INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Cesta letošní sezonou: Kodaň, Ajax, Sparta… a teď Vyšehrad

„A“-mužiZ jedenáctého místa prvoligové tabulky na třetí vytáhl po svém příchodu fotbalisty Jablonce trenér Jaroslav Šilhavý. Nastoupil loni v červnu a s obměněným týmem proháněl během celé sezony oba favority Plzeň a Spartu. Nakonec bral Jablonec bronz, navíc od triumfu v Poháru FAČR ho dělil jen penaltový rozstřel ve finále s Libercem.

V přípravném období Šilhavého svěřenci vyhráli z osmi zápasů šest a dva zremizovali. „Budeme znovu bojovat o přední příčky. Věříme si,“ prohlásil před sezonou kouč Jablonce. „Plzeň i Sparta jsou pod větším tlakem než my, musí za každou cenu. My se chceme posunout výš, alespoň se vklínit mezi ně,“ doplnil jej 33letý záložník a kapitán týmu Tomáš Hübschman.

Klub, jehož čekal po roční pauze návrat do evropského poháru č. 2, posílil během letní pauzy hlavně ofenzivu. Z Plzně získal útočníky Wágnera a Tecla výměnou za Kopice. Přišli brankář Bárta, záložník Trávník, ruští obránci Karavaev a Yakovlev, z hostování se vrátil Srb Vukadinovič. V kádru je nyní, včetně slovenského záložníka Greguše, osm cizinců. Věkový průměr je 25 let.

Sezonu zahájil Jablonec dvěma zápasy ještě v červenci: v prvoligové premiéře vyhrál 3:2 v Příbrami a pak už přivítal ve 3. předkole Evropské ligy FC Kodaň: dánského vicemistra, jenž nedávno hrával Ligu mistrů. „V souboji s námi je jasným favoritem,“ prohlásil Šilhavý. On sám přitom došel v předminulé sezoně do hlavní fáze Evropské ligy coby lodivod rivalského Liberce. Po prvním vzájemném duelu s Kodaní to také opravdu vypadalo zle, Jablonec doma prohrál 0:1 a navíc přišel o vyloučeného Tecla.

O čtyři dny později přišlo další zaváhání a ztráta bodů vinou domácí remízy 2:2 s vršovickými klokany. Právě tento ligový duel přitom Jablonečtí spojili s oslavami 70. výročí založení klubu. Navíc dostali gól od záložníka Čížka, který přestoupil v létě právě do Bohemians 1905. Ten se před výkopem dočkal rozlučky s jabloneckým publikem a fanoušci mu tleskali i při střídání.

Na kodaňskou odvetu se tudíž Severočeši moc nenaladili, přesto ji 6. srpna zvládli, a vzepřeli se tak dočasné nepřízni fotbalového osudu. V dramatické bitvě na stadionu Parken vyhráli 3:2 a napravili domácí porážku 0:1. Zásluhou tref Wágnera, Greguše a Pospíšila český tým vedl už 2:0 a 3:1. Domácí dvakrát kontrovali kontaktními góly Jörgensena a Paraguayjce Santandera, ale poslední půlhodinu dohrávali bez vyloučeného Slovince Verbiče. V hektickém závěru už hosté těsný náskok uhájili. „Postup přes Kodaň je pohádka, vyřadili jsme skvělý tým,“ radoval se Šilhavý. Los pak přidělil Jablonci pro 4. předkolo slavný Ajax Amsterdam, tedy čtyřnásobného vítěze PMEZ či Ligy mistrů a 33násobného holandského mistra.

Po hodech přichází půst, a tak si čtyři dny po kodaňském triumfu zajel Jablonec do Jihlavy pro porážku 0:1, dosud jedinou v tomto ročníku Synot ligy. „Bohužel jsme nezopakovali výkon z Kodaně, chybělo to nadšení. Ukázalo se, že ještě nejsme tak velké mužstvo, abychom dokázali soupeře, který jen brání, přehrát,“ prohlásil Šilhavý. Pro jeho tým to byla první prohra po osmi prvoligových zápasech bez porážky. Klub navíc inkasoval od disciplinární komise FAČR pokutu 100 tisíc korun za protiislámské choreo v hledišti během utkání s Bohemians.

V polovině srpna Jablonec přivítal v Podještědském derby rivala z Liberce, odveta za květnové pohárové finále mu ale vyšla jen zčásti: v poslední minutě utkání rivalů zařídil alespoň remízu 1:1 vyrovnávacím gólem Beneš.

Pak už přišel na řadu zápas v Amsterdam Areně. „Můžeme uspět i tváří v tvář favoritovi. Proti Ajaxu se necítíme být předem vyřazeni,“ neztrácel hlavu Šilhavý. Jeho tým bojoval statečně, bohužel nevyužil ani jednu ze svých čtyř až pěti gólových šancí. Domácí Ajax rozhodl o vítězství 1:0 v 54. minutě, kdy po faulu Beneše na Klaassena proměnil Polák Milik penaltu. „Lepší by bylo prohrát 1:2. Udělali jsme jednu chybu a bohužel za ni zaplatili. Byť byl Ajax silný na míči, za celý zápas neměl velkou šanci,“ litoval porážky Šilhavý. Tři dny nato si ale Jablonečtí „zchladili žáhu“ v ligovém utkání v Brně výhrou 3:0.

Ve čtvrtek 27. srpna přišla na řadu domácí odveta s Ajaxem. Vyprodaná Střelnice s více než šesti tisíci diváky se dostala do varu zejména v 58. minutě: stoper hostí Riedewald zahrál rukou ve vápně, penaltu ale Greguš nedal, trefil jen tyč. Minutu nato byl vyloučen záložník Ajaxu Bazoer, nicméně Jablonec nevyužil ani početní výhodu. Zápas skončil 0:0, tým trenéra Franka de Boera tak slavil postup do hlavní fáze Evropské ligy. Její brány zůstaly pro Jablonec nadále uzavřeny.

„Měli jsme blízko k cíli. Byť to bylo jen o gól, Ajax tu penaltu na rozdíl od nás dal. Je nám to líto, ale nasbírané zkušenosti z Evropy promítneme do naší ligy a věřím, že opět vybojujeme pohárové příčky. Je to naší povinností,“ nevymlouval se na nic Šilhavý.

Den po zápase s Ajaxem přestoupil do dánského Midtjyllandu reprezentační bek Novák, který už tak chyběl v ligovém šlágru proti Spartě. Rudí vedli gólem exjabloneckého kanonýra Lafaty, ale šest minut před koncem, po Hybšově faulu na Bosňana Crnkiće, vyrovnal z penalty Wágner. Zápas opět sledovalo přes 6 tisíc fanoušků. Týden nato hrál Jablonec na půdě posledního Baníku a díky trefám Crnkiće a Turkménce Mingazova zvítězil v Ostravě 2:1.

V utkání s nováčkem FNL Slavojem Vyšehrad je přední tým Synot ligy jasným favoritem. Už třeba jen proto, že hospodaří s rozpočtem 130 až 150 milionů korun (to ale bez financí z Evropské ligy).

„Pohár a liga jsou k tomu, aby z nich člověk někam postoupil. A kvůli úspěchu to všichni děláme,“ zmínil trenér Šilhavý. „V tomto ročníku bychom už chtěli nějakou trofej zvednout nad hlavy. Nejsnadnější z mého pohledu je Český pohár,“ doplnil jej kapitán Jablonce Hübschman.

Šemíci mu dnes mohou tuto představu buď úplně vyvrátit, nebo alespoň hodně ztrpčit. Co z toho se podaří?!

 

Výsledky Jablonce v nové sezoně 2015/16

 

Příbram – Jablonec 2:3

25. července, 1. kolo Synot ligy.

Branky: 22. Pilík, 80. Bednář – 8. Karavaev, 20. Greguš, 74. Wágner. Rozhodčí: Královec – Hock, Kubr. ŽK: Tecl (Jablonec). Diváků: 4.182. Poločas: 1:2.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman, Greguš – Masopust (71. Tecl), Pospíšil (60. Trávník), Crnkić (87. Rossi) – Wágner.

 

Jablonec – FC Kodaň 0:1

29. července, první zápas 3. předkola Evropské ligy.

Branka: 51. Verbič. Rozhodčí: Gestranius – Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Hübschman – Delaney. ČK: 69. Tecl (Jablonec). Diváků: 4.830. Poločas: 0:0.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman – Masopust (62. Tecl), Greguš, Pospíšil (62. Trávník), Crnkić – Wágner (76. Doležal).

 

Jablonec – Bohemians 1905 2:2

2. srpna, 2. kolo Synot ligy.

Branky: 12. Wágner z pen., 79. Masopust – 6. Acosta, 47. Čížek. Rozhodčí: M. Paták – Kotík, Fišer. ŽK: Crnkič, Hübschman – Šmíd, Zlámal. Diváků: 4.188. Poločas: 1:1.

Jablonec: Hrubý – Romera, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman – Crnkić (65. Masopust), Rossi (80. Doležal), Trávník, Tecl (71. Mingazov) – Wágner.

 

FC Kodaň – Jablonec 2:3

6. srpna, odveta 3. předkola Evropské ligy.

Branky: 72. N. Jörgensen, 88. Santander – 14. Wágner, 53. Greguš, 83. Pospíšil. Rozhodčí: Trattu – Soteriu, Viktoros (všichni Kypr). ŽK: Kvist, Santander – Wágner, Hübschman, Greguš, Mingazov. ČK: 64. Verbič (Kodaň). Diváků: 14.142. Poločas: 0:1. Do 4. předkola EL postoupil Jablonec.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman – Masopust (72. Mingazov), Pospíšil, Greguš, Crnkić (88. Rossi) – Wágner (82. Doležal).

 

Jihlava – Jablonec 1:0

10. srpna, 3. kolo Synot ligy.

Branka: 19. Jungr. Rozhodčí: Příhoda – Kotík, Pospíšil. ŽK: Kukol – Hübschman. Diváků: 3.689. Poločas: 1:0.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman, Greguš – Masopust (46. Mingazov), Pospíšil (68. Trávník), Tecl – Doležal (59. Wágner).

 

Jablonec – Liberec 1:1

16. srpna, 4. kolo Synot ligy.

Branky: 90. Beneš – 42. Luckassen. Rozhodčí: Proske – Wilczek, Kříž. ŽK: Hovorka, Pokorný, Sackey, Bakoš (všichni Liberec). Diváků: 5.612. Poločas: 0:1.

Jablonec: Hrubý – Romera, Pernica, Beneš, Karavaev – Hübschman – Mingazov (66. Trávník), Greguš, Pospíšil (46. Tecl), Crnkić (77. Doležal) – Wágner.

 

Ajax Amsterdam – Jablonec 1:0

20. srpna, první zápas 4. předkola Evropské ligy.

Branka: 54. Milik z pen. Rozhodčí: Chapron – Zakrani, Viala (všichni Fr.). ŽK: Tete – Beneš. Diváků: 33.000. Poločas: 0:0.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman – Mingazov (67. Masopust), Greguš, Pospíšil (72. Trávník), Crnkić – Wágner (84. Doležal).

 

Zbrojovka Brno – Jablonec 0:3

23. srpna, 5. kolo Synot ligy.

Branky: 5. Greguš, 39. Masopust, 74. Doležal. Rozhodčí: Jech – Pochylý, Ratajová. ŽK: Greguš, Wágner (oba Jablonec). ČK: 73. Frelih (Brno). Diváků: 4.722. Poločas: 0:2.

Jablonec: Hrubý – Romera, Pernica, Beneš, Karavaev – Greguš – Masopust (86. Crnkić), Pospíšil (82. Rossi), Trávník, Tecl – Wágner (71. Doležal).

 

Jablonec – Ajax Amsterdam 0:0

27. srpna, odveta 4. předkola Evropské ligy.

Rozhodčí: Hansen – Rix, Vang Andersen (všichni Dán.). ŽK: Crnkić, Greguš, Trávník – Milik, Bazoer, El Ghazi. ČK: 59. Bazoer (Ajax). Diváků: 6.040 (vyprodáno). V 58. min. neproměnil v Greguš (Jablonec) penaltu. Do hlavní části EL postoupil Ajax.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschman – Mingazov, Greguš (75. Trávník), Pospíšil, Crnkić (68. Doležal) – Wágner (46. Tecl).

 

Bohemians 1905 – Jablonec 1:2

5. září, přípravné utkání ve Vršovicích.

Branky: 62. F. Kučera – 83. Masopust, 87. Tecl. Rozhodčí: Lerch – Pospíšil, Šimáček. ŽK: Kostka (Bohemians). Diváků: 300. Poločas: 0:0.

Jablonec I. poločas: Hrubý – Romera, Kysela, Pernica, Jakovlev – Hübschman, Rossi – Masopust, Pospíšil, Texl – Doležal.

Jablonec II. poločas: Bárta – Romera, Kysela, Beneš, Masopust – Vukadinovič, Rossi, Pospíšil, Crnkić – Wágner, Tecl.


Jablonec – Sparta Praha 1:1

13. září, 6. kolo Synot ligy.

Branky: 84. Wágner z pen. – 76. Lafata. Rozhodčí: Jílek – Blažej, Hock. ŽK: Brabec, Hybš, Matějovský (všichni Sparta). Diváků: 6.012. Poločas: 0:0.

Jablonec: Hrubý – Romera, Pernica, Beneš, Karavaev – Masopust (65. Wágner), Hübschman, Pospíšil, Greguš (81. Doležal), Mingazov – Tecl (76. Crnkić).

 

Baník Ostrava – Jablonec 1:2

19. září, 7. kolo Synot ligy.

Branky: 78. Kukec z pen. – 10. Crnkić, 69. Mingazov. Rozhodčí: Lerch – Moláček, Caletka. ŽK: Mondek, Machovec, V. Ježdík – Beneš, Masopust. Diváků: 2.151. Poločas: 0:1.

Jablonec: Hrubý – Romera, Pernica, Beneš, Karavaev – Greguš, Hübschman – Crnkić, Pospíšil (90. Rossi), Mingazov (71. Masopust) – Tecl (64. Doležal).

 

Jablonec – Mladá Boleslav 1:2

25. září, 8. kolo Synot ligy.

Branky: 70. Tecl z pen. – 37. Čermák, 75. Magera z pen. Rozhodčí: Ardeleánu – Mencl, Antoníček.ŽK: Bořil, J. Rada, Šeda (všichni Ml. Boleslav). Diváků: 2.236. Poločas: 0:1.

Jablonec: Hrubý – Karavaev, Pernica, Beneš, Matěj Hanousek – Hübschman – Mingazov, Greguš, Pospíšil (66. Trávník), Crnkič (46. Tecl) – Wágner (61. Doležal).

 

Střelci jabloneckých branek v sezoně 2015/16

4 – Wágner

2 – Greguš, Masopust

1 – Beneš, Crnkić, Doležal, Greguš, Karavaev, Mingazov, Pospíšil, Tecl


 Foto: fkjablonec.cz

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...