INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Farmou Vyšehradu je Aritma

„A“-muži – Slavoj Vyšehrad navazuje úzkou spolupráci s divizní Aritmou Praha, jež bude v sezoně 2015/16 plnit nováčkovi Fotbalové národní ligy roli farmy. Na této formě kooperace se už dohodli představitelé obou klubů, které nyní dělí dva soutěžní stupně.

„Rozhodli jsme se pro Aritmu zejména proto, že jde o pražský klub,“ uvedl majitel FK Slavoj Vyšehrad a současně trenér v jedné osobě Jaroslav Klíma. „Předpokládáme, že na zápasy Aritmy budou chodit tak dva až tři hráči,“ doplnil sportovní ředitel klubu František Ševinský. Nic se však nemění pro rezervní tým neboli juniorku Vyšehradu, která bude po doplnění několika novými hráči nadále působit v I. A třídě.

Slavoj Vyšehrad už si sám vyzkoušel roli farmy, a to vůči druholigovým klubům Vlašimi a Kolína. V obou případech tato součinnost fungovala spíš v podzimní části sezony.

„Ano, Vyšehrad už si tuhle roli vyzkoušel, teď ale bude poprvé tím prvním. Věřím tomu, že se poučil, a bude to mezi námi opravdu fungovat. Vztah klubu a farmy, to je něco podobného jako manželství – většinou to nevyjde, my sami ale učiníme vše pro to, aby to fungovalo. Ostatně proto také do toho jdeme. Hráči, kteří nás přijdou posílit, by měli být lepší než ti naši – a také musí za nás hrát s chutí, aby to mělo celé smysl. Sami se tak budou moci co nejlépe připravit na zápasy ve druhé lize. Pro nás to bude nová zkušenost, zatím jsme nikomu farmu nedělali, i když máme už nějaké vzájemné kontakty na úrovni mládeže. Každopádně přejeme Vyšehradu, aby se mu dařilo v profesionální soutěži co nejlépe,“ uvedl trenér Aritmy Tomáš Kubr, který šéfuje vokovické lavičce už jedenáctým rokem.

Ačkoliv je Aritma pražským fanouškům dobře známa, není na škodu malé představení – jde o pokračovatele klubů SK Veleslavín a Dynamo Vokovice. Aritma byla založena v roce 1908, je tedy o rok mladší než Slavoj Vyšehrad. Její sídlo je v Praze 6-Vokovicích poblíž koupaliště Džbán, na pokraji chráněné krajinné oblasti Šárka. Kromě fotbalu má oddíly basketbalu, volejbalu, atletiky, tenisu, dráhového golfu, curlingu, turistiky a sportu pro všechny. Oddíl kopané má družstva všech věkových kategorií od mini až po starou gardu. Ze známějších hráčů zde působili sparťané Tichý, Gůra, Svoboda, Mistr, slávisté Růžička, Kolman, Uldrych, hráči Plzně Bican a Švejdík či bývalý trenér reprezentace Dušan Uhrin starší.

Aritma většinou lavírovala mezi pražským přeborem a divizí. Nejvýraznější zápis do klubové historie učinili její dorostenci, kteří si v 70. letech zahráli v nejvyšší soutěži. Dorostenecké mače se konaly jako předzápasy mužů a protože tehdy chodily na fotbalovou ligu velké návštěvy, stalo se, že kluci Aritmy dohrávali svá utkání i před 30 tisíci diváky.

Tzv. sametová revoluce v roce 1989 přinesla Aritmě dosud nejlepší období, od té doby totiž její tým mužů působil nepřetržitě 12 let divizi. V sezoně 1991/92 dosáhl zatím nejvýš ve své historii, když obsadil 4. místo v divizi C za Českým Brodem, Spartou B a Trutnovem. Na počátku nového milénia však Vokovičtí sestoupili a v ročníku 2005/06 hráli dokonce jen I. A třídu. Dostali se ale hned zpět do přeboru a v sezoně 2001/12 jej suverénně vyhráli s náskokem devíti bodů před Bohemians Praha B.

Po dvanácti letech se tak vrátila Aritma do divize a ve své nováčkovské sezoně 2012/13 působila ve skupině A, kde skončila dvanáctá. Rok nato si vyzkoušela „naši“ skupinu B a umístila se na 13. příčce. Na podzim šemíci zvítězili ve Vokovicích 2:1 a v jarní odvetě doma 4:0. V uplynulém ročníku se Aritma znovu přesunula do divizní skupiny A, kde se letos díky konečnému umístění uprostřed tabulky na 9. příčce v pohodě zachránila.  Sympatickému týmu z Prahy 6 nelze tedy než přát, aby se nyní, také s pomocí hráčů Vyšehradu, pohyboval pokud možno v horních patrech divizní tabulky.

Z Vyšehradu do Aritmy odešli v poslední době brankář Josef Prokeš a útočník Filip Turbák, ten se ale letos přeškolil na krajního obránce. Výraznou osobností mužstva je kapitán a záložník Lukáš Hrabák, v sezoně 2014/15  nejlepší střelec týmu bílomodrých s 12 góly. Dále jsou to řízný zadák Martin Ambrus a také střelec Ivan Pánek, který se vrátil do Vokovic z hostování ve Štěchovicích. Letos na jaře však na sebe hodně upozorňoval svými výkony Miroslav Müller – posila z Českého Brodu nastřílela v odvetné fází sezony za Aritmu 10 gólů.

Předsedou SK Aritma Praha je pan Ladislav Adamec, sportovním ředitelem pak Zdeněk Mužík, známý i ze svého působení ve fotbale žen.


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...