INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Hrát proti Vyšehradu? Bylo to zvláštní, tvrdí Lukáš Vyšehrad

„A“-muži – Fotbal přináší spousty pozoruhodných příběhů a ten, který se udál v neděli 24. ledna 2016 na umělce v Mladé Boleslavi, byl vskutku originální. V utkání Tipsport zimní ligy totiž proti týmu Vyšehradu nastoupil hráč jménem Vyšehrad! Stoper Lukáš Vyšehrad, jemuž bude zanedlouho dvacet let, je už třetí sezonu členem juniorky FC Hradec Králové. A právě ta byla nedělním soupeřem šemíků: zápas skončil remízou 3:3, na penalty pak vyhrálo mužstvo Slavoje 4:3.

„Zahrát si proti Vyšehradu bylo z mého pohledu něco opravdu zvláštního, hodně zajímavého a neobvyklého. V mé dosavadní kariéře se tak stalo poprvé,“ přiznal nositel jména našeho klubu. „Spoluhráči si samozřejmě nenechali ujít příležitost, aby si mě kvůli tomu dobírali. V týdnu před zápasem jsem tak musel čelit dotazům, za koho že vlastně budu hrát, a tak podobně. Ale ve chvíli, kdy se zápas začal, už byl pro mě jako každý jiný.“

Lukáš je rodákem z Hradce Králové, na svět přišel 24. února 1996. Tehdy byli fotbalisté Slavoje Vyšehrad nováčky divize B, v níž nakonec obsadili 3. místo za Spartou Krč a 1. FC Plzeň.

Vyšehrad – to býval i vynikající basket, pozemní hokej či tenis

Sportovní stránky novin ale před dvaceti lety plnili spíš naši basketbalisté, Vyšehrad totiž úspěšně působil v nejvyšší soutěži. Jména jako Jelínek, Hrubý, Vyoral, Ochotnikov, Peleška, Nenadál, Kubálek, Forejt, Záhořík, Pittman či Šnábl měla ve světě oranžového míče svůj zvuk.

A nejen to: pozemní hokejistky Vyšehradu se staly dokonce mistryněmi České republiky – právě v únoru 1996. Mezi tuzemskou klubovou elitou figurovali rovněž tenisté Vyšehradu…

Zpátky ale k fotbalu. Lukáše k němu přivedl otec, který byl brankářem – chytal za Týniště nad Orlicí, pohybující se mezi krajským přeborem a divizí. Syn se v tomto směru nepotatil, odmalička totiž hrál středního obránce. Prošel také Olympií Hradec Králové, která je pravidelně soupeřem naší U 19 v České lize staršího dorostu. Proti Vyšehradu ale Lukáš v těchto zápasech nenastoupil, až nyní v Mladé Boleslavi.

Šemíkům drží palce: s výjimkou utkání s Hradcem

„Byl to současně můj první zápas proti soupeři z kategorie mužského fotbalu a hned druholigovému. Pravdou je, že jsem čekal od Vyšehradu víc, možná že nás i trochu podcenil. Asi bude muset přidat, aby se ve druhé lize zachránil. Já vašemu týmu záchranu určitě přeju, když už je tu taková zajímavá vazba. Jen v zápase s Hradcem nebudu Vyšehradu fandit,“ vyznal se Lukáš Vyšehrad. Z tribuny stadionu Pod lízátky sledoval už podzimní vzájemný zápas ve FNL, v němž Hradec Králové porazil Vyšehrad 3:0.

Zná se se stoperem Tomášem Petráškem, který pochází rovněž z FC Hradec Králové, ten už ale mezitím opustil tým šemíků a odešel do Viktorie Žižkov. Zná však také Tadeáše Madeje. „Ne jako spoluhráč, ale několikrát jsem už na něj hrál v zápasech mládežnického fotbalu, tak si ho pamatuju. Tadeáš se těžko brání, a tak tomu bylo i tentokrát v Mladé Boleslavi, vždyť už v desáté minutě zápasu nám dal gól. Pak se zranil a musel vystřídat, což bylo právě po souboji se mnou. Z mé strany to ale bylo rozhodně neúmyslné,“ zdůraznil.

V juniorce votroků působí už od 17 let

Lukáš patřil už v mládežnických kategoriích k nejlepším hráčům, o čemž hodně vypovídá fakt, že do juniorky byl přeřazen z dorostu v sedmnácti letech. Vše má tedy stále před sebou.

„Jsem studentem Střední průmyslové školy, obor informační technologie. Letos mě čeká maturita a potom chci pokračovat ve studiích na univerzitě tady v Hradci Králové. Rád bych se však živil fotbalem, mým cílem je samozřejmě dotáhnout to do A-týmu Hradce. Doufám a věřím, že se už letos vrátíme do první ligy,“ uvedl fotbalista, který se stal v sezoně 2010/11 s týmem FC Hradec Králové mistrem republiky v kategorii staršího dorostu. „Objevil“ ho trenér Petr Huf.

Zahrát si za Slavoj Vyšehrad? Proč ne!

Jaro odehraje ještě nejspíš za juniorku votroků, potom už počítá s působením v dospělém fotbale. A což takhle zahrát si právě za Vyšehrad?! „To by byla fakt kuriozita, ale proč ne! Určitě bych se tomu nebránil,“ řekl Lukáš Vyšehrad.

A kolik že se vlastně vyskytuje v naší zemi osob s příjmením Vyšehrad(ová)?!

Podle webové stránky prijmeni.cz jich je celkem 42, z toho 22 mužů (Vyšehrad) a 20 žen (Vyšehradová). Nejvíc právě ve východních Čechách, což má „na svědomí“ hlavně Lukášova rozvětvená rodina. „Otec má ještě tři bratry, takže my všichni jsme Vyšehradové,“ dodal Lukáš Vyšehrad.

Vyšehradovi ale žijí např. také v západočeských Horažďovicích či v Boskovicích a Blansku na jižní Moravě. Takže tak…

 

Lukáš Vyšehrad

narozen: 24. února 1996 v Hradci Králové

výška 185 cm, váha 84 kg

post: střední obránce

dosavadní kariéra: Slavoj Předměřice nad Labem, Slavia Hradec Králové, Olympia Hradec Králové, FC Hradec Králové

dosud největší úspěch: titul mistra ČR v lize staršího dorostu

vzor: Tomáš Řepka

v civilu: student SPŠ v Hradci Králové

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...