INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Frýdek-Místek před soubojem s šemíky: je to zápas podzimu!

„A“-muži Obrovský význam přikládají ve Frýdku-Místku nadcházejícímu měření sil se Slavojem Vyšehrad. V šedesátitisícovém městě, které leží 17 kilometrů jižně od Ostravy, se hovoří o zápase podzimu. To lze ale pochopit – tým našeho nadcházejícího soupeře totiž jako jediný v soutěži dosud nevyhrál a s pěti body za pět remíz je nedobrovolně usazen na dně patnáctičlenné tabulky. Nad ním je sedmi body Varnsdorf a pak už zajímavě nesourodá dvojice, alespoň tedy z historického pohledu nesourodá: Dynamo České Budějovice – Slavoj Vyšehrad s devíti body. Náš tým hraje poprvé v historii profesionální soutěž, a tak si na něj soupeři věří. Ale poté, co šemíci skolili na Žižkově silné Pardubice a posílili své bodové konto, mají sami také dobrý důvod, aby neztráceli důvěru ve své schopnosti.

Ve Stovkách se hrála nejvyšší soutěž

Valcíři v časech dřívějších, Lipina v době současné – takové jsou přezdívky fotbalového reprezentanta Frýdku-Místku, hrajícího nyní pod hlavičkou MFK. Jak už sám název klubu napovídá, pečuje o něj město.

V sezoně 1976/77, tedy před devětatřiceti lety, se hrála na stadionu ve Stovkách dokonce I. liga. Během jedenácti let se klub dostal z I. B třídy až na vrchol mezi československou klubovou elitu. Pamětníkům se jistě vybaví jméno trenéra Jána Zachara a možná také nejznámějších fotbalistů týmu Válcovny plechu Frýdek-Místek: byli jimi brankář Jurásek, obránce Kubalák, záložníci Kopecký, Zbončák a útočná trojice Marchevský, Krnáč, Juřica. Hlavně jméno dnes 63letého Jozefa Marchevského, ve své době nepolapitelného útočníka, mělo v tuzemském fotbalovém prostředí sedmdesátých let hodně velký zvuk a respekt.

Historickou premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl Frýdek-Místek v létě roku 1976 ve vršovickém Edenu, kam se na něj přišlo podívat 22 tisíc diváků! Zápas se hrál jen pár dní po triumfu čs. reprezentace na evropském šampionátu v Bělehradě. Domácí Slavia porazila Frýdek-Místek 2:0 brankami Dušana Herdy a Ivo Lubase. Válcovny tehdy přitom nebyly ve svém městě samy, působil zde i Slezan Frýdek-Místek, který si zahrál druhou a třetí ligu. Později se ale sloučil právě s VP Frýdek-Místek, a tak v roce 1997 de facto zanikl.

Třetí sezona za sebou ve FNL

Frýdek-Místek hraje ve druhé nejvyšší soutěži třetím rokem v řadě. V předchozích dvou sezonách obsadil vždy 14. místo, tedy těsně nad sestupovou hranou. V létě přišel nový trenér, 46letý Mikuláš Radványi, který hrával ještě československou I. ligu za tehdy výborný tým Dunajské Stredy.

„Určitě chceme ve Frýdku-Místku vylepšit loňské čtrnácté místo a skončit výš – to je naším cílem. Z Vyšehradu znám dobře jedno jméno: Jiří Kabele, jehož jsme měli v Dunajské Stredě. Jinak je pro mě tento tým velkou neznámou, pokud ale přidá k nováčkovskému elánu kvalitní posily, bude pro soutěž přínosem,“ prohlásil před zahájením letošního ročníku FNL Radványi.

Jak už bylo uvedeno, Frýdek-Místek nasbíral zatím pět remíz, konkrétně doma s Ústím n. L., Táborskem a Pardubicemi, venku pak ve Varnsdorfu a naposledy před týdnem v Českých Budějovicích.

Radványiho svěřenci šli na střeleckém ostrově do vedení gólem Vyskočila minutu před poločasem, domácí Dynamo vyrovnalo až osm minut před koncem utkání, a to ještě z penalty, již proměnil Šimák.

„Hráli jsme dobře, dokázali kombinovat a vstřelili vedoucí gól. Domácí jsme do ničeho nepouštěli a pokud bychom jim sami nenabídli vyrovnání, nejspíš by gól ani nedali. Nechápu nedisciplinovanost obránce Ďurišky a jeho zbytečný penaltový faul, který nás stál vítězství. Faktem ale také je, že penalta to byla přísná. V Budějovicích jsme jednoznačně ztratili dva body,“ mrzelo po zápase Radványiho, který postavil v jihočeské metropoli tuto sestavu: Mihalek – Švrček, Literák, Ďuriška, Mehremić – Krišto – Hykel (89. Slaninka), Vašenda, Bello (75. Ižvolt), Krčula (72. Ilko) – Vyskočil.

Pravdou je, že pro nás se jedná o víceméně neznámá jména: s výjimkou 33letého hrotového útočníka Martina Vyskočila, který prošel týmy Sigmy Olomouc, Dynama České Budějovice, Slovanu Bratislava, Zlína, Žiliny, Prešova či Trnavy. Pro pražské fanoušky je určitě také známé jméno záložníka Petra Zapalače, který působil ve Viktorii Žižkov, ten ale nyní v Budějovicích nenastoupil. Hrál však proti nám předloni v srpnu za Žižkov v utkání 2. kola poháru na hřišti v Kostelci u Křížků, kdy jsme podlehli Viktorce 2:4.

Domácí mobilizují fanoušky

Ve Frýdku-Místku nyní burcují fanoušky, ať přijdou v sobotu v hojném počtu do hlediště. „V poslední době určitě nehrajeme špatně, takže doufám, že v důležitém zápase proti Vyšehradu dokážeme konečně zvítězit. Musíme hrát zodpovědně, nedostat brzy gól a věřím, že uspějeme,“ řekl pro klubový web Mikuláš Radványi. „Věřím, že se kluci správně nabudí, od první minuty soupeře zatlačí a zodpovědným výkonem dokráčí k vítězství. Je to skutečně důležitý zápas podzimu, potřebujeme v něm uspět,“ dodal trenér Radványi.

„Nic jiného než vítězství nebereme. S hráči proběhly pohovory, všichni vědí, jak strašně důležitý zápas je a všichni ví, jak v něm musíme dopadnout. Pokud se to nepodaří, hráči a realizační tým ponesou následky,“ řekl rovněž pro klubový web předseda akciové společnosti Radim Mamula.

„Nic jiného než tři body nemůžeme tolerovat. Bude to skutečně zápas podzimu a jménem vedení na něj zvu co nejvíc našich fanoušků. Nyní je ta pravá chvíle, aby nás přišli opravdu podpořit v co největším počtu,“ doplnil předseda dozorčí rady klubu Libor Koval.

Tým Frýdku-Místku je ale stále ještě ve hře v domácí pohárové soutěži. V prvním utkání osmifinále Mol Cupu podlehl doma Jablonci 0:2, tedy témuž soupeři a stejným výsledkem jako předtím ve 3. kole Vyšehrad! Ve středu 4. listopadu ho ještě čeká odveta v Jablonci.

Do Frýdku Místku jedeme po 33 letech!

Utkání 13. kola FNL se hraje v sobotu 31. října ve 14 hodin na stadionu ve Stovkách. Řídit je bude z pozice hlavního arbitra Jan Machálek, na čarách mu budou asistovat Petr Vysloužil a Valter Boček.

Ve Frýdku-Místku nebudeme hrát mistrovské utkání poprvé. Před 33 lety, přesněji 20. června roku 1982, šemíci hráli na stadionu Slezanu Frýdek-Místek, jemuž tehdy podlehli 1:4. Šlo o B-skupinu II. národní ligy, jak se tehdy jmenovala třetí nejvyšší československá soutěž. Předtím v její podzimní části skončil zápas Slavoj Vyšehrad – Slezan Frýdek-Místek remízou 2:2.

Juniorka bude hrát znovu na Vyšehradě!

S hřištěm na Děkance coby náhradním domácím prostředím rezervy šemíků je konec – B-tým se vrací na Vyšehrad! Uskuteční se zde již nadcházející nedělní utkání s nováčkem I. A třídy Březiněvsí, jedenáctým týmem tabulky. Soupeř má ve svém středu mj. Pavla Macháčka, který hrál I. ligu za střížkovskou Bohemku. Hraje se od 14 hodin a ještě jednou – nikoliv na Děkance, ale na Vyšehradě!

Dorostenci budou hrát už v sobotu a také doma na Vyšehradě. U 19 přivítá v 10 hodin dopoledne Duklu Praha. Půjde o souboj osmnáctého se třetím týmem tabulky České ligy staršího dorostu, již vede Slavia B před Chrudimí a právě Duklou.

Hodinu po poledni se utká naše U 17 s Chrudimí a v 15.15 hod. na sebe narazí o rok mladší celky. Pro naše mladší dorostence to bude už derniéra podzimní části sezony.

Starší žáci hrají v sobotu dopoledne v Čáslavi, mladší žáci přivítají v neděli dopoledne na Vyšehradě karlovarského soupeře: zápas U 13 začíná v 10 hodin, U 12 čtvrt hodiny po poledni.

 

Soupiska MFK Frýdek-Místek

BRANKÁŘI: Ondřej Prepsl (narozen 1988), Matej Mihalek (1991)

OBRÁNCI: Michal Švrček (1986), Adi Mehremič (1992), Marián Jarabica (1989) Petr Literák (1981), Pavol Ilko (1993), David Javorek 1994), Jan Farský (1996)

ZÁLOŽNÍCI: Petr Zapalač (1987), Matej Ižvolt (1986), Tomáš Hykel (1996), Babatounde Bello (1989), Erik Talián (1992), Dario Krišto (1989), Lukáš Ďuriška (1992), Erik Ujlaky (1992), Patrik Krčula (1996), Martin Slaninka (1996)

ÚTOČNÍCI: Lukáš Stratil (1994), Silva Dos Anjos Joel Vinicius (1994), Martin Vyskočil (1982)

 

Foto: Zdeněk Šrubař a Robert Schedling

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...