INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Šemíci hostí Frýdek-Místek, záchranu by přiblížily tři body

„A“-muži Tři zápasy v rozmezí osmi dnů, které mohou, ale také ještě nemusejí rozhodnout o další účasti ve Fotbalové národní lize, čekají nyní fotbalisty Slavoje Vyšehrad: v sobotu 14. května s Frýdkem-Místkem, v úterý 17. května ve Varnsdorfu a v sobotu 21. května s Dynamem České Budějovice (potom už zbude jen derniéra ve Znojmě). Sezona vstupuje do své rozhodující fáze a bude potřeba zvládnout především nadcházející souboj doma s Frýdkem-Místkem, a potvrdit tak poslední výhru 1:0 z Pardubic. Už také proto, že poslední Olomouc B protrhla dlouhou sérii bez vítězství a porazila doma Vlašim, takže rozdíl mezi oběma týmy na posledních dvou místech tabulky zůstal jeden bod.

Nadcházející soupeř z téměř šedesátitisícového města, ležícího 17 km jižně od Ostravy, na tom byl na podzim dlouho zle a vzpamatoval se až na sklonku října díky premiérovému vítězství 3:2 právě nad Vyšehradem. Zbytek podzimu a následně i potom v první třetině jara odehrál v dobré herní pohodě a nasbíral body potřebné k záchraně. Z pěti prvních jarních zápasů vytěžil 13 bodů!

Až před měsícem se „Lipině“ zase přestalo dařit, možná vlivem jistého uspokojení. Přišly tak čtyři porážky za sebou; alespoň bod získali svěřenci trenéra Mikluláše Radványiho zase až před týdnem, kdy doma remizovali 1:1 s Dynamem České Budějovice. Ale bylo to jen tak tak: Jihočeši se na sklonku první půle ujali vedení gólem Jurdíka, jenž vystihl chybnou malou domů domácího Ižvolta. Vyrovnal stoper Klabník až ve druhé minutě nastaveného času celého utkání.

„Nevím, co k tomu říct. Před týdnem odehrajeme fantastické utkání ve Znojmě, a když přijde domácí zápas, tak se bojíme hrát. Na tréninku vidím na hráčích touhu po vítězství, jenže pak skutek utek. Navíc hrajeme složitě na čtyři až pět dotyků, to už nehrají ani staří páni. Nemůžeme si dát ani takový vlastní gól, co padl v závěru prvního poločasu. Zaplaťpámbu za to, že jsme nakonec dokázali utkání zremizovat,“ řekl lodivod Frýdku-Místku Mikuláš Radványi. Starší a střední generace si ho jistě pamatuje coby hráče Dunajské Stredy z československé ligy.

Proti Jihočechům postavil Radványi tuto sestavu: Penksa – Ilko (59. Stratil), Literák, Klabník, Švrček – Ujlaky (70. Vyskočil), Ižvolt, Krišto, Slaninka – Tobiáš (67. Skwarczek) – Hošek.

„Někteří naši hráči si musí sáhnout do svědomí. Nyní nás čekají duely, ve kterých bychom měli bodovat. Musíme se vrátit k výkonům ze začátku jara, kdy jsme hráli zodpovědně v defenzivě,“ dodal Radványi.

Prvoligová sezona 1976/77

Fotbal ve Frýdku-Místku má za sebou i prvoligovou minulost, hrála se zde v sezoně 1976/77, tedy v období krátce po triumfu čs. reprezentace na ME v Bělehradě. Tehdy chodily u nás na fotbal velké návštěvy. Válcovny plechu Frýdek-Místek hrály na tehdy novém stadionu ve Stovkách.

Pamětníkům se jistě vybaví jméno trenéra Jána Zachara a možná také nejznámějších fotbalistů týmu: byli jimi brankář Jurásek, obránce Kubalák, záložníci Kopecký, Zbončák a útočná trojice Marchevský, Krnáč, Juřica. Hlavně jméno Jozefa Marchevského, ve své době nepolapitelného útočníka, mělo v tuzemském fotbalovém prostředí sedmdesátých let hodně velký zvuk a respekt.

Další pokusy o návrat do I. ligy se už týmu s charakteristickým příčným modrým pruhem na bílém dresu nezdařily. V roce 2005 se klub propadl až do divize. V roce 2006 se vrátil do MSFL a o sedm let později vybojoval společně s vítězným Třincem kýžený postup – na úkor HFK Olomouc, jenž odstoupil z II. ligy.

Druhá nejvyšší soutěž se vrátila do Stovek po třinácti letech a nyní se zde hraje třetím rokem v řadě. Předloni i loni obsadila „Lipina“ 14. místo, tedy těsně nad sestupovou hranou. O klub pečuje město, proto také současný název MFK.

Juniorka přivítá v neděli Dolní Chabry

Utkání Slavoj Vyšehrad – MFK Frýdek-Místek se hraje v sobotu 14. května od 10.15 hod. na Žižkově a odřídí je rozhodčí Radek Příhoda z Loun. Na čarách mu budou asistovat Petr Kotalík z Tábora a Jaroslav Poživil z Liberce.

Současně se zápasem na Žižkově bude hrát naše U 19 na Vyšehradě s Mostem. Mladší dorostenci hrají v neděli dopoledne na Kladně a odpoledne ve 14 hodin na Vyšehradě rezerva mužů neboli juniorka přivítá v utkání I. A třídy Dolní Chabry.

Mladší žáky čeká v sobotu ráno na hřišti v Krči derby s Admirou. Starší žáci hrají až ve středu 18. května rovněž v Krči s Čáslaví. Starší přípravka A nastoupí v sobotu ve 14 hodin v Krči proti Aritmě.

 

SOUPISKA MFK FRÝDEK-MÍSTEK

BRANKÁŘI: Matej Mihalek (narozen 1991), Pavol Penksa (1985), Ondřej Prepsl (1988)

OBRÁNCI: Oldřich Byrtus (1994), Petr Literák (1981, kapitán mužstva), Martin Klabník (1991), Michal Švrček (1986), Pavol Ilko (1993), Marián Jarabica (1989)

ZÁLOŽNÍCI: Lukáš Ďuriška (1992), Erik Ujlaky (1992), Dario Krišto (1989), Michal Skwarczek (1994), Patrik Krčula (1996), Emmenuel Mensah (1994), Pavel Tobiáš (1993), Martin Slaninka (1996)

ÚTOČNÍCI: Lukáš Stratil (1994), Matej Ižvolt (1986), Petr Hošek (1989), Martin Vyskočil (1982)

 

Druholigová utkání Frýdku-Místu v Praze

1. 9. 2013 Viktoria Žižkov – Frýdek-Místek 2:2

24. 5. 2014 Loko Vltavín - Frýdek-Místek 2:2

4. 6. 2014 Bohemians Praha – Frýdek-Místek 7:1

5. 4. 2015 Viktoria Žižkov – Frýdek-Místek 2:0


Foto: Robert Schedling

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...