INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Pod lízátky dokázaly bodovat již tři týmy: šemíci chtějí také!

„A“-muži Z pohledu fotbalového fanouška se může zdát, že jde o předem zcela jasnou záležitost. Měření sil obra s trpaslíkem. Tím spíš, že k souboji dojde v kolbišti favorita. Na straně jedné tradiční účastník nejvyšší soutěže, který se může pochlubit ziskem titulu mistra republiky (1960), domácího poháru (1995) či starty v evropských pohárech. Klub, který by se chtěl vrátit co nejdříve do nejvyšší soutěže. Na straně druhé nováček druhé ligy, jehož provází zejména divizní minulost a do FNL postoupil tzv. mimo pořadí. Po jednom roce stráveném v ČFL. V nedělním souboji FC Hradec Králové – Slavoj Vyšehrad bude jasným favoritem domácí tým. Votroci jsou v tabulce šestí, šemíci třináctí. Oba celky od sebe dělí sedm míst a osm bodů.

„Pravdou je, že Vyšehrad nemá v souboji s námi co ztratit. My však tento zápas nepodceníme a ani k tomu nemáme důvod. Z dosavadních čtyř utkání doma jsme vyhráli jediné, to na začátku září s Frýdkem-Místkem. Doma jsme svázaní, body jsme tu ztratili remízami s Pardubicemi, Budějovicemi a naposledy nyní s Varnsdorfem,“ uvedl jeden z dvojice hradeckých trenérů Bohuslav Pilný.

Z opačného úhlu pohledu – jeho svěřenci prohráli doma naposledy v květnu se Slavií a nedávno zde porazili v poháru prvoligové Bohemians 1905, a postoupili tak do osmifinále Mol Cupu.

Ve středu remizovali 4:4 s Varnsdorfem

Utkání Hradec Králové – Varnsdorf se hrálo ve středu 14. října jako dohrávka 7. kola FNL a skončilo remízou 4:4. Bíločerným nestačil ani hattrick Jana Pázlera, jenž se trefil během pouhých třinácti minut již v prvním poločase. Nakonec zachraňovali alespoň bod díky vyrovnávacímu gólu Súkenníka z penalty deset minut před koncem. Hradec ale přišel již po hodině hry za stavu 3:3 o vyloučeného levého beka Petra Mareše, Vývoj skóre? 0:1, 3:1, 3:4 a 4:4.

„Alespoň máme ten bod, ale jednoznačně jsou to spíš ztracené dva body. Doma dáme čtyři góly, vytvoříme si další šance, sám Honza Pázler mohl dát gólů pět, ale bohužel nevyhrajeme. To je fotbal, i když podobné utkání jsem ještě neviděl,“ hudroval Pilný.

Společně s kolegou s Milanem Frimmelem polali na trávník tuto sestavu: Ottmar – Holeš, Krmaš, Nosek, Mareš – Janoušek (66. Vaněček), Černý – Malinský, Súkenník, Vlkanova (88. Schwarz) – Pázler (82. Chleboun).

Výraznou postavou hradeckého týmu je 35letý stoper a kapitán Pavel Krmaš, který se letos vrátil mezi votroky po dvanácti letech v zahraničí. Osm let hrál za Freiburg, s nímž letos sestoupil z bundesligy. Přes nabídku na prodloužení smlouvy se rozhodl v Německu skončit a znovu obléci bíločerný dres.

Fotbalovou kvalitou disponují pochopitelně i další hradečtí fotbalisté. Mimochodem – Jan Pázler, jehož jsme měli možnost vidět před časem na Vyšehradě během tradičního zimního turnaje ještě v dresu Dukly Praha, se díky středečnímu hattricku prostřílel do čela tabulky kanonýrů FNL s celkově šesti góly. Z předchozích angažmá má na svém kontě 58 prvoligových startů a nich 9 gólů.

Farmou Hradce Králové je třetiligový Převýšov. A právě s tímto týmem jsme se utkali letos v dubnu na Vyšehradě ještě v rámci ČFL. Zápas skončil 1:1, na penalty vyhráli šemíci 4:3. Za Převýšov nastoupili proti nám tři současní hradečtí fotbalisté: brankář Radim Ottmar, obránce Martin Nosek a rtuťovitý záložník Adam Vlkanova. Nejen to, na postu stopera se objevil i Tomáš Petrášek, tedy v současnosti hráč Vyšehradu.

Trenér Pilný: Utkání s Vyšehradem se moc nebojím

„V neděli budeme vycházet z toho, co se nám ve středu proti Varnsdorfu povedlo. Ukážeme si góly, které jsme inkasovali a poučíme se z nich. Zápasu proti Vyšehradu se zas až tak nebojím. Kluci proti Varnsdorfu ukázali charakter, i když to dopadlo, jak to dopadlo. V boji dali najevo emoce, a to je to, co zde chvílemi v mužstvu chybí. Samozřejmě, musíme kvůli červené kartě Mareše malinko pozměnit sestavu, ale když jsem kluky viděl těsně po zápase, již jsem z nich cítil, že se vnitřně těší na víkend, aby ztrátu dvou bodů napravili. Neděle se tolik nebojím, a i já věřím, že se zvedneme a dovedeme ho do vítězného konce.“

To je samozřejmě hozená rukavice pro mužstvo Vyšehradu. „Bodovali jsme v Třinci a v Olomouci, chceme bodovat i v Hradci Králové. Venku se nám totiž daří lépe než na Žižkově, a to jak herně, tak výsledkově. Tak proč ne i v Hradci,“ uvedl asistent Milan Kopřiva. Poslední zápas doma proti Ústí nad Labem však za nic nestál, výkon na Malšovickém stadionu „Pod lízátky“ bude muset být diametrálně odlišný. Tedy mnohem lepší.

Stoper Petrášek proti „svým“

„Hradec je můj mateřský klub, prodělal jsem tam i přípravu na sezonu. Vím, jaká je tam kvalita. Musíme všechny osobní souboje vyhrávat, ne jako proti Ústí,“ zmínil stoper Vyšehradu Martin Petrášek.

Trenér Bohuslav Pilný už jednu konfrontaci se šemíky za sebou má. Šlo o utkání 2. kola Poháru ČMFS v srpnu roku 2011 a tehdy přivedl Převýšov k vítězství na Vyšehradě 3:1. „Bral bych stejný výsledek i tentokrát,“ zmínil Pilný.

Utkání FC Hradec Králové – Slavoj Vyšehrad se hraje v neděli 18. října od 15 hodin, řídit jej bude rozhodčí Emanuel Marek z Opatovic u Prostějova. Na čarách mu budou asistovat Pavel Peřina z Prostějova a Stanislav Pochylý z Těšnovic u Kroměříže.

Ochozy stadionu Pod lízátky pamatují časy, kdy se v nich tísnilo více než dvacet tisíc zvědavců. Na středeční zápas s Varnsdorfem se zde ale sešlo jen 750 diváků. Vzhledem k bodové ztrátě Hradce se dá očekávat, že v neděli jich nebude o mnoho víc. Šemíky čeká zápas na rozlehlém prostranství stadionu s atletickou drahou, kde svoji roli může sehrát i větrné počasí.

S votroky jsme hráli před sedmi lety v poháru

S týmem Hradce Králové jsme se střetli naposledy 1. října 2008, tedy před sedmi lety. Šlo o zápas 3. kola Poháru ČMFS (předtím ve 2. kole jsme porazili tehdy prvoligovou Viktorii Žižkov) a votroci před pěti sty diváky na Vyšehradě vyhráli 2:0 brankami Nemčeka a Kaufmana. Skórovali ale vždy až na konci obou poločasů. Šemíci se museli obejít od 55. min. o vyloučeného Řeháka, přesto hráli vyrovnaný duel až do konce.

Pro zajímavost či pro pamětníky ještě složení obou tehdejších mužstev. Trenér Vyšehradu Jiří Hruška poslal na trávník tuto sestavu: Skácel – Budějský, Hendrych, Šourek, P. Janda – Frohna (75. Matuszny), Ježdík, Pechar, Cherbi (65. Sobíšek) – Kubík, Řehák. Hradečtí votroci hráli pod taktovkou kouče Oldřicha Machaly v sestavě: Lindr – Přibyl, Němeček, Chleboun, Pacák – Rezek (77. Zinke), Fischer (90. Vít), Nemček, Válek – Dvořák (59. Černý), Kaufman.

Starší dorostence čeká sobotní derby s Meteorem

B-tým mužů Slavoje Vyšehrad bude hrát skoro současně jako áčko v Hradci. V neděli v 15.30 hod. přivítá na Děkance Čechii Dubeč. Tým z východního okraje metropole je v tabulce I. A třídy osmý, zatímco rezerva šemíků dvanáctá.

Avšak již v sobotu dopoledne na Vyšehradě změří síly naše U 19 s Meteorem. Utkání rivalů, které ovšem v minulé sezoně dělily dva výkonnostní stupně (starší dorostenci Meteoru totiž hráli nejvyšší soutěž, zatímco náš tým pražský přebor), má výkop v 10 hodin. Ve dvacetičlenné tabulce České ligy staršího dorostu, již vede dvojice Chrudim – Slavia B, je Meteor pátý, zatímco náš tým sedmnáctý. Ve stejnou dobu, tedy v sobotu dopoledne, nastoupí naši mladší dorostenci ve Varnsdorfu.

Starší žáky čeká v sobotu odpoledne na Vyšehradě pražské derby s FC Tempo: zápas patnáctiletých začne hodinu po poledni, čtrnáctiletých v 14.45 hod. Mladší žáci hrají – podobně jako devatenáctka – rovněž se svými vrstevníky z Meteoru, a sice v neděli odpoledne na Vyšehradě: týmy U 13 rozehrají své utkání dvě hodiny po poledni, týmy U 12 v 14.45 hod.

Starší přípravka A (tj. U 11) hraje v sobotu již v 9 hodin ráno na hřišti v Krči s týmem ABC Braník. Stejného soupeř má v pozápase starší přípravka B, tedy Braník. Hraje se od půl jedenácté.

 

Soupiska FC Hradec Králové

BRANKÁŘI: Jiří Lindr (narozen 1986), Radim Ottmar (1983), Jan Stejskal (1997)

OBRÁNCI: Jiří Bederka (1995), Jakub Chleboun (1985), Jaroslav Hlavsa (1996), Tomáš Holeš (1993), Pavel Krmaš (1980, kapitán mužstva), Petr Mareš (1991), Martin Nosek (1987), Marek Plašil (1985)

ZÁLOŽNÍCI: Jan Hable (1989), Jiří Janoušek (1989), Jan Javůrek (1989), Tomáš Malinský (1991), Petr Schwarz (1991), Jan Shejbal (1994), Igor Súkenník (1989), Daniel Trubač (1997), Adam Vlkanova (1994), Jan Vobejda (1995), Filip Zorvan (1996)

ÚTOČNÍCI: Pavel Černý (1985), Jan Pázler (1991), David Petrus (1987), David Vaněček (1991)

 

Malšovický stadion Hradec Králové

Všesportovní stadion v hradecké čtvrti Malšovice byl otevřen v roce 1960 a slangově se nazývá „Pod lízátky“. Tento název vznikl díky 55 metrů vysokým osvětlovacím panelům, které připomínají obří lízátka. Jedná se o jeden z největších stadionů v České republice. Kolem roku 2013 probíhaly přípravy na jeho celkovou přestavbu, aby vyhovoval parametrům UEFA a FIFA. Dnes se zde konají sportovní i jiné akce. Vlastníkem stadionu je město Hradec Králové.

Radnice východočeské metropole s 93 tisíci obyvateli má ale v plánu zásadní rekonstrukci a modernizaci stadionu. Půjde-li vše hladce, moderní fotbalová aréna na místě nynějšího stadionu by měla stát již v roce 2018. Náklady na její vybudování se odhadují na bezmála půl miliardy korun.

Zastupitelé města Hradce Králové zatím schválili vypsání soutěže na pořízení projektové dokumentace pro územní řízení, stavební povolení i pro soutěž na stavební firmu.

Tvůrci dokumentace pro stadion by měli vycházet ze studie proveditelnosti nového stadionu, již zpracoval architekt Tomáš Vymetálek. Jeho studie počítá s kapacitou 10 tisíc diváků a se zachováním osvětlovacích těles ve tvaru čtyř lízátek z dosavadního stadionu, který jinak bude zbořen.

Město předpokládá, že stavba stadionu poběží po etapách. Po celou dobu přestavby by se na něm měla hrát mistrovská utkání. V tzv. nulté etapě se nejprve upraví východní tribuna, později s výstavbou nové hlavní západní tribuny stavbaři východní tribunu zbourají a postaví novou.


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...