INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Jaro bude hektické, Vyšehrad má ale velkou šanci uhájit FNL

„A“-muži Podzimní část Fotbalové národní ligy je minulostí. Fotbalisté Slavoje Vyšehrad přezimují na předposledním 14. místě tabulky, a pokud by to tak zůstalo i na konci sezony, jistě by se nikdo v klubu nezlobil, ba naopak. V letošní sezoně sestoupí jen poslední 15. tým, takže aktuální umístění by znamenalo záchranu v profesionální soutěži. Ve 108leté historii klubu ji hraje právě tento současný tým šemíků vůbec poprvé. Stojí za to připomenout, že ještě v předloňském ročníku – kalendářně vzato loni na jaře – se hrála na Vyšehradě divize. Nemluvě o spoustě sezon v minulosti, strávených v pražském přeboru. Současná generace utváří dosavadní nejvýznamnější chvíle v historii klubu a všichni, kteří mu drží palce, si přejí, aby nezůstalo jen u jedné sezony.

O účasti Vyšehradu ve druhé nejvyšší soutěži bylo definitivně rozhodnuto 23. června. Pak už začal závod s časem s cílem jednak připravit konkurenceschopné mužstvo, jednak zajistit vše potřebné k účasti v soutěži. A to včetně domácího prostředí: jednání ohledně jeho výběru nebyla vůbec snadná, nakonec padla volba na Žižkov, pro většinu diváků určitě vítaná varianta.

V devíti letních přípravných zápasech, včetně toho pohárového v Braníku, se protočilo v sestavě Vyšehradu celkem 44 hráčů.

Proti Vlašimi nastoupily dvakrát dva různé týmy

„Mužstvo jsme stavěli dohromady za pochodu, navíc již během rozehrané sezony odešli Ansuma, Hendrych, Macháček, Podrazký a Šraga a na konci podzimu i Viny Amegbor. Na podzim přišla také celá série zranění, nejen Kabele, Kučera, Schön či Šimkovský, ale také Matějka, Blažek a Smolák. Řadu zápasů jsme odehráli v improvizovaném složení, nebyl téměř zápas, kdy bychom nastoupili ve stejné sestavě jako týden předtím. Odehráli jsme například dvě utkání proti Vlašimi a v každém z nich nastoupil jiný tým,“ zmínil šéf klubu a současně trenér A-týmu Jaroslav Klíma, na jehož bedrech ležela největší zodpovědnost.

A bylo tomu opravdu tak, do obou zápasů s Vlašimí vyběhli pouze dva hráči v základní sestavě, a sice Petrášek a Tomáš Krbeček. Měnilo se za pochodu téměř všechno, dokonce i držitel kapitánské pásky: od Hendrycha přes Kučeru až právě k Tomáši Krbečkovi.

Po premiéře, v níž šemíci podlehli Znojmu vysoko 0:4, doplnil realizační tým trenér Jiří Novotný, v nedávné minulosti český rekordman v počtu vybojovaných mistrovských titulů se Spartou. Jeho přítomnost pomohla týmu i po stránce mediální prezentace, během letní přípravy totiž Vyšehrad zůstával pod rozlišovací schopností sdělovacích prostředků.

Škoda ztrát ve Frýdku-Místku, Třinci a s Opavou

Zabodovat se podařilo v šesti z patnácti zápasů: šemíci vydřeli na Žižkově těsná vítězství nad soupeři z Vlašimi, Pardubic a Varnsdorfu, remizovali zde s Opavou a bod za plichtu si přivezli ještě z Třince a Olomouce. Což je dohromady 12 bodů.

„Mohli jsme mít o pět až šest bodů víc,“ zmínil Jaroslav Klíma. V takovém případě by byl Vyšehrad na 9. místě zhruba na úrovni osmé Opavy. „Mrzí mě hlavně porážka ve Frýdku-Místku, kde jsme vedli, ale nakonec prohráli vinou dvou gólů inkasovaných z penalt. V těch chvílích, a nejen v nich, se projevila menší zkušenost a nevyhranost našeho týmu, ve kterém je jen málo fotbalistů, kteří si předtím zahráli v profesionální soutěži. Nakonec jsme využili úplně celý kádr hráčů a v závěru podzimu jsme museli povolat i dva dorostence,“ uvedl první muž Slavoje Vyšehrad. Například v posledním utkání ve Vlašimi tvořili lavičku náhradníků dva dorostenci a s nimi tři zranění hráči.

„Zkušenosti našemu týmu s mnoha mladými hráči opravdu chyběly, o nich je to především. Ale také o fotbalové kvalitě. Naše výkony byly hodně nevyrovnané, jeden týden jsme zahráli, další ne. Mužstvo je složeno z hráčů, kteří sem přišli na hostování, tak uvidíme, co bude teď dál. Takhle jako dosud ale hrát nemůžeme,“ přiznal kapitán Tomáš Krbeček pod dojmem posledních dvou porážek, tedy v Českých Budějovicích a Vlašimi.

Škoda, že jsme nevyhráli v Třinci a také týden předtím doma s Opavou jsme byli ve druhém poločase hodně blízko k tomu, abychom dotáhli zápas k tříbodovému zisku,“ ohlédl se ještě za zbytečnými ztrátami Jaroslav Klíma.

V patnácti zápasech jen deset vstřelených branek

S výjimkou utkání v Třinci, které skončilo 3:3, bylo pro Vyšehrad obrovským problémem dát gól. Celkem jich bylo jen deset, jasně nejmíň ze všech účastníků FNL. Dvakrát se trefili v této soutěži David Smolák, Jan Blažek a Tadeáš Madej, jednou Miroslav Podrazký, Martin Kučera, Patrik Gregora a Tomáš Egert. Mužstvu také chyběl vyložený nahrávač, respektive hráč, který pravidelně připravuje finální situace. Takový, jakým byl v divizi a ČFL například Michal Kočí. Nejlepšími byli na podzim ve FNL s pouhými dvěma gólovými asistencemi František Mysliveček a Tomáš Egert.

„Především jsme však postrádali hráče, který by dirigoval hru, uměl na sebe vzít odpovědnost za vývoj a výsledek utkání a podržel mužstvo, když je to potřeba. Hráče, jimiž byli v našich posledních dvou zápasech na straně soupeřů českobudějovický Šimák či vlašimský Tarczal,“ zmínil asistent Milan Kopřiva. „Na druhou stranu všechna čest, že naši hráči dokázali vybojovat na podzim dvanáct bodů. Vzhledem k situaci, v jaké jsme na podzim byli, jsou tři výhry téměř zázrakem. Zůstáváme tak reálně ve hře o záchranu.“

Ohrožena sestupem je celá druhá polovina tabulky

Vyšehrad není zdaleka jediným ohroženým týmem, jemuž by ostatní utekli. Ohrožených je celkem sedm, včetně Vlašimi (15 bodů) a Dynama České Budějovice (14). I kdybychom si tyto dva týmy odmysleli, zbývá jich ještě pět, jež se po podzimu vešly do dvoubodového rozmezí: Třinec, Olomouc B (oba 13 bodů), Frýdek-Místek, Vyšehrad (oba 12) a Varnsdorf (11 bodů). Na jaře to bude docela hektika…

„Na jaro se musíme připravit co nejlépe. Teď v zimě budeme mít také víc času na přípravu týmu, než během krátké letní pauzy. Potřebujeme sem přivést hráče, kteří budou ochotni na sobě pracovat a udělat maximum jak pro sebe, tak i pro klub. Jsme nováčkem druhé ligy a každého nováčka musí zdobit především velké nasazení a bojovnost,“ dodal Milan Kopřiva.

V tomto týdnu má A-tým volno, pak ale přijdou ještě na řadu dva týdny přípravy v domácím prostředí na Vyšehradě.


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...