INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Historická chvíle Vyšehradu: nedělní druholigová premiéra!

A“-muži Tenhle zápas by si fotbaloví fanoušci z Prahy a třeba i odjinud rozhodně neměli nechat ujít: Slavoj Vyšehrad poprvé ve své 108leté historii odehraje druholigové utkání! Epochální chvíle nastane tuto neděli 2. srpna 2015 v 10.15 hod. na Žižkově a soupeřem šemíků bude 1. SC Znojmo: tým, který ještě před čtrnácti měsíci působil v nejvyšší soutěži, zatímco ten náš působil v té době v divizi. Když hrálo Znojmo svůj poslední prvoligový zápas s Duklou, Vyšehrad inkasoval „čtyřku“ na vesnickém hřišti mezi rybníkem, polem a okresní silnicí v Litoli… Teď spolu zkříží zbraně v premiéře nového ročníku Fotbalové národní ligy.

Jak známo, Vyšehrad má za sebou dva posty tzv. mimo pořadí: loni z druhého místa divize B do ČFL, letos ze třetího místa ČFL (po bodovém odpočtu Jiren) do FNL. Snad i proto je tým Slavoje zatím mimo jakoukoliv pozornost celostátních médií, zatímco ostatní týmy se předhánějí v prezentaci svých ambicí – většinou neskromných, stylizujících předem sebe sama do popředí tabulky. Tak uvidíme.

Už samotná účast ve druhé lize je pro náš klub obrovským úspěchem. Nechceme však, aby to bylo jen na rok: naším cílem je vyhnout se problémům se záchranou. Tak jako dosud se budeme i ve druhé lize prezentovat aktivním a kombinačním fotbalem,“ tvrdí majitel klubu a současně trenér Jaroslav Klíma. „Jsme nováčkem, přesto se budeme chtít i nadále prosazovat vlastní hrou a ne abychom se my přizpůsobovali soupeřům,“ dodává asistent Milan Kopřiva. Trenérský tandem se ale rozrostl na pět lidí: přibyli Tomáš Holeček, František Ševinský a trenér brankářů Václav Winter. A v realizačním týmu přibyl i masér Martin Scheiber. Oproti jarní části sezony je v hráčském kádru 11 nových fotbalistů, včetně dvou z vlastního dorostu. To ale ještě nemusí být konečné číslo.

Ve městě okurek je stále živá vzpomínka na I. ligu

Znojmo postoupilo poprvé do II. ligy v roce 1992, po dvou letech ale sestoupilo a za další čtyři roky přišel pád do divize. Hrálo ji čtyři roky, vrátilo se do MSFL a po sedmi letech ji v roce 2010 vyhrálo. Ve II. lize hrálo dva roky o záchranu, na pohárové utkání se Spartou ale přišlo 4.195 diváků. Pak přišel trenér Leoš Kalvoda a v roce 2013 pod jeho vedením modrobílí FNL vyhráli! Zajistili tak městu s 34 tisíci obyvatel historický postup do I. ligy.

V nejvyšší soutěži Znojmo muselo vzít zavděk brněnským azylem, přesto bylo po podzimu na vynikajícím 9. místě. Na jaře však získalo jen 10 bodů, v řadě zápasů mu nebyli zrovna nakloněni rozhodčí. Nakonec chyběly k záchraně 4 body a Znojmo spolu s Olomoucí sestoupilo: obsadilo poslední 16. pozici s 27 body.

V uplynulém ročníku FNL skončil znojemský tým pod vedením trenéra Ludevíta Grmely na 11. místě. Nejvíc gólů (9) nastříleli Libor Žondra s Janem Pázlerem. Do nové sezony vstupuje pod vedením trenéra Radima Kučery, který stejně jako Kalvoda pochází z Olomouce.

Znojmo si věří na horní polovinu tabulky

S devíti letními posilami touží Znojemští především po umístění v horní polovině tabulky. „Cokoliv bude nad osmé místo, s tím se spokojím,“ prohlásil pro Znojemský deník trenér Kučera. „Vyšehrad je pro nás velká neznámá, nicméně tým má svoji kvalitu, pokud v prvním kole domácího poháru vyhrál 8:1,“ zmínil nedělní branickou kanonádu šemíků záložník Radim Nepožitek.

Právě tento olomoucký středopolař, který má zkušenosti i z nejvyšší soutěže, prodloužil své hostování na jihu Moravy a patři mezi devět letních posil týmu 1. SCZ. Mezi nimi se objevují i další bývalí prvoligoví borci Radek Mezlík ze Slovácka či Šimon Šumbera z Brna. Ve Znojmě je i jihlavský útočník Rostislav Šamánek, který hrál naposledy za Sokolov.

Bodrý Hanák v roli rádce, mentora či kibice

V úterý získalo Znojmo hodně zajímavou posilu, byť na lavičku: 65letého trenéra Petra „Johna“ Uličného, jenž tým oficiálně povede, jelikož Kučerovi chybí ještě půl roku do završení studia trenérské profilicence. „Je to pro klub dobrá posila. Určitě si od něj nechám poradit,“ řekl Kučera, který pod Uličným nastupoval jako hráč za Olomouc. „Pořád mám respekt, vykám mu. Náš vztah se teď liší jen v tom, že jako hráč jsem s ním nechodil na pivo,“ vtipkoval 41letý kouč.

V letní přípravě Znojmo pětkrát zvítězilo a čtyřikrát prohrálo. Generálku na FNL představovala pohárová výhra 4:1 na hřišti divizního Pelhřimova. Znojmo nastoupilo v tomto utkání v sestavě: Doleček – Mezlík, Cihlář, Nepožitek, Okleštěk (56. Ledecký) – Odehnal, Nehyba, Hříbek, Šamánek – Njire (82. Helísek), Žondra (78. Lapeš).

Nebyla to procházka pelhřimovským sadem, ale nakonec jsme to zvládli. Po remízové první půli se projevila naše kvalita a třemi góly po změně stran jsme si zajistili postup do druhého kola,“ řekl Kučera. „Stále však nejsem spokojen s bráněním standardek. Vidím tam ještě nějaké herní nedostatky, které jsem řešil během přípravy, někteří hráči s tím mají stále problémy. Musíme na tom tento týden zapracovat, aby si vše sedlo.“

Loni v říjnu vyhráli na Žižkově 2:0

Počínaje březnem roku 1993, kdy hráli Znojemští v Praze vůbec poprvé (tehdy prohráli 1:2 na Viktorce), sehráli až dosud v hlavním městě 18 mistrovských utkání: z toho 2x zde vyhráli, 2x remizovali a 14x prohráli. Zvítězili před čtyřmi roky v Horních Počernicích 4:1 nad Spartou B a loni v říjnu 2:0 na Žižkově, kdy skórovali Helísek s Žondrou. Ze svého dosud posledního pražského vystoupení tedy mají velmi příjemné vzpomínky. Tento zápas, ze současného kádru Vyšehradu, pamatuje záložník Miroslav Podrazký.

Utkání 1. kola Fotbalové národní ligy FK Slavoj Vyšehrad – 1. SC Znojmo na Žižkově odřídí jako hlavní rozhodčí Ondřej Pechanec z Mladé Boleslavi, na čarách mu budou asistovat Jiří Kříž z Plzně a Ondřej Kožár z Tachova.

 

Soupiska 1. SC Znojmo

BRANKÁŘI: Jiří Doleček (narozen 1992), Konvalina (1996), Vlastimil Veselý (1993)

OBRÁNCI: David Helísek (1982), Tomáš Cihlář (1987, kapitán mužstva), Daniel Odehnal (1992), Roman Hříbek (1988), Tadeáš Zezula (1993), Abdullah Celik (1997), Jakub Pokorný (1996), Radek Mezlík (1982)

ZÁLOŽNÍCI: Šimon Šumbera (1991), Stijepo Njire (1991), Radim Nepožitek (1988), Oldřich Kostorek (1992), Tomáš Okleštěk (1987), Bronislav Stáňa (1993), Martin Levai (1994), Roman Nehyba (1995), Ali Alaca (1997), Jevgenij Serenkov (1994)

ÚTOČNÍCI: Pavel Lapeš (1993), Libor Žondra (1989), David Ledecký (1993), Kubilay Yilmaz (1996), Patrik Bogner (1996), Rostislav Šamánek (1989)

 

ODEŠLI: Jan Pázler (Hradec Králové), Matúš Lacko (Zbroj. Brno), Luboš Ilizi (Békéscsaba), Martin Levai (hostování v jednání), Pavel Dreksa, Jaroslav Svozil (konec hostování z Olomouce).

PŘIŠLI: Radek Mezlík (Slovácko), Šimon Šumbera, Pavel Lapeš, Tadeáš Zezula (všichni Brno), Vlastimil Veselý (hostování Brno), Jevgenij Serenkov (Zenit Petrohrad B), Rostislav Šamánek (hostování Sokolov), Radim Nepožitek (hostování Olomouc), Oldřich Kostorek (hostování Příbram), Jakub Pokorný, Roman Nehyba (oba juniorka).

 

článek ČTK o startu Fotbalové národní ligy: zde


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...