INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Přifrčí rozjetý ústecký expres: zavedeme jej na slepou kolej?

„A“-muži Tohle bude nadmíru tvrdý oříšek, ale který ze zápasů FNL jím není… Prakticky do všech utkání Vyšehradu jdou soupeři v roli papírového favorita a výjimkou rozhodně nebude ani nadcházející nedělní duel se třetím týmem tabulky. Ústecký fotbalový expres nabral na podzim rychlost šinkanzenu: z posledních pěti druholigových zápasů vytěžil 13 bodů při součtu skóre 12:3, a jen tak mimochodem kromě toho vyřídil v poháru Slavii, které nastřílel čtyři góly. Podaří se šemíkům tento fotbalový rychlovlak vykolejit?!

„Určitě se o to pokusíme,“ prohlásil stručně po zápase v Olomouci asistent Milan Kopřiva. Slavoj získal na Andrově stadionu za bezbrankovou plichtu se Sigmou B bod, který byl třetím z posledních pěti utkání. Což je, v porovnání se zmíněnou ústeckou bilancí, o 10 bodů méně. Vyšehrad ale hraje druhou nejvyšší soutěž poprvé v historii a rád by při své premiéře dopadl lépe než před ním jiné pražské kluby Sparta Krč a Loko Vltavín.

Ústečtí fotbalisté si třikrát zahráli v nejvyšší soutěži, z toho dvakrát v 50. letech a jednou docela nedávno, v sezoně 2010/11. Ale opět jen na jediný ročník. Arma, jak se klubu říká, skončila poslední s 19 body. Byla ovšem značně handicapována faktem, že kvůli nevyhovujícímu stadionu musela hrát svá domácí utkání v Teplicích.

V následující sezoně Ústí nad Labem opět ovládlo II. ligu s náskokem 6 bodů před druhou Jihlavou a počtvrté vybojovalo postup mezi tuzemskou klubovou elitu. Do té však nebylo Fotbalovou asociací ČR vpuštěno, opět vinou nevyhovujícího stadionu. Od sestupu v roce 2011 tak odehráli bílomodří ve FNL čtyři sezony v řadě a obsadili zde postupně 1., 10., 7. a 12. místo.

Trenér Němec má doma olympijské zlato

Trenérem týmu je od poloviny září loňského roku 58letý Petr Němec, držitel bronzové medaile z mistrovství Evropy 1980 v Itálii a zlata z olympijských her téhož roku v Moskvě. Navíc získal s Baníkem Ostrava dva mistrovské tituly a také Čs. pohár. Trenérsky dlouho působil v Polsku a v Ústí n. L. před rokem nahradil odvolaného Lukáše Přerosta.

„Chceme se zachránit, o to nám jde v první řadě. Budeme-li hrát střed tabulky, tím lépe,“ prohlásil před startem letošní sezony trenér Němec. A na adresu našeho mužstva dodal: „Nevěřím moc hlasům, že Vyšehrad bude ve druhé lize jen do počtu a hned zase sestoupí. Bude také nepříjemným soupeřem, posiluje se a jako každý nováček bude hrát s velkým elánem.“

Jeho slova, společně s ekonomickými problémy oddílu, mohla evokovat představu, že Ústečtí se poslušně zařadí mezi týmy bojující o záchranu. Není tomu tak, Němcovi svěřenci jsou zatím velmi pozitivním překvapením FNL. Možná by se dalo říct – tím největším překvapením.

Klub zachraňuje ústecká radnice

Klub se potýkal s vážnými finančními potížemi poté, co nedostal slíbené peníze od sponzora. Nyní jej zachraňuje město Ústí nad Labem. To se také stalo jediným vlastníkem FK, což bylo prezentováno na středeční tiskové konferenci. Zastupitelé již také změnili složení představenstva a dozorčí rady klubu. Jeho novým výkonným ředitelem je od 1. října Ing. Petr Heidenreich.

Farmou FK Ústí nad Labem je tým Lovosic, kde působí dosavadní hráči Vyšehradu Michal Kočí, Karel Kratochvíl a Jan Svátek. Lovosice jsou mimochodem jediným z celkově 80 divizních týmů, který na podzim dosud neprohrál.

Zpátky ale k ústeckým zápasům ve FNL. Vezmeme-li v potaz šest posledních utkání Severočechů, ztratili body remízami jen ve dvou z nich – paradoxně s posledními dvěma celky tabulky, na stadionech ve Varnsdorfu a Frýdku-Místku. Doma však jednoznačně přehráli Vlašim, Pardubice i Třinec a tři body si přivezli dokonce i z Českých Budějovic.

Naposledy Arma porazila 3:1 Třinec, všechny góly padly v první půli. Ústí vedlo již 3:0, vedoucí gól dal Smola a další dva Zeman. Trenér Němec poslal na trávník tuto sestavu: Zacharda – Zeman, Zukič, Vaněk, Šnirc – Peterka (88. Hošek) – Hyčka, Martykán, Miskovič (53. Veverka), Novotný (77. Eliáš) – Smola.

Série osmi zápasů v řadě bez porážky

„První poločas měl skončit vyšším rozdílem než 3:1. Bohužel jsme dostali hloupou branku do šatny, která nás přibrzdila. Ve druhé půli jsme však soupeře do žádné vyložené příležitosti nepustili. Společně s pohárem máme sérii osmi zápasů v řadě bez porážky, je to samozřejmě moc hezké. Zůstáváme ale na zemi. Teď nás čeká těžké utkání s Vyšehradem. Musíme se otřepat z našich šrámů a poctivě se připravit,“ dodal Němec.

Nejlepšími ústeckými střelci jsou se čtyřmi góly Michal Zeman a Tomáš Smola. Žádný jiný tým FNL nemá momentálně dvojici útočníků, kteří by dali dohromady osm branek. Ústí nastřílelo dohromady již 18 branek, tj. třikrát víc než Vyšehrad. Na druhou stranu je určitou statistickou zajímavostí fakt, že ve čtyřech z pěti posledních zápasů FNL s pražskými soupeři nedokázali ústečtí fotbalisté skórovat.

S Armou po třinácti letech!

Četnost soubojů Vyšehradu s Ústím nad Labem je dost nízká. Naposledy na sebe oba týmy narazily v sezoně 2002/03, tedy před třinácti lety. A v soutěži o dva řády nižší, konkrétně v divizi B. Podzimní vzájemný souboj na Vyšehradě skončil tehdy bezbrankovou remízou, na jaře vyhráli doma Ústečtí 4:0 (1:0). Branky: Veleba, Čítek, vlastní Siegler a Karlík, domácí brankář Divecký uhájil čisté konto. Ústí nad Labem tehdy divizi B vyhrálo a postoupilo do ČFL, Vyšehrad skončil desátý.

Pro pamětníky bude jistě zajímavá tehdejší sestava šemíků: Foferka – Randák (77. Valeš), Samuel, Šturma, Siegler – Hanka, Plánička, Čihák, Vr. Jelínek – Klíma (65. Saidl), L. Kučera (65. Hvolka). V sestavě se tedy objevili nynější trenér A-týmu a současně majitel klubu Jaroslav Klíma i trenér U 17 Alexandr Samuel.

Utkání 10. kola Fotbalové národní ligy Slavoj Vyšehrad – FK Ústí nad Labem se hraje v neděli 11. října v 10.15 hod. na Žižkově. Hlavním arbitrem je Jan Váňa, na čarách mu budou asistovat Kryštof Mencl a Lucie Ratajová.

Na Vyšehradě mladší dorostenci proti Kladnu

Již sobotu v 10 hodin dopoledne se představí naše U 19 v Mostě, na hřišti čtvrtého týmu tabulky České ligy staršího dorostu. Náš tým je na 17. místě této dvacetičlenní soutěže.

Ve stejnou dobu se ale bude hrát i na Vyšehradě, a sice Česká liga mladšího dorostu. Naše U 17 se zde střetne s Kladnem. Zápas o rok mladších hráčů, tedy U 16, začne čtvrt hodiny po poledni.

V sobotu odpoledne v 16 hodin pak nastoupí B-tým mužů Vyšehradu v Dolních Chabrech. Rezervě šemíků se na podzim v I. A třídě moc nedaří, bodový zisk v nadcházejícím utkání by byl příjemným překvapením.

Starší žáci hrají v neděli dopoledne v Táboře, mladší žáky čeká ve stejnou dobu pražské derby s Admirou na hřišti ZŠ Hovorčovická.

Starší přípravka A hraje již v pátek v 17 hodin a Aritmou na jejím hřišti ve Vokovicích – totéž starší přípravka B.

 

Soupiska FK Ústí nad Labem

BRANKÁŘI: Zdeněk Zacharda (narozen 1987), Marián Tvrdoň (1994), František Marek (1993)

OBRÁNCI: Michal Zeman (1984), Adrian Zukič (1991), Lukáš Vaněk (1991), Momčilo Rašo (1997), Ivan Šnirc (1993), Jakub Pícha (1991)

ZÁLOŽNÍCI: Jakub Martykán (1983, kapitán mužstva), Alois Hyčka (1990), Josef Eliáš (1994), Michal Leibl (1992), Jan Králík (1987), Jan Peterka (1990), Jiří Miskovič (1993), Filip Novotný (1995)

ÚTOČNÍCI: Petr Hošek (1986), Tomáš Smola (1989), Richard Veverka (1987)


Foto: Karel Pech

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...