme od zápasu k zápasu nebo fráze o vyšším či nižším levelu… Díky tomu tyto komentáře často přebírala i regionální média, což samozřejmě přispělo k rozšíření prezentace Slavoje Vyšehrad. I tohle je jedním z nezbytných krůčků směrem dopředu.

Kratochvíl patřil k nejlepším jarním střelcům ČFL

Zmíněný Karel Kratochvíl, nejzkušenější hráč Vyšehradu se 43 starty v české nejvyšší soutěži a také angažmá v Kazachstánu, na Slovensku či v Rumunsku, patřil v odvetné části sezony k nejlepším střelcům celé soutěže. Po jedenácti jarních gólech v ČFL si připsali Němec (Písek) s Bočkem (Chomutov), po devíti právě Kratochvíl s Fíčkem (Meteor).

Sezonu v ČFL jsme začali čtyřmi prohrami za sebou, navíc jsme byli na podzim závislí na Kolínu. Už v zimní přípravě jsme ale tady měli kádr, který pak odehrál i celé jaro. To nám pomohlo, kluci, kteří se vrátili a nebo přišli z Kolína, to pozvedli. Nakonec jsme udělali celkem dvacet tříbodových výher, a je z toho nejlepší umístění Vyšehradu v historii. Uvidíme, co bude dál,“ prohlásil kapitán šemíků Miroslav Hendrych.

Co tedy bude dál?! V nejbližších dnech především losování nového ročníku mistrovských soutěží: I. a II. ligy ve středu 24. června, ČFL ve čtvrtek 25. června. Dodatečné a někdy i trochu živelné přeobsazování soutěží, to už tady také bylo. Brzy budeme vědět víc.

 

Týmy s nejvyšším počtem výher (od I. ligy po divize)

25 – Bohemians Praha (ČFL), Tachov (divize A)

23 – Viktoria Plzeň (I. liga)

21 – Sparta Praha (I. liga)

20 – Vyšehrad (ČFL), Dobrovice (divize C), Velké Meziříčí (divize D)

 

Slavoj Vyšehrad ve třetí nejvyšší soutěži

1981/82 II. národní liga, 15. místo (sestup do divize)

2000/01 ČFL, 18. místo (sestup do divize)

2007/08 ČFL, 13. místo

2008/09 ČFL, 16. místo

2009/10 ČFL, 17. místo (sestup do divize)

2014/15 ČFL, 3. místo

 

Nejúspěšnější sezony Vyšehradu podle počtu bodů

77 bodů – sezona 1998/99 (pražský přebor, 1. místo)

71 bodů – sezona 1994/95 (pražský přebor, 1. místo)

69 bodů – sezona 2006/07 (divize A, 1. místo)

66 bodů – sezona 2013/14 (divize B, 2. místo)

64 bodů – sezona 2014/15 (ČFL, 3. místo)

64 bodů – sezona 1999/00 (divize A, 1. místo)

62 bodů – sezona 2012/13 (divize B, 2. místo)

 

CITÁT

Tak silný tým tady na Vyšehradě dosud nikdy nebyl.“

Jiří Novotný, vedoucí mužstva FK Slavoj Vyšehrad


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...