INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Vedle Tipsport ligy Vyšehrad pořádá rovněž Brick Cup 2016

„A“-muži – Rok se s rokem sešel a stadion Slavoje Vyšehrad je opět centrem fotbalového dění během přípravného období na jarní část sezony. Hrají se zde totiž hned dva významné zimní turnaje: Tipsport liga a Brick Cup.

Brick Cup 2016 je pokračovatelem turnajů s názvy Dragoun Cup, S.O.S. Dekorace Cup, Vyšehrad Cup, Brick Cup a Cobra Cup. Dvakrát zde triumfovala Viktoria Žižkov B (2009 a 2011), jednou Slavia Praha B (2007), Sparta Praha B (2008), Kunice (2010), Mladá Boleslav B (2012) a Arsenal Česká Lípa (2013). V roce 2014 se turnaj nehrál, až poté po rekonstrukci povrchu hřiště a položení nového umělého trávníku Juta Warrior se sem mužstva vrátila. Loni však byli vítězové turnaje hned dva: týmy Kolína a Králova Dvora vyhrály své skupiny, závěrečná utkání o umístění se pak už nehrála.

Letos se turnaj vrací k názvu Brick Cup podle hlavního sponzora – firmy produkující kvalitní domácí potraviny. Sedm účastníků se střetne systémem každý s každým, o konečném pořadí rozhodne tabulka. Tři utkání byla předehrána již v prosinci.

Z druhé nejvyšší soutěže startuje na Brick Cupu pořadatelský Slavoj Vyšehrad, z ČFL Králův Dvůr a Táborsko B, z divize Aritma Praha a Lovosice, z juniorské ligy Sparta Praha U 21 a dorostenecké ligy Sparta Praha U 19. Celky Táborska B, Aritmy a Lovosic startují na turnaji poprvé. Ředitelem Brick Cupu je Milan Tandara.

Představme si tedy jednotlivé účastníky.

 

AC Sparta Praha junioři

Suverén juniorské ligy a jeden ze spolufavoritů zimního turnaje Brick Cup. V předchozích třech ročnících juniorské soutěže obsadili mladí hráči v rudých dresech 6., 11. a 4. místo, letos ale mají našlápnuto úplně nejvýš.

„Ano, chceme juniorskou ligu vyhrát. Hlavním cílem je ale co nejlepší příprava našich hráčů na dospělý fotbal. Zimní turnaj na Vyšehradě nám jistě pomůže k tomu, abychom se co nejlépe připravili na jaro. To začínáme brzy, již 21. února,“ uvedl 45letý trenér Michal Horňák, 38násobný reprezentant a držitel stříbrné medaile z EURO 1996 v Anglii. Se Spartou získal deset mistrovských titulů, jeho 38letý asistent Luděk Stracený dva.

Sparta přezimuje na vedoucí příčce juniorské ligy s desetibodovým náskokem před druhým Baníkem Ostrava, kdy vyhrála 15 z 18 zápasů. Podzim dotáhla s devíti výhrami za sebou. Nejlepším střelci týmu jsou dva Davidové Čapek a Surmaj, oba nastříleli 15 gólů. Třetí je v týmové tabulce kanonýrů je bosenský záložník Aleksandar Kitanovič s 5 góly.

 

AC Sparta Praha U 19

Starší dorostenci Sparty startovali na zdejším turnaji už loni, tehdy ale nesl název Cobra Cup. Svěřenci 35letého trenéra Davida Holoubka obsadili ve skupině B třetí místo, když dokázali porazit týmy mužů Horních Měcholup i domácího Vyšehradu. Jak také zmínil kouč sparťanských nadějí už před turnajem, právě přímá konfrontace s fotbalem dospělých je pro jeho hráče tím nejcennějším.

V loňském ročníku nejvyšší soutěže staršího dorostu skončila Sparta druhá za Příbramí, zato letos naprosto suverénně kraluje a po 21 odehraných kolech vede tabulku o dvacet bodů (!) před druhými Teplicemi, když body ztratila jen dvou zápasech v prosinci: prohrou v Mladé Boleslavi (předtím 15x za sebou v lize zvítězili) a remízou v Jihlavě.

„Tým je dobře nastaven, kluci jsou pracovití,“ pochvaloval si po podzimní části trenér Holoubek.

Nejlepší střelec mužstva a jeho kapitán Matěj Pulkrab má na svém kontě již 25 branek (z toho 6 v jediném zápase s Libercem, který skončil 14:0), Bosňan Zinedin Mustedanagić 15, Daniel Turyna 9 a Filip Hašek 8.

 

FK Králův Dvůr

Králodvorští „cábelíci“ na Vyšehradě vyhráli před rokem skupinu B zimního turnaje, když body ztratili jen porážkou 1:2 s domácím Slavojem Vyšehrad. Tým z osmitisícového města v těsné blízkosti Berouna hraje od sezony 2008/09 nepřetržitě osmým rokem ČFL, kde obsadil postupně 13., 7., 13., 7., 14., 4. a loni 7. místo.

Farma prvoligové Příbrami nyní přezimuje na 4. místě těsně za třetími Zápy. Ale v bilanci zápasů na hřištích soupeřů je „Královák“ nejlepší. Venku totiž nasbíral celek 65letého trenéra Františka Baráta 19 bodů.

Nejvíc ale na sebe upozornil na podzim v Poháru FAČR alias Mol Cupu, kde nejprve vyřadil týmy Kladna, Vlašimi a pak ve 3. kole málem i Spartu! Před třemi tisíci diváky v Králově Dvoře vedli domácí gólem Volešáka ještě těsně před koncem 1:0, až v nastaveném čase pak vyrovnal Jiráček a Sparta postoupila po penaltovém rozstřelu.

Velkou oporou cábelíků byl brankář Jiří Krček, který byl také později zvolen portálem fotbalunas.cz do ideální jedenáctky ČFL. Na jaře roku 2012 chytal Krček ještě v divizi za Vyšehrad.

 

FC MAS Táborsko „B“

Podobně jako Lovosice startuje na Brick Cupu poprvé. Zatímco druholigový A-tým má své domácí prostředí v Sezimově Ústí, rezerva v Táboře na Svépomoci. V uplynulé sezoně divize A pod vedením trenéra Petra Holoty skončila druhá s odstupem 15 bodů na vítěze z Tachova, do ČFL však postoupila mimo pořadí. Ve své premiérové třetiligové sezoně si vede nad očekávání dobře, přezimuje uprostřed tabulky na 11. místě dvacetičlenné soutěže.

Organizační duší B-týmu Táborska je sportovní manažer Jaromír Vavřina, trenérem 45letý Josef Pleticha, který předtím koučoval v divizi a ČFL Meteor Praha VIII.

Tým okolo 32leté stálice, kapitána Jana Chotovinského, se rekrutoval ze zrušené juniorky, staršího dorostu a samozřejmě dosavadního B-týmu. Pomohl mu skvělý vstup do ČFL, kdy rozdrtil 6:1 silné Jirny. Doma se Táborsku B daří, na podzim získalo na hřišti někdejších Vodních staveb 22 bodů, ale venku jen 7. Nejlepším podzimním střelcem týmu byl Jan Stoszek s pěti góly.

Dá se očekávat, že stejně jako v ČFL bude i na Brick Cupu Táborsko B nastupovat s posilami z A-týmu.

 

ASK Lovosice

Brick Cupu se účastní poprvé. Fotbalisté z devítitisícového města na severním konci Polabské nížiny, proslulého zejména špičkovou mužskou házenou, zažili za poslední roky fotbalový boom. V sezoně 2008/09 totiž hráli ještě I. A třídu, z ní postoupili do Ústeckého krajského přeboru, kde odehráli tři ročníky. V roce 2012 Lovosice postoupily poprvé v historii do divize a v její skupině B obsadily nejprve dvakrát 9. a loni vynikající 2. místo se ztrátou pouhých dvou bodů za postupujícími Brozany.

V letošním ročníku už tým ASK pod vedením trenérské dvojice Karel Zuna – Michal Lilko divizi B zřetelně dominuje, vede tabulku o 5 bodů před dvojicí Kladno – Český Brod. Lovosičtí prohráli na podzim právě jen na Kladně. „Náš cíl je jasný: vyhrát divizi,“ tvrdí trenér Zuna.

K dominantnímu postavení v soutěži pomohly jeho kolektivu i čtyři posily, které přišly z Vyšehradu: obránci Karel Kratochvíl, David Šraga, záložník Michal Kočí a útočník Jan Svátek, autor pěti gólů. Celek Lovosic je farmou druholigového Ústí nad Labem.

 

SK Aritma Praha

Zimní turnaj na našem stadionu hraje poprvé. Klub se 107letou historií, pokračovatel SK Veleslavín a Dynama Vokovice, měl svoji historicky nejlepší sezonu v roce 1992, kdy skončil čtvrtý v divizi C. Nyní hraje divizi čtvrtým rokem, v letošním ročníku konkrétně skupinu A, kde přezimuje na 6. místě.

Trenérem je 42letý Tomáš Kubr, který během jedenácti let svého působení ve Vokovicích vytáhl tým z I. A třídy do divize.

Od letošní sezony je Aritma farmou Slavoje Vyšehrad, a tato symbióza funguje. Na podzim nastoupilo za Aritmu celkem 10 šemíků, z toho nejčastěji 9x obránce Oleksii Cheremisin, 5x Jiří Kabele, Tadeáš Madej a Petr Novotný.

Dlouholetým lídrem mužstva Aritmy je dispečer hry a kapitán Lukáš Hrabák, v obraně dominuje Martin Ambrus a nejlepším střelcem po podzimu je s pěti góly Ondřej Rybka. Modrobílí si přenesou do jara celkem 25 bodů. Z pražských divizionářů jsou na tom lépe jen Motorlet (3. ve skupině A) a Meteor (4. ve skupině B).

 

FK Slavoj Vyšehrad

Pořadatelské mužstvo se jako jediné zúčastnilo všech dosavadních ročníků turnaje, letos ale hraje současně a poprvé i Tipsport zimní ligu. Šemíci se na vlastním zimním turnaji nikdy moc neprosadili, tentokrát ale disponují kádrem profesionálních fotbalistů, a tak patří ke spolufavoritům Brick Cupu.

Tým vytáhl z divize o dvě soutěžní patra výš 50letý šéf klubu Jaroslav Klíma, který se postavil na lavičku 23. října 2011 a utvořil sehranou dvojici s 62letým asistentem Milanem Kopřivou. Po postupu do Fotbalové národní ligy přibyli v trenérském týmu ještě 45letý Jiří Novotný, český rekordman v zisku mistrovských titulů (14), a 39letý trenér brankářů Václav Winter.

Ve druhé nejvyšší soutěži startují šemíci poprvé ve své 108leté historii a po podzimu figurují na předposledním 14. místě tabulky. Pokud by to tak zůstalo i na konci sezony, jistě by se nikdo v klubu nezlobil: vždyť ještě v předloňské sezoně 2013/14 se hrála na zdejším stadionu divize. Cílem Vyšehradu je samozřejmě záchrana ve FNL a kvalitní zimní příprava by k ní měla přispět.

 

Termínová listina Brick Cupu 2016

Čtvrtek 3. prosince 11.00 Sparta jun. – Sparta dorost 2:2

Sobota 5. prosince 11.00 Sparta jun. – Aritma 3:0

Středa 9. prosince 11.00 Vyšehrad – Sparta jun. 1:1

Sobota 9. ledna 9.00 Sparta dorost – Lovosice 

Neděle 17. ledna 11.00 Táborsko B – Lovosice 

Sobota 23. ledna 11.00 Král. Dvůr – Táborsko B (hraje se v Příbrami)

Středa 27. ledna 14.00 Sparta jun. – Táborsko B

Sobota 30. ledna 9.00 Sparta jun. – Král. Dvůr, 11.00 Vyšehrad – Sparta dorost

Neděle 31. ledna 11.00 Aritma – Lovosice

Úterý 2. února 10.00 Vyšehrad – Aritma

Středa 3. února 14.00 Vyšehrad – Táborsko B

Sobota 6. února 9.00 Sparta dorost – Král. Dvůr

Neděle 7. února 11.00 Vyšehrad – Lovosice

Středa 10. února 11.00 Aritma – Sparta dorost

Sobota 13. února 9.00 Sparta jun. – Lovosice, 11.00 Aritma – Král. Dvůr

Neděle 14. února 11.00 Sparta dorost – Táborsko B

Sobota 20. února 9.00 Král. Dvůr – Lovosice

Sobota 27. února 11.00 Vyšehrad – Král. Dvůr

Neděle 28. února 11.00 Aritma – Táborsko B


Dosavadní vítězové

2007 Slavia Praha B

2008 Sparta Praha B

2009 Viktoria Žižkov B

2010 FK Kunice

2011 Viktoria Žižkov B

2012 FK Mladá Boleslav B

2013 FK Arsenal Česká Lípa

2015 FK Kolín a FK Král. Dvůr

 

Cobra Cup 2015: vítězové skupin Kolín a Králův Dvůr

Skupina A

1. Kolín           4          2          1          1          7:6       7

2. Sparta jun.   4          2          0          2          10:3     6

3. Kladno        4          2          0          2          8 :9      6

4. Vlašim         4          2          0          2          6 :8      6

5. Hořovicko   4          1          1          2          3:6       4

 

Skupina B

1. Králův Dvůr            4          3          0          1          9:5       9

2. Benešov                 4          3          0          1          10:8     9

3. Vyšehrad                4          2          0          2          8:7       6

4. Sparta dorost           4          2          0          2          5:5       6

5. H. Měcholupy         4          0          0          4          5:12     0

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...