INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Josef Masopust Masters Cup: na Vyšehradě v sobotu 28. 11.

„A“-muži Tenhle turnaj by si fotbaloví fajnšmekři (nejen) z Prahy rozhodně neměli nechat ujít! Na Vyšehradě se uskuteční v sobotu 28. listopadu 2015 první ročník turnaj bývalých známých hráčů a také osobností z oblasti showbyznysu s názvem Josef Masopust Masters Cup. Už z názvu je zřejmé, že jeho hlavním smyslem bude uctít památku držitele Zlatého míče z roku 1962 Josefa Masopusta, který zemřel letos 29. června ve věku 84 let.

Akci pořádají Euro Events Sport Agency, s.r.o. a Asociace bývalých profesionálních hráčů v České republice (CFPA) ve spolupráci s klubem přátel Josefa Masopusta. Jedná se o turnaj předních českých klubů v kategorii Masters, tj. hráčů nad 35 let. Zápasy se budou hrát 1x 15 minut se čtyřmi hráči v poli a brankářem. Hřiště bude mít rozměry 40 x 20 metrů, ohraničeno nafukovacími mantinely.

Zúčastní se osm týmů: Dukla Praha, Slavia Praha, Sparta Praha, Bohemians Praha 1905, Viktoria Žižkov, Viktoria Plzeň, Slovan Liberec a FK Teplice. Rozděleny budou do dvou skupin. Zápasy začnou hodinu po poledni, finálové utkání Josef Masopust Masters Cupu začne v 15 hodin.

O hodinu později se uskuteční v restauraci Arrosto Ristorante na stadionu FK Slavoj Vyšehrad vyhlášení výsledků turnaje a poté společenský program.

Turnaje se zúčastní známé fotbalové osobnosti, namátkou Antonín Panenka, Ladislav Vízek, Jan Berger, František Straka, Pavel Kuka, David Jarolím, Jiří Štajner či Radek Černý. Herce, zpěváky a protagonisty ze sféry showbyznysu budou zastupovat například Aleš Brichta, Vojtěch Dyk, Ivan Trojan, Jakub Kohák, Ladislav Hampl, Leoš Noha, David Novotný, Jan P. Muchow… a mnoho dalších. Turnaj komentují moderátoři rádia Impuls. Vstupné je dobrovolné.

 

Kdo byl Josef Masopust?

Narodil se 9. února 1931 ve Střimicích u Mostu jako nejstarší ze šesti dětí do rodiny horníka (kvůli těžbě hnědého uhlí ale již dnes obec Střimice neexistuje).

Fotbal začal hrát v Mostu, do I. ligy vkročil coby hráč Teplic na jejich tehdejším stadionu Na drožďárně. Poté přestoupil do Dukly Praha a na Julisce strávil valnou většinu své kariéry. V charakteristickém dresu vínové barvy se žlutými rukávy také získával fotbalovou slávu. S Duklou to také dotáhl až do semifinále Poháru mistrů evropských zemí.

V reprezentačním dresu Československa odehrál celkem 63 zápasů a vstřelil v nich 10 gólů. Tím nejslavnějším byla vedoucí branka našeho týmu ve finále mistrovství světa 1962 v Santiago de Chile do sítě Brazílie, která ale nakonec zápas otočila a vyhrála 3:1. Masopust ale již o dva roky dříve přispěl k zisku bronzových medailí pro ČSSR na mistrovství Evropy ve Francii.

V roce 1962 také obdržel velmi prestižní cenu Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu. Českomoravský fotbalový svaz ho vyhlásil Nejlepším českým fotbalistou posledních padesáti let. V roce 2000 vyhrál anketu Česká fotbalová osobnost století a krátce poté jej odborníci zvolili za českého Fotbalistu století.

V československé lize odehrál 386 zápasů a vstřelil v ní 79 gólů. Závěr hráčské kariéry však strávil v letech 1968 až 1970 v Belgii (Crossing Club Schaerbeek). Na vrcholné hráčské úrovni se pohyboval až do 39 let.

Po roce 1968 se stal hrajícím trenérem Crossingu. V sezoně 1977/78 přivedl k titulu ligového mistra Zbrojovku Brno, v letech 1984 až 1988 byl trenérem reprezentace ČSSR. Poté ještě působil v Indonésii. Řadu let vykonával funkci předsedy Nadace fotbalových internacionálů.

V roce 2009 byl po něm pojmenován mostecký stadion: Fotbalový stadion Josefa Masopusta. V květnu 2012 byla na jeho památku odhalena u vstupu na stadion Dukly na Julisce socha. V obou případech se tak stalo ještě během jeho života, což je u fotbalisty výjimečný jev. „Chodit okolo vlastní sochy je pro mě dost zvláštní,“ řekl po jejím odhalení Josef Masopust.


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...