INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Už není, na co čekat: šemíci hostí předposlední Olomouc B

„A“-muži Dva body z dosavadních pěti jarních zápasů, to je samozřejmě málo, přestože remízy v Opavě i Sokolově mají svoji nespornou hodnotu a hráče stály nemalé úsilí. Sestava, která nastupovala na podzim, vybojovala 12 bodů. Kolik jich uhraje ta současná, tedy jarní?! Po zimním zemětřesení v hráčském kádru byla postavena před jasný úkol a cíl dotáhnout do úspěšného konce celoroční záchranářské snažení a uchovat pro klub druhou ligu – soutěž, o které se mnoha předchozím generacím hráčů Slavoje Vyšehrad ani nesnilo. Tento cíl trvá stále, nic se nemění, zbývá ještě osm zápasů.

Všichni vědí, o co jde v tom nadcházejícím v sobotu 16. dubna dopoledne na Žižkově, v němž poslední Vyšehrad přivítá předposlední Sigmu Olomouc B, již přivede na hřiště kapitán Jan Rajnoch (na snímku).

. Takže utkání jara?! Možná ano, výzev už ale bylo dost, přichází čas pro činy. „Nabízí se nám ještě 24 bodů. Už není, na co čekat. Musíme se ze všeho vyhrabat sami, a to hned, tedy v utkání s béčkem Sigmy,“ řekl mj. po posledním utkání s Táborskem před dvěma týdny (2:3) útočník Miloslav Strnad.

Pro šemíky i Sigmu B zatím dva jarní body

Oba nadcházející soupeři uhráli na jaře zatím dva body: Sigma B doma s Táborskem a Pardubicemi, zatímco venku prohrála v Hradci Králové, Varnsdorfu i Frýdku-Místku. Naposledy podlehla doma 0:2 vedoucímu Znojmu.

„Znojmo potvrdilo svoji zkušenost a kvalitu na míči a ve standardních situacích,“ uvedl trenér mladých Hanáků Augustin Chromý pro Olomoucký deník. „Nemohu říct, že by se nám herně dařilo, Znojmo nás eliminovalo, měli jsme problémy ve středu hřiště. Když už jsme kombinačně střed překonali, tak nám na posledních třiceti metrech nevycházely předfinální a finální míče. Soupeř to zachytával. Dobře rozjeté akce jsme si sami brzdili nepřesnými přihrávkami, soupeř pak chodil do brejků. Z těch vznikaly fauly a standardky,“ popsal Chromý.

Proti Znojmu nastoupila Sigma B v této sestavě: Spurný – Štěrba, Rode, Rajnoch, Hýbl – Zahradníček (83. Moulis), Texl (65. Hladík), Kalvach (37. A. Ševčík), Houska, Buchvaldek – Yunis.

Z této sestavy samozřejmě nejvíc mediálně vyčnívá jméno 34letého stopera Jana Rajnocha, odchovance Sparty a bývalého reprezentanta, který sem přešel pro jarní část sezony z A-týmu.  „V naší sestavě plné mladých hráčů je teď Rajnoch důležitým článkem. Jeho role je jasná, dirigovat obranu a usměrňovat spoluhráče, řekl trenér Chromý.

Ve zmíněném střetnutí se Znojmem kádru béčka Sigmy nepomohly ani ligové posily, po dlouhé době si dres rezervy oblékl například záložník David Houska. „Opět hrálo mužstvo v úplně jiné sestavě a trvalo, než se rozkoukalo. Navíc je přirozené, že když kluci z áčka, byť třeba hráli jen chvíli, přijeli z Liberce v noci, nejsou asi optimálně připraveni,“ dodal Chromý. Teď to bude trochu jiné, A-tým Sigmy hraje své prvoligové utkání sice také v sobotu, ale později, až od 17 hodin, kdy doma přivítá Slavii.

Chromý: Vyšehrad je nečitelný, to jsme ale i my

A co k nadcházejícímu souboji na Žižkově?!

„Abych pravdu řekl, sestava Vyšehradu se stále mění, takže z toho nejsem moc moudrý. Navíc teď má jiný tým, než byl ten, co jsme s ním hráli na podzim. Ale my jsme pro soupeře také nečitelní, i naše sestava se stále dost mění,“ zasmál se Chromý. První vzájemný zápas Sigma Olomouc B – Slavoj Vyšehrad se hrál počátkem října na Andrově stadionu a skončil bezbrankovou remízou. Ze současného kádru šemíků v tomto utkání nastoupili jen Matějka, Mysliveček, Smolák a v závěru utkání střídající Gregora.

„Podobně jako Vyšehrad ani nás netěší a doléhá na nás současné postavení v tabulce. Tím spíš, když druhou ligu hrají kluci, co si ji také vykopali, takže byli zvyklí pohybovat se až dosud nahoře v tabulce a ne dole. U nás v klubu je to ale trochu jiné, prioritou je totiž samozřejmě záchrana A-týmu v I. lize. S béčkem se také chce zachránit, ale není tomu zase až tak, že by to pro nás byly zápasy takříkajíc o život. V sobotu odpoledne hraje áčko Sigmy se Slavií, a tak je vcelku jasné, že moc posíleni do Prahy nepřijedeme,“ dodal Chromý.

Rezervní tým Sigmy: 31 let v republikových soutěžích

Na scéně republikových soutěží se poprvé objevilo jméno olomoucké rezervy v roce 1984. Tehdy tým hrající pod názvem Sigma ZTS Olomouc junioři vstoupil do divize D a působil zde sedm let. V roce 1991 skončil druhý v tabulce za SK Hranice a vzhledem k reorganizaci soutěží postoupil společně s dalšími pěti týmy do MSFL. Ve třetí nejvyšší soutěži už začal hrát jako klasické béčko, tedy pod názvem Sigma Olomouc B. Se střídavými úspěchy zde vydržel deset let. V roce 2001 pod vedením trenéra Zdeňka Psotky MSFL vyhrál o 7 bodů před Kunovicemi, a tak si poprvé v historii zajistil účast ve II. lize.

Vstoupit s B-týmem do profesionální soutěže, to už chce pořádný kus odvahy, tehdejšímu šéfovi klubu Jiřímu Kubíčkovi ale nechyběla. Béčko Sigmy hrálo šest let nepřetržitě II. ligu, navíc si i v této soutěži zahrálo městské derby s HFK Olomouc. Postupně zde obsadilo 12. 11., 12. 11., 13. a 15. místo, což v roce 2007 znamenalo sestup.

Už tehdy byl u mužstva současný kouč Augustin Chromý a vrtkavost fotbalového osudu ukázala jeho týmu obě tváře: zatímco v roce 2006 se při bodové rovnosti čtyř mužstev s Pardubicemi, Drnovicemi a Spartou B zachránilo díky dobré bilanci v minitabulce vzájemných zápasů, o rok později, při bodové rovnosti i vzájemné bilanci se čtrnáctým Hlučínem, sestoupilo vinou o šest branek horšího skóre…

Rok nato Sigma B pod vedením trenéra Jiřího Balcárka vyhrála MSFL o bod před Znojmem, vzdala se však návratu do II. ligy ve prospěch Karviné. V dalších letech opět pod Augustinem Chromým a také Václavem Jílkem, který je v současnosti šéftrenérem prvoligového A-týmu, obsadila postupně 10., 3. a potom třikrát za sebou 4. místo. V roce 20014 skončila druhá o 5 bodů za Opavou, ale loni už třetí nejvyšší soutěži suverénně kralovala, vyhrála o 10 bodů před Kroměříží a po osmi letech v MSFL akceptovala postup do II. ligy alias Fotbalové národní ligy.

Sigma B tedy vyhrála MSFL už třikrát, a to v sedmiletých cyklech: 2001, 2008 a 2015. A jméno 53letého Augustina Chromého je už takřka synonymem pro tento tým.

Utkání 23. Kola FNL Slavoj Vyšehrad – Sigma Olomouc B se hraje v sobotu 16. Dubna od 10.15 hod. a řídit je bude rozhodčí Tomáš Kocourek. Na čarách mu budou asistovat Ondřej Kožár a Tomáš Mokrusch.

Sigma B hrála naposledy v Praze před necelými devíti roky a také na Žižkově, kde v červnu roku 2007 podlehla gólem Kaloda domácí Viktorce 0:1.

V sobotu dopoledne hraje i juniorka a mladší dorostenci

Jen o čtvrt hodiny později rozehraje svůj zápas I. A třídy juniorka Slavoje Vyšehrad, která se představí na vysočanském hřišti Pragy, osmého týmu tabulky I. A třídy. Sobotní zápas začíná v 10.30 hod. Ve stejnou dobu a také v Praze budou v permanenci naši mladší dorostenci, jež vyzve na ďáblickém hřišti ve Štěpničné domácí Meteor. Tradiční derby začíná pro sedmnáctileté v 10.15 hod. a o rok mladší hochy čtvrt hodiny po poledni.

U 19 se představí v sobotu na Kladně. Zápas České ligy staršího dorostu na stadionu Františka Kloze má výkop dvě hodiny po poledni.

Starší žáci hraje v neděli dopoledne na hřišti v Krči s Pískem: patnáctiletí již v půl desáté dopoledne a čtrnáctiletí od 11.15 hod. O den dříve tamtéž se představí mladší žáci Vyšehradu, kteří v Krči přivítají Sokolov: U 13 v sobotu v půl desáté dopoledne a U 12 v 11.15 hod.

Starší přípravka A (tým U 11) hraje v sobotu ve 14 hodin v Krči s Admirou, starší přípravka B (tým u 10) po nich od půl čtvrté odpoledne. Mladší přípravky (U 9 a U 8) týmy hrají v neděli odpoledne v Krči s Meteorem.

 

SOUPISKA SIGMY OLOMOUC B

BRANKÁŘI: Štěpán Spurný (narozen 1996), Michal Reichl (1992), Martin Blaha (1985)

OBRÁNCI: Jiří Texl (1993), Jan Štěrba (1994), Jan Rajnoch (1981, kapitán mužstva), Václav Jemelka (1995), Renat Rode (1989), Matěj Hýbl (1994), Šimon Falta (1993), Ondřej Ševčík (1995)

ZÁLOŽNÍCI: Tomáš Zahradníček (1993), Petr Ševčík (1994), Vojtěch Štěpán (1985), Lukáš Kalvach (1995), Jakub Habusta (1993), Lukáš Buchvaldek (1996), Pavel Moulis (1991), Arouna Abdel Farid Zato (1992), Filip Richter (1994), Jakub Plšek (1993), David Houska (1993)

ÚTOČNÍCI: Jakub Yunis (1996), Adam Ševčík (1993), Jan Hladík (1993), Tomáš Chorý (1995), Jakub Rolinc (1992), Tomáš Malec (1993)

Foto: Jiří Kopáč a Marek Valko

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...