INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

V sobotu na domácí premiéru: přijede Olympia Hr. Králové

„A“-muži Poprvé od června roku 2015 a tehdejšího utkání se Štěchovicemi se fotbalisté Slavoje Vyšehrad představí v mistrovském utkání na domácím stadionu. Z prvních dvou kol letošní sezony ČFL a vystoupení v Převýšově a Benátkách nad Jizerou si přivezli celkem čtyři body. Domácí premiéru obstará v sobotu 27. srpna dopoledne atraktivní souboj s ambiciózním nováčkem Olympia Hradec Králové v čele se svojí největší hvězdou Karlem Pitákem (na snímku). Společně s ním se však představí v zelenobílém dresu i dva bývalí hráči Vyšehradu: Richard Jukl a Ondřej Kraják.

Tým z Kuklen v předchozích dvou sezonách dvakrát postoupil a dost možná se nechce zastavit ani ve třetí nejvyšší soutěži. Řada fotbalových znalců favorizuje pro tento ročník ČFL, vedle obhájce prvenství Viktorie Jirny a SK Zápy, právě mužstvo Olympie. Jiní experti věří Loko Vltavín, Domažlicím i Královu Dvoru, zatímco Vyšehrad v jejich odhadech na podobu čela tabulky nefiguruje. Uvidíme, jaká bude realita po 34 kolech, ale k tomu je ještě hodně daleko.

Kdo je tedy Olympia Hradec Králové? Klub, který byl založen již v roce 1901, se původně jmenoval SK Kukleny. Ke vzestupu výkonnosti oddílu ale došlo až v 60. letech v rámci sportovní činnosti TJ Sokol Kukleny. Mužstvo hrálo střídavě v okresních a krajských soutěžích. Od podzimu roku 1981 se změnil název oddílu na TJ Montas Hradec Králové a ten v sezoně 1991/92 postoupil do krajského přeboru. V létě roku 1994 získal oddíl nového sponzora: Fomei Hradec Králové. Pod tímto názvem sice hned postoupil do divize, záhy ale finanční podpora skončila. Přesto hrál tým nepřetržitě sedm let divizi C. Nejlépe skončil hned v té první 1995/96, kdy obsadil 5. místo.

V roce 1997 se klub opět vrátil k dřívějšímu názvu a obnovil tradici hradecké Olympie. Areál v Kuklenách podstoupil rozsáhlou rekonstrukci, v roce 2002 však skončil tým poslední v divizi C a sestoupil. V krajském přeboru působila Olympia nepřetržitě 13 let v řadě.

Dva postupy za sebou: z přeboru a z divize

V roce 2015 však vyhrála přebor s náskokem šesti bodů před Jaroměří. To už byl v čele klubu Miloš Sazima, který předtím koučoval v ČFL Hlavici a potom ve II. lize Čáslav a Bohemians Praha. Ze Střížkova si také přivedl několik členů realizačního týmu i zkušených fotbalistů, kteří spolu s bývalými hráči FC Hradec Králové utvořili kostru mužstva Olympie. Ze současného kádru hrávali za střížkovskou Bohemku Demeter, Očovan, Ptáček, Novotný a Kuťák.

V minulé sezoně byla Olympia nováčkem divize C, přesto jí prošla suverénně. Počátkem letošního roku, tedy během zimní pauzy, nahradil trenéra Michala Lesáka sám šéf klubu Miloš Sazima. Jeho svěřenci nakonec vyhráli soutěž o 11 bodů před druhými Živanicemi a o 21 bodů před třetí Admirou. Nejlepšími střelci byli Peter Očovan (12 gólů), Radek Korba (10) a Richard Jukl (9), jenž si v sezoně 2014/15 zahrál i za Vyšehrad. Petr Kobos vychytal 17 zápasů s čistým kontem a stal se nejlepším divizním gólmanem.

Zelenobílý dres nyní obléká mj. Ondřej Kraják, který hrál v předchozí sezoně za Vyšehrad. Nejzářivější hvězdou mužstva je však 36letý exslávista Karel Piták s bilancí 3 zápasy v reprezentaci, 310 v české I. lize a v nich 62 branek.

Olympia má za sebou hodně rozporuplný start v ČFL. Nejprve vyhrála v Táboře nad domácím B-týmem 5:1, ve 2. kole však podlehla v derby Převýšovu 0:3. Tohle utkání se hrálo před sedmi sty diváky na Malšovickém stadionu Pod Lízátky a trenér Sazima poslal na trávník tuto sestavu: Frydrych – Kouřil (46. Strasser), Duben, Poděbradský – Kosař (67. Malinský), Novotný (38. Demeter), Piták (74. Kuťák), Ptáček – Ličman (46. Jukl), Korba, Očovan.

„Byli jsme v tomto utkání všude druzí. S takovým výkonem bychom neuspěli ani v oblastním přeboru,“ řekl po zpackaném derby trenér Sazima.

Na gólmana Olympie Frydrycha, který ještě v minulé sezoně chytal druhou ligu za Pardubice, má pěkné vzpomínky pět hráčů Vyšehradu, zejména Tadeáš Madej. Šemíci totiž vyhráli s Pardubicemi s Frydrychem v bráně oba vzájemné zápasy 1:0 a Madej dal v jarní odvetě po centru Drobílka vítězný gól.

Utkání Slavoj Vyšehrad – Olympia Hradec Králové ve 3. kole ČFL se hraje v sobotu 27. srpna od 10.15 hod. Řídit je bude rozhodčí Drahoslav Drábek ze Starého Hradiště u Pardubic, jemuž budou na čarách asistovat Jiří Dujsík z Opatovic nad Labem a Ondřej Brychta z Kunčiny u Moravské Třebové.

Před 15 lety utržila Olympia na Vyšehradě půltucet branek

Tým Olympie Hradec Králové uvidí diváci na Vyšehradě po necelých patnácti letech. V posledním utkání roku 2001, v listopadové derniéře podzimní části divize C, tehdejší celek šemíků rozstřílel Olympii 6:1.

Hosté přitom vedli 1:0 gólem Petra Košťála po trestném kopu Tomáše Rychtery, ještě do poločasu však vyrovnal Lukáš Kučera. Ten se po změně stran trefil ještě dvakrát, a dovršil tak svůj hattrick. Další góly přidali Jan Kaše, Antonín Karel a Tomáš Panenka, takže druhý poločas vyhrál Slavoj 5:0. Navzdory vlezlé zimě přišlo 250 diváků, rozehřály je však góly v síti Východočechů.

Pro pamětníky budou možná zajímavé sestavy z tehdejšího utkání. Domácí Vyšehrad pod vedením trenéra Václava Knížka nastoupil takto: Foferka – Sklenář – Olmr, R. Toman – Kadera (77. Antonín), Plánička (80. Rys), Kaše, Kristen, Šedivka – L. Kučera, Panenka.

Olympii vedl trenér Milan Frýda a na Vyšehradě postavil tuto sestavu: Fiedler – Rychtera – Vaněk, Šimůnek – Pavel Novák, Jar. Jelínek, Košťál, Píša, Popper – Brzek (67. Benák), Školník (56. Blažej). Utkání řídil rozhodčí Šmída z Trutnova.

V odvetě v červnu roku 2002 v Hradci Králové šlo o poslední kolo celé sezony a Slavoj potřeboval k záchraně bod, který také díky remíze 2:2 vybojoval a obsadil 14. místo. Sestoupily poslední dva týmy tabulky: Ždírec nad Doubravou a právě Olympia Hradec Králové. Na Vyšehradě – tenkrát ještě ve staré restauraci – se však po příjezdu z Hradce Králové bouřlivě slavila záchrana v divizi až do druhého dne. Podle vzpomínek některých účastníků šli hráči nad ránem rovnou do práce…

Ve 14 hodin se utkají dorostenci Vyšehradu a Admiry

Kdo z diváků se po sobotním utkání s Olympií zdrží na Vyšehradě, může ještě brzy odpoledne vidět zajímavý souboj v premiéře nového ročníku pražského přeboru staršího dorostu, tedy kategorie U 19. Domácí Vyšehrad pod vedením trenéra Jiřího Hrušky přivítá ve 14 hodin Admiru, přičemž oba týmy by se napřesrok rády vrátily do České ligy staršího dorostu, ze které letos sestoupily. Hned od prvního kola tedy bude o co hrát!

Mladší dorostenci hrají v sobotu dopoledne v Čáslavi, starší žáci v neděli dopoledne na Kladně a hned o tři dny později ve středu 31. srpna v Karlových Varech. Mladší žáci nastoupí v sobotu odpoledne v Litvínově.

V neděli odpoledne od 17 hodin v Kyjích nastoupí ke svému premiérovému utkání v nové sezoně pražské I. A třídy mužů juniorka Vyšehradu, tj. rezerva A-týmu.

 

SOUPISKA OLYMPIE HRADEC KRÁLOVÉ

BRANKÁŘI: Luděk Frydrych (narozen 1987), Dominik Krejčí (1997), Tomáš Finke (1999)

OBRÁNCI: Michal Kouřil (1989), Jiří Duben (1988), Martin Kosař (1995), Jiří Poděbradský (1982), Michal Strasser (1997)

ZÁLOŽNÍCI: Karel Piták (1980, kapitán mužstva), Matěj Ptáček (1993), Michal Demeter (1982), Ondřej Kraják (1991), David Ličman (1997), Jan Novotný (1991), Ondřej Haupt (1992)

ÚTOČNÍCI: Peter Očovan (1984), Radek Korba (1991), David Kuťák (1990), Richard Jukl (1993), Martin Malinský (1994)



PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...