INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Další souboj o 6 bodů: šemíci proti poslednímu Varnsdorfu

„A“-muži – Vyšehrad a Městský stadion v Kotlině, neděle 24. května 2015. Toho dne byli diváci na obou místech velmi spokojeni, ve druhém případě doslova nadšeni. Dopoledne v Praze šemíci porazili v utkání ČFL tým Čáslavi 4:1, odpoledne ve Varnsdorfu hráli domácí 0:0 se Sigmou Olomouc, a zajistili si tak právě s Hanáky účast v nejvyšší soutěži. Nikoho by nenapadlo, že o 24 týdnů později na sebe narazí oba týmy v mistrovském utkání za zcela odlišných okolností. Vždyť šemíci byli tehdy stále ještě pátí v tabulce třetí ligy, zatímco Šluknovský výběžek se oddal euforickým oslavám postupu do I. ligy.

Ale stalo se, a teď mají oba stejný cíl. Druhá listopadová neděle svede Vyšehrad s Varnsdorfem ke vzájemnému měření sil na Žižkově. Ve hře jsou body potřebné k záchraně ve FNL. Naše mužstvo jich má zatím devět, soupeř osm.

 

„Musíme vyhrát,“ říká před nedělním zápasem asistent Milan Kopřiva.

„Musíme vyhrát,“ tvrdí pro změnu varnsdorfský kouč Roman Skuhravý (na snímku nahoře).

Bude to fotbalová válka.

Z krajského přeboru až k prvoligovým branám

Fotbal se hraje ve Varnsdorfu od roku 1907, ale až o 31 let později byl ve městě založen český klub. Divize se zde objevila poprvé v roce 1956, třetí liga v roce 1972. Později v 90. letech se Slovan Varnsdorf propadl až do krajského přeboru, ale hned se vrátil do divize a získal významného partnera: TOS Varnsdorf a.s., světoznámého výrobce vodorovných vyvrtávaček. Podruhé ve své historii postoupili žlutomodří do třetí nejvyšší soutěže v roce1998. ČFL hráli 12 sezon za sebou, přičemž nejlépe dopadli v roce 2006, kdy skončili druzí. V roce 2010 klub pod vedením předsedy Vlastimila Gabriela akceptoval historický postup do II. ligy, ale tzv. mimo pořadí, až ze 6. místa ČFL. Ovčáry, Písek, Loko Vltavín i Slavia B jej totiž odmítly.

FK Varnsdorf se od svého vstupu do II. ligy stále zlepšoval. Od roku 2011, kdy převzal současný název, obsadil postupně 12., 7., 5., 4. a v uplynulé sezoně 2. místo. Pod vedením trenéra Zdenko Frťaly tak na Městském stadion v Kotlině oslavil postup do nejvyšší soutěže, musel se jej však kvůli nevyhovujícímu stadionu vzdát ve prospěch Zlína. Po euforii přišlo ve městě se 16 tisíci obyvateli značné zklamání hráčů i fanoušků.

Taková sezona se hned tak neopakuje

Tým ze Šluknovského výběžku, který letos v létě převzal trenér Roman Skuhravý, tudíž hraje FNL šestým rokem za sebou. Po loňských hodech ale nastal půst, momentálně je totiž Varnsdorf na posledním 15. místě tabulky.

Tým má na zatím na svém kontě jedno vítězství, díky gólu Ladislava Martana (hráč je na snímku uprostřed ve žlutém dresu) v nastaveném čase porazil 3:2 Dynamo České Budějovice. Vedle toho získal pět bodů za pět remíz.

Osobností týmu je brankář a současně kapitán Radek Porcal, který dříve chytal v Teplicích a Ústí nad Labem. Na podzim chyběl v jediném zápase. Další opory lze hledat mezi hráči, kteří v tomto ročníku FNL nevynechali dosud ani minutu, odehráli všechna utkání bez střídání: obránci Jan Filip, Pavel Tvaroha a Kristián Zbrožek.

Trenér Roman Skuhravý, který předtím vedl prvoligový Jablonec, se musel na podzim vyrovnat se ztrátou tří dlouhodobě zraněných hráčů, jmenovitě Kotiše, Zierise a Schuberta. Vlastně čtyř, ale Martan se mu mezitím uzdravil a vrátil do sestavy.

Několik hráčů si z doby jejich působení v pražských klubech budou pamatovat i fotbaloví fanoušci z hlavního města. Zmíněný Ladislav Martan hrál za Viktorii Žižkov, zatímco Jan Kvída a David Norek ve střížkovské Bohemce. Ve Slavii působil druhý brankář Miroslav Samoel a z Edenu přišel nedávno i mladý obránce Marek Kodr. Ve vršovickém ďolíčku, v Edenu i na Letné dříve kopal Kristián Zbrožek, na Julisce Jan Juroška. Hodně hráčů ale přišlo z Mladé Boleslavi, které dělal před lety Varnsdorf farmu. Nyní je naopak farmou Varnsdorfu divizní Nový Bor.

Hrotový útočník Radim Jurča pochází z Prostějova, prošel ale také týmy Baníku Ostrava i Jablonce a nastoupil ke dvěma prvoligovým zápasům.

„Taková sezona, jakou měl loni Varnsdorf, se pro malý klub hned tak neopakuje. Odešli nám dva klíčoví střední záložníci Janoušek a Breite, ale i tak se chceme nadále prezentovat atraktivním fotbalem, který bude mít svoji tvář. Soutěž bude hodně vyrovnaná, alespoň tedy horní polovina její tabulky. A Vyšehrad? Má ve svém kádru řadu kvalitních hráčů. Jsem přesvědčen, že soutěž bez problémů zvládne. Jednoznačně se zachrání,“ prohlásil těsně před startem sezony Roman Skuhravý. Hezká slova, bohužel k jednoznačnosti mají zatím oba týmy daleko.

Hrubě nespokojený trenér Skuhravý

Před týdnem Varnsdorf doma remizoval 2:2 s Vlašimí. Hosté dvakrát vedli, domácí dvakrát vyrovnali zásluhou branek naturalizovaného Ukrajince Rudnytského a a Makedonce Đurđeviče. Varnsdorf nastoupil v této sestavě: Porcal – Geissler (88. Pajer), Filip, Kodr (46. Kvída), Zbrožek, Tvaroha – Schwarczek (58. Đurđevič), Rudnytskyy – Martan, Daníček – Jurča. Podle varnsdorfského webu tedy pozoruhodné rozestavení 5 – 2 – 2 – 1, z něhož lze ale vytušit, že oba krajní beci budou hrát hodně ofenzivně.

„Musím uznat, že kluci předvedli jeden z nejslabších výkonů na podzim. Mezi našimi zápasy venku a doma jsou prostě obrovské rozdíly. To, co někteří hráči předvedli po taktické a soubojové stránce, si prostě nemohu vysvětlit,“ kroutil hlavou trenér Roman Skuhravý. „Oba týmy měly v defenzivě obrovská okna, nás ještě podržel brankář Radek Porcal. Ale hodně mě mrzí, jak v závěru utkání naložili se svými šancemi Rudnytskyy a Durděvič. Na jednu stranu jsem hrubě nespokojen s naším výkonem, na druhou stranu chápu, že pro naše mladé mužstvo jsou domácí zápasy složité. V dalším kole jedeme na půdu Vyšehradu. A tam prostě musíme vyhrát, nic jiného nám nezbývá,“ dodal Skuhravý.

Venku jeho svěřenci dokázali už remizovat v Karviné a v Hradci Králové. A kromě toho v září doma hodně potrápili obhájce domácí pohárové trofeje Slovan Liberec, vypadli s ním až na penalty.

Před šesti lety jsme Varnsdorf porazili gólem Pechara

Utkání Slavoj Vyšehrad – FK Varnsdorf se hraje v neděli 8. listopadu v 10.15 hod. na Žižkově, hlavním rozhodčím je Pavel Julínek. Na čarách mu budou asistovat Petr Caletka a Ondřej Černý.

S Varnsdorfem jsme hráli naposledy v ročníku 2009/10 v ČFL. V úvodu sezony v srpnu 2009, v době krátkého působení trenéra Jana Bergera na Vyšehradě, jsme vyhráli doma 1:0 díky gólu Tomáše Pechara, který nyní hraje pražský přebor za Braník. V jarní odvetě v březnu 2010 zvítězil doma 2:1 Varnsdorf. Tehdy jej koučoval Zbyněk Busta, zatímco šemíky Jiří Formánek.

Juniorka hraje v Dolních Počernicích

Juniorku Vyšehradu čeká v sobotu ve 14 hodin důležitý zápas v Dolních Počernicích, oba týmy potřebují body k tomu, aby se vymanily z pásma ohrožení sestupem v I. A třídě.

Starší dorostenci hrají v neděli ve 14 hodin v Sokolově, zatímco mladší dorostenci na podzim již dohráli. Starší žáky čeká v sobotu dopoledne na Vyšehradě pražské derby s Bohemians 1905: týmy U 15 se utkají od 10 hodin, o rok mladší čtvrt hodiny před polednem. Mladší žáci hrají v neděli dopoledne s Teplicemi, ale na hřišti v Krči. Starší přípravka A hostí v sobotu v půl třetí odpoledne na Vyšehradě tým Dukly Jižní Město. Starší přípravka B hraje s týmž soupeřem, ale v neděli dopoledne a na jeho hřišti, kterým je ZŠ Mikulova.

 

Soupiska FK Varnsdorf

BRANKÁŘI: Radek Porcal (narozen 1988, kapitán mužstva), Miroslav Samoel (1986), Patrik Klouda (1996)

OBRÁNCI: Daniel Geissler (1994), Jan Filip (1994), Pavel Tvaroha (1991), Kristián Zbrožek (1990), Marek Kodr (1996), Jan Kvída (1991), David Norek (1988)

ZÁLOŽNÍCI: Nikolas Daníček (1991), Fahrudin Đurđević (1992, Makedonie), Pavlo Rudnytskyy (1988, Ukrajina), Jan Juroška (1993), Michal Skwarczek (1994), Adam Ondráček (1995), Adam Pajer (1995)

ÚTOČNÍCI: Ladislav Martan (1989), Radim Jurča (1993), David Halbich (1995), Chukwuma Chukwudi (1994, Nigérie)

 

Foto: Michal Šafus

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...