INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Přijedou Pardubice, je načase zvednout hlavy a získat body

„A“-muži Z posledních pěti zápasů ve FNL zisk jediného bodu a skóre 1:9. Je na hráčích, zda tuto neradostnou bilanci vylepší, aby se tým Slavoje Vyšehrad nepropadl až na samotné dno patnáctičlenné tabulky. V letošním kalendářním roce zbývá ještě pět zápasů, je hodně o co hrát. Nejbližším představením bude měření sil s Pardubicemi během poslední říjnové neděle na Žižkově (na snímku jsou pardubičtí hráči Jan Řezníček a za ním Petr Kudrna). Je čas zabrat a před dalším utkáním ve Frýdku-Místku si vylepšit nejen bodové konto, ale i sebevědomí – na úkor sedmého týmu tabulky.

Historie pardubického fotbalu se píše od roku 1910, kdy kroužek studentů pardubické reálky založil Studentské sportovní sdružení Pardubice. Studentská IX. Pardubice začala hrát ve II. třídě Východočeské župy fotbalové a od roku 1921 nesla název AFK Pardubice. Rok nato klub vybudoval hřiště pod Bubenčem, kde stojí dnešní Letní stadion. V roce 1934 přibylo hřiště Pod Vinicí. AFK v téže sezoně postoupil do divize. V dalších letech pak unikal AFK postup do ligy až v barážích.

Únor 1948 a společenské změny přinesly mj. i fúzi AFK se Spartou Pardubice. V roce 1953 byl název změněn na Spartak Pardubice a tým postoupil do krajského přeboru. Protože klub už od roku 1925 spolupracoval s podnikem Tesla, vyrábějícím elektrotechnické a elektronické přístroje, byl v roce 1956 změněn název na SpartakTesla Pardubice, od roku 1960 TJ Tesla Pardubice.

Tři desítky let se klub pohyboval v krajských soutěžích, v roce 1987 postoupil do divize. Na přelomu let 1993/94 došlo k odtržení fotbalového oddílu od TJ pod jménem FC PARD Pardubice. Dva roky nato sestoupil z divize, což znamenalo konec FC PARD a návrat Tesly Pardubice. Následoval sestup až do I. B třídy, z níž se ale Tesla dokázala vrátil do divize. V roce 2008 došlo ke sloučení TJ Tesla Pardubice, FK Junior Pardubice a MFK Pardubice. Tento čin se považuje za konečné sloučení kopané ve městě. FK Pardubice v sezoně 2009/10 pod vedením trenéra Martina Svědíka postoupil do ČFL a dva roky poté do II. ligy.

Čtvrtá pardubická sezona ve FNL v řadě

V premiérové druholigové sezoně 2012/13 Pardubičtí uhráli výborné 7. místo a na jejím sklonku se stal trenérem Jiří Krejčí. V následujícím ročníku 2013/14 obsadil tým hrající v červených dresech 10. místo. V létě 2014 se stal trenérem bývalý reprezentant a odchovanec VCHZ Pardubice Martin Hašek, po půlroce ale skončil a vrátil se Jiří Krejčí, který oslavil počátkem letošního roku padesátiny.

V uplynulé sezoně FNL skončil tým FK Pardubice osmý. I letos se mužstvo trenérů Jaroslava Michala a Jiřího Krejčího pohybuje v horní polovině tabulky. Momentálně má na svém kontě tři výhry, čtyři remízy a tři prohry.

Tým z města perníku, chemie, hokeje a slavného dostihu s 90 tisíci obyvateli hrál už pětkrát venku, z toho třikrát prohrál (v Sokolově, Sezimově Ústí a Ústí nad Labem) a dvakrát remizoval (v prestižním derby v Hradci Králové a ve Frýdku-Místku). Doma se mu daří lépe, navíc před měsícem šokoval ve 3. kole poháru jasným vítězstvím 3:0 nad prvoligovými Teplicemi! To je nejvýraznější počin Pardubic v podzimní části sezony a díky němu v osmifinále Mol Cupu přivítají Pod Vinicí tým Sparty.

(Nejen) proti Vlašimi zazářil kapitán Jeřábek

Pardubičtí, dalo by se říct, hrají v současnosti ve velké pohodě. Naposledy vyšli naprázdno 18. září v Ústí nad Labem, pak je ale doslova nakopnul zmíněný pohárový triumf proti Teplicím a včetně něj udělali sérii pěti utkání se třemi výhrami a dvěma remízami.

Naposledy porazili doma 2:0 Vlašim. Na sklonku první půle otevřel skóre po rohu hlavou 31letý záložník Jan Jeřábek, dlouholetý kapitán týmu. Pojistku přidal dvacet minut před koncem střídající Dominik Fusek. Východočeši měli zápas pod kontrolou, navíc už za stavu 0:0 trefil Korejec Daewon Kim tyč.

Pardubičtí trenéři poslali na hřiště tuto sestavu: Frydrych – Šejvl, Kopřiva, Vencl, V. Kakrda – Kim (86. D. Pánek), Řezníček, Kudrna, Jeřábek, Fousek (89. Kovář) – Klátil (55. Fusek).

Výsledky tedy mužstvo rozhodně má a právě kapitán je jeho skutečným lídrem. Jeřábek je přitom ještě správcem pardubického hřiště!

„Naše hráče jsme předem upozorňovali, že Jeřábek tvoří Pardubicím prakticky celou hru a stejně si dělal, co chtěl. Měnil pozice, chodil z levé i pravé strany. Stopeři i krajní beci si s ním vůbec nevěděli rady. Nebylo to ale jenom o něm, dobře hrál celý jejich tým,“ přiznal asistent vlašimského trenéra Petržely Miloslav Brožek.

„Nemyslím, že by se Jeřábkův výkon tentokrát nějak vymykal, tohle je spíš jeho standard,“ doplnil trenér Pardubic Jiří Krejčí. Pochvalu našel zejména pro autora druhé branky, bleskurychlého Dominika Fuska: „On je pohyblivý skřítek, má nízko těžiště a tohle střídání jsme s kolegy docela trefili,“ spokojeně si mnul ruce Krejčí. Fusek nastoupil až deset minut po změně stran, od té chvíle deptal vlašimské obránce rychlými náběhy, dal gól a k tomu neproměnil sólo…

Farmou pardubického klubu je od letošní sezony třetiligová Čáslav, s níž jsme se utkali koncem srpna v rámci 2. kola poháru a zvítězili na jejím hřišti 3:0. Ze současné soupisky Pardubic ale v tomto utkání nikdo nenastoupil.

Se soupeřem z Pardubic hrajeme po 14 letech

Utkání Slavoj Vyšehrad – FK Pardubice bude posledním v rámci 12. kola FNL a uskuteční se v neděli 25. října od 10.15 hod. na Žižkově. Zápas odřídí rozhodčí Ondřej Berka z Prahy (pískal nedávno naše pohárové utkání s Jabloncem), na čarách mu budou asistovat Lucie Ratajová z Benešova a Petr Kotalík z Písku.

V letošním roce pak budou ještě následovat čtyři utkání, ale z nich už jen jedno doma: v sobotu 31. října ve Frýdku-Místku, v neděli 8. listopadu na Žižkově s Varnsdorfem, v pátek 13. listopadu v Českých Budějovicích a v sobotu 21. listopadu ve Vlašimi.

Se soupeřem z Pardubic jsme se naposledy utkali v sezoně 2001/02 v divizi C, šlo ale o B-tým druholigového FK Atlantic Slovan Pardubice. Podzimní vzájemné utkání na Vyšehradě skončilo bezbrankovou remízou, v jarní odvetě vyhrála doma pardubická rezerva 3:1 po poločase 3:0. Pískal rozhodčí Andrejs, za domácí skórovali Černohubý, Bukač a Kopp. Vyšehrad snížil až po hodině hry zásluhou trefy Lukáše Kučery.

Sestava týmu šemíků v tehdejším pardubickém utkání vypadala takto: Foferka – Novosad (46. R. Toman), L. Toman, Klíma, Pihera (46. V. Jelínek) – Ivančík, Plánička, Kristen, Šedivka – Kaše, L. Kučera (76. Panenka).

B-tým znovu pod taktovkou Jaroslava Klímy

Majitel a současně trenér Slavoje Vyšehrad Jaroslav Klíma bude mít v neděli hodně napilno – po dopoledním utkání s Pardubicemi se přesune do Újezdu nad Lesy, kde bude koučovat ještě B-tým šemíků v utkání I. A třídy.

Dosavadní trenér Ondřej Hatina po sérii špatných výsledků odstoupil, a tak má nyní Jaroslav Klíma opět „na povel“ oba týmy mužů. Bude to nesmírně těžká obnovená premiéra, protože Újezd nad Lesy vede tabulku a bude hrát doma. Utkání začíná v půl třetí odpoledne.

Současně se zápasem A-týmu, tedy v neděli dopoledne, odehraje naše U 19 pražské derby na hřišti Admiry v Kobylisích v rámci České ligy staršího dorostu.

Mladší dorostenci hrají už v sobotu dopoledne v Táboře, potom je ale čeká ještě ve středu 28. října derby s Viktorií Žižkov na Vyšehradě: U 17 začnou hrát hodinu po poledni, U 16 o dvě hodiny později.

Starší žáky čeká souboj s týmy Karlových Varů v sobotu dopoledne na Vyšehradě. Mladší žáci hrají rovněž v sobotu dopoledne, a sice s Duklou na hřišti v Ruzyni. Starší přípravka A hraje v neděli brzy ráno s ČAFC na jeho hřišti v Záběhlicích, starší přípravka B tamtéž odpoledne.

 

CITÁT

„Jan Jeřábek umí z obyčejného zápasu udělat speciální zážitek. Občas vypadá jako Picasso, který přišel mezi žáky třetího ročníku výtvarky. Pokud by hrál někde jinde, asi by nosil moderní fotbalovou kabelu, v poledne seděl na kávičce, odpoledne zaskočil do posilovny a kromě kopání do míče měl klídek. V Pardubicích nosí modráky, chodí do práce a rozhodně se v ní nefláká.“

Pavel Ryšavý, Pardubický deník

 

Soupiska FK Pardubice

BRANKÁŘI: Luděk Frydrych (narozen 1987), Milan Knobloch (1992), Josef Ptáček (1994)

OBRÁNCI: Filip Kopřiva (1993), Filip Pánek (1996), Martin Šejvl (1992), Ondřej Vencl (1993), Tomáš Pospíšil (1991), Vojtěch Kakrda (1989)

ZÁLOŽNÍCI: Adam Fousek (1994), Daewon Kim/Korejská rep. (1992), Daniel Kovář (1996), David Pánek (1996), Jan Jeřábek (1984, kapitán mužstva), Jan Řezníček (1992), Petr Kudrna (1989), Petr Prokopec (1994)

ÚTOČNÍCI: Dominik Fusek (1994), Martin Klátil (1992), Michal Petráň (1992), Patrik Valenta (1996), Joel Ngandu Kayamba/Konžská rep. (1992)


 Foto: Radek Klier, Luboš Jeníček a Zdeněk Vacek

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...