INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Lukáš Vyšehrad: Už se těším na sobotní duel na Vyšehradě!

„A“ tým Něco takového tady ještě nebylo. K utkání na Vyšehradě by měl nastoupit hráč jménem Vyšehrad! Stoper LUKÁŠ VYŠEHRAD, jenž nedávno oslavil 21. narozeniny, je totiž letos na jaře hráčem Převýšova, tj. soupeře šemíků v jarní premiéře.

„Těším se! Hned jak se během zimní pauzy uskutečnil můj půlroční přestup z FC Hradec Králové do Převýšova, bylo tohle první, co mě napadlo: zahraju si na Vyšehradě! Dosud jsem tady nikdy nehrál a ani jsem tu ještě nebyl. Stadion znám zatím pouze ze seriálu Vyšehrad na internetové televizi, tak uvidíme. Bude to zajímavé,“ zmínil mladý hráč z líhně královéhradeckých votroků.

Když už je zmínka o seriálu Vyšehrad, jeho tvůrce inspirovala řada „průšvihářů“ typu Maria Balotelliho, Davida Limberského, Martina Fenina či Milana Petržely. Řada fotbalistů si také v seriálu zahrála, např. Lukáš Vácha, Roman Bednář, Jan Rajnoch a Radek Sňozík. Hráče Vyšehradu pak představují skuteční fotbalisté Slavoje Vyšehrad.

Na našem stadionu bude sice Lukáš Vyšehrad poprvé, nicméně proti týmu šemíků si už jednou zahrál. Stalo se tak loni v lednu v Mladé Boleslavi při utkání zimní Tipsport ligy, v němž Slavoj Vyšehrad remizoval s juniorkou Hradce Králové 3:3.

„Zahrát si proti Vyšehradu bylo z mého pohledu něco opravdu zvláštního, hodně zajímavého a neobvyklého,“ přiznal tehdy nositel jména našeho klubu. „Spoluhráči si nenechali ujít příležitost, aby si mě kvůli tomu dobírali. V týdnu před zápasem jsem tak musel čelit dotazům, za koho že vlastně budu hrát, a tak podobně. Byl to současně můj první zápas proti soupeři z kategorie mužského fotbalu a hned druholigovému.“ Šemíkům z celkem pochopitelných důvodů přál záchranu ve Fotbalové národní lize, což se nakonec nepodařilo, zato jeho klub se radoval z postupu do nejvyšší soutěže.

Lukáš Vyšehrad spatřil poprvé světlo světa v Hradci Králové v únoru roku 1996. Právě tehdy se staly pozemní hokejistky Vyšehradu mistryněmi České republiky! Mezi tuzemskou klubovou elitou figurovali tehdy i tenisté a především basketbalisté Vyšehradu. A fotbalisté? Před 21 lety byli šemíci nováčky divize B a obsadili v ní 3. místo.

K fotbalu přivedl Lukáše otec, který chytal za Týniště nad Orlicí. Syn se ale nepotatil, odmalička totiž hrál středního obránce. A většinu dosavadní kariéry strávil v FC Hradec Králové. V juniorce votroků působil od 17 let (!) až dosud, loni na jaře si ale párkrát „odskočil“ právě do Převýšova. Ten byl totiž hradeckou farmou.

„Odehrál jsem loni za Převýšov asi čtyři zápasy v ČFL, i když jen v roli střídajícího hráče. Ale i tak jsem se už teď vracel do známého prostředí,“ zmínil Lukáš Vyšehrad. V týmu je nyní nejmladším hráčem a navzdory faktu, že přišel z prvoligového klubu a hodně spoluhráčů pochází rovněž z Hradce Králové, musí plnit obvyklé povinnosti benjamínka mužstva: nosit míče, dresy, tréninkové kužely, a tak dále.

V zimní přípravě měl Převýšov hlavně divizní soupeře a právě s Lukášem Vyšehradem na postu stopera hrál jeden zápas za druhým nejen vítězně, ale i bez inkasované branky: 6:0 s Kratonohy, 4:0 s Kutnou Horou a 4:0 s Dvorem Králové 4:0. Až v generálce prohrál 0:1 v Kolíně, ale i tak je to jen jeden inkasovaný gól.

„Změny v týmu oproti podzimu jsou minimální, kromě mne přišli do Převýšova ještě Radek Korba s Martinem Kosařem z Olympie Hradec Králové. Doufám, že se dostanu do základní sestavy a bude se nám dařit i na jaře v ČFL. Rádi bychom vylepšili své podzimní postavení na osmém místě tabulky. Musíme ale chytit začátek jara, budeme se proto snažit uspět už v dnešním zápase. Jak už jsem řekl, moc se na něj těším a snad mě fanoušci Slavoje Vyšehrad přijmou dobře,“ projevil své přání Lukáš Vyšehrad. To je ale „jen“ aktuální motivace, tou hlavní je prosadit se do profesionální sféry fotbalu, kterým se chce živit.

Při sobotním zápase by mohlo být zde na Vyšehradě víc Vyšehradů, Lukáše totiž přijedou povzbudit i příbuzní. A kolik že se vyskytuje v Čechách osob s příjmením Vyšehrad(ová)?!

Podle webové stránky prijmeni.cz jich je celkem 41, z toho 22 mužů (Vyšehrad) a 19 žen (Vyšehradová). Nejvíc ve východních Čechách, v Hradci Králové a Kostelci nad Orlicí, což má „na svědomí“ hlavně Lukášova rozvětvená rodina. „Otec má ještě tři bratry, takže my všichni jsme Vyšehradové,“ upřesnil Lukáš Vyšehrad.

Vyšehradovi ale žijí např. také v západočeských Horažďovicích či v Boskovicích a Blansku na jižní Moravě.

 

Lukáš Vyšehrad

narozen: 24. února 1996 v Hradci Králové

výška 185 cm, váha 84 kg

post: střední obránce

dosavadní kariéra: Slavoj Předměřice nad Labem, Slavia Hradec Králové, Olympia Hradec Králové, FC Hradec Králové, SK Převýšov

v civilu: absolvent Střední průmyslové školy, obor informační technologie


PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...