INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Jaroslav Klíma pro web PFS: Cílem Vyšehradu je záchrana

„A“-muži „Máme fungl nový tým. Cíl se nemění, hlavní je záchrana, říká šéf Vyšehradu.“ To je titulek k rozhovoru s Jaroslavem Klímou, který zveřejnila internetová stránka Pražského fotbalového svazu nedlouho před zahájením jarní části Fotbalové národní ligy. Otázky kladl a rozhovor zpracoval redaktor René Machálek a zde si můžete jeho přepis i s odpověďmi a úvodníkem přečíst.

 

Fotbalisté Vyšehradu si už půl roku užívají ve druhé lize. Tam fungují jako jediný zástupce hlavního města a ostudu Praze nedělají. Nováček zimoval na 14. místě, a kdyby tuhle metu udržel i po závěrečném kole, zalila by Vyšehrad radost a také hrdost – udržel by se ve FNL.

„Naším cílem je záchrana,“ zdůrazňuje majitel klubu a trenér v jedné osobě Jaroslav Klíma. Jarní část druhé ligy startuje o prvním březnovém víkendu.

Byl z toho před půl rokem malý poprask. Žižkov se propadl do ČFL, protože nedostal licenci, další pražský klub – FK Bohemians Praha – naopak postup z ČFL neakceptoval, a tak to vypadalo, že hlavní město nebude mít ve druhé lize svého zástupce. Pak se ale výš posunul Vyšehrad a zapsal si do kronik historický úspěch.

V soutěži, která se hraje netradičně pouze s 15 účastníky, si tým zadal jediný úkol – udržet se ve druhé lize. „Jaro bude určitě těžší, to bývá vždycky, hraje se přece o padáka,“ vyhlíží druhý díl FNL Klíma.

Vyšehrad během podzimu nebyl za otloukánka, uhrál dvanáct bodů – tři zápasy vyhrál, třikrát remizoval. Při pohledu na tabulku je jasné, že se bude rvát o záchranu, ale do boje o udržení patří i dalších šest mužstev. Vždyť devátá Vlašim má jen o tři bodíky víc.

„V posledních letech byl Vyšehrad zvyklý hrát o postup, tak si teď jednou vyzkoušíme něco jiného. Bude to pro nás nová věc, půjdeme do zápasů s tím, že nemusíme vyhrát každé utkání,“ ví Klíma. „V řadě zápasů jsme byli hodně oslabení a dvanáct bodů v tomhle světle může vypadat jako malý zázrak. Ale bodů jsme určitě mohli mít i víc,“ hodnotí šéf klubu.

Na mysli má třeba zápas v Třinci, duel s Opavou, nebo utkání ve Frýdku-Místku. „Tam jsme vedli 2:1, dali jsme další gól, který neplatil kvůli ofsajdu, pak jsme neproměnili penaltu a naopak ze dvou penalt jsme dostali branky a prohráli 2:3,“ vzpomíná Klíma.

Dobře ale ví, že jednoduchá práce jeho svěřence na jaře nečeká. Však také proti podzimu přišel poměrně radikální řez kádrem. „Musíme si přiznat, že do podzimu jsme šli s řadou kluků, co na to prostě neměli. Navíc jsme podzim dohrávali bez klíčových hráčů,“ konstatuje první muž vyšehradského fotbalu. A pro příklad, jak se tým doslova měnil před očima, nemusí chodit daleko. „Když se podíváte na sestavu, s jakou jsme hráli ve druhém kole proti Vlašimi a v posledním podzimním kole, tak zjistíte, že v obou zápasech hrál za Vyšehrad jediný hráč – Tomáš Krbeček,“ líčí Klíma.

A během zimy se kádr opět měnil. Třeba podle klubového webu obléklo hned na startu přípravy tréninkový dres Vyšehradu patnáct nových tváří: Štěpán Kučera (Tobol Kostanaj/Kazachstán, odchovanec Sparty), Miloslav Strnad (dosud Táborsko), Pavel Vyhnal (Slavia), Ondřej Brejcha (Dukla), Lukáš Kaiser (Liberec), Jan Růžička (Karviná), Jan Kvída (Varnsdorf), Miroslav Mareš (Viktoria Žižkov), Roberto Pellegrini (Admira), Joel Tuvedila M´Pongo (Nový Bor, rodák z Angoly), Jakub Šindelář a Luboš Soldát (oba Králův Dvůr), Jan Prosek a Filip Drobílek (oba Štěchovice), Ondřej Kraják (Union 2013 Nový Bydžov). To je pořádná porce nováčků, co říkáte?

Pochopitelně ne všichni v kádru druholigového nováčka zůstali. Postupem času se v klubu objevil i Ladislav Volešák, nebo třeba gólman Jiří Havránek, někdejší hráč Bohemians 1905 či Loko Vltavín. „Celkově jsme podle jmen silnější, ale jak na tom opravdu jsme, to ukáže až soutěž. Ukázaná platí,“ konstatuje Klíma. „Dá se říct, že máme fungl nový tým,“ dodává.

O tom, že cílem je udržení v soutěži, není pochyb. Kolik k tomu ale bude potřeba bodů? Bude Klíma, jenž vede tým spolu s Jiřím Novotným a Milanem Kopřivou, spokojený, kdyby konto Vyšehradu narostlo i na jaře o dvanáct bodů? „Asi bych spokojený nebyl. Ale na druhou stranu, kdybychom udělali dvanáct bodů a zachránili se, tak by to stačilo,“ má jasno.

A co Klímovi napověděla příprava? Vyšehrad si zahrál prestižní Tipsport ligu, kde byl pořadatelem pražské skupiny. Tam nastoupil proti týmům z nejvyšší soutěže – prohrál s Bohemians či s Jihlavou, remizoval s Příbramí. V přípravě si zakopal i proti Slavii, na níž nestačil. I tak byly tyhle duely pro vyšehradský tým cennou zkušeností.

K tomu lze připočítat odehrané zápasy na vyšehradském turnaji, kde byla konkurence jiného kalibru, ale také hodně kvalitní. Poslední přípravné zápasy však Vyšehradu nevyšly. Na půdě Jiren prohrál 1:4, s lídrem třetí ligy z Vltavínu pak 2:3. „Kdybychom měli všechno posuzovat podle posledních výsledků, bylo by to složité. Jirny moc neberu a s Loko Vltavín? To se hrál z obou stran dobrý fotbal,“ komentuje přípravu „šemíků“ Klíma.

Vyšehrad bude i na jaře hrát FNL na žižkovském stadionu, o domácí půdu se bude dělit dál s Viktorií Žižkov působící ČFL. „Vyšehrad je nájemce stadionu. S Viktorií jsme si vyšli vstříc už na podzim a podobně to bude i na jaře. Když tam hrozila termínová kolize, tak my budeme hrát v sobotu a Viktorka po nás v neděli. Dohodli jsme se,“ prozrazuje šéf vyšehradského klubu.

Do druhé části soutěže vstoupí Vyšehrad 5. března domácím zápasem s Karvinou, pak jede do Opavy a následně přivítá doma Třinec. „První zápas bude nesmírně těžký. Karviná posílila, je to aspirant postupu. Hodně náročné to bude i potom v Opavě, ale pak nás čeká doma Třinec a to je soupeř, který je stejná krevní skupina jako my. Bude důležité, abychom to zvládli,“ přeje si šéf vyšehradského klubu.

 

Jak si vedl Vyšehrad v přípravě?

(výsledek je uveden vždy z pohledu Vyšehradu)

 

Sparta jun. 0:3, Sparta jun. 1:1, Příbram 1:1, Táborsko 3:1, Bohemians 0:4, Jihlava 0:2, Sparta „19“ 1:3, Táborsko B 4:1, Slavia 1:5, Hradec Králové jun. 3:3, na pen. 4:3, Lovosice 3:1, Králův Dvůr 1:1, Žižkov 0:0, Vltavín 2:3, Jirny 1:4.

 

Text: René Machálek

Foto: Ondřej Hanuš

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...