INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Kýžený efekt nenastal ihned, víc prozradí až jarní část ČFL

„A“-muži – O tři body víc než loni na podzim získali v první polovině letošní sezony fotbalisté Slavoje Vyšehrad. Přesněji řečeno: jen o tři body víc. V letní pauze se rozhodl majitel klubu Jaroslav Klíma učinit několik zásadních změn, včetně té, že uvolnil post trenéra A-mužstva. Obnovena byla funkce sportovního ředitele a jasně, bez sebemenšího alibismu, bylo veřejně prezentováno, že cíle pro sezonu 2018/19 jsou maximalistické. Vyšehrad, který v předchozích dvou ročnících ČFL skončil v poli poražených na 13. a 14. místě, bude tentokrát bojovat o čelo tabulky.

V polovině letošního ročníku přezimuje náš tým na 3. místě se ztrátou 11 bodů na suverénně vedoucí Zápy. Pokud by svoji dominantní pozici na jaře uhájily, zbyl by boj o 2. místo, na něž jsou minimálně čtyři další kandidáti: Domažlice, Loko Vltavín, Dobrovice (nejlepší tým druhých poločasů) a Olympia Radotín.

Obecně vzato platí, že všichni, kteří mají s týmem šemíků co do činění, pro něj udělali na podzim maximum. Jenomže i v takovém případě, podobně jako v běžném životě, se ne vždy věci daří v souladu s představami a cíli. Hned a na počkání, přestože vložené investice a úsilí po tom volají. Navíc v každém utkání stojí na druhé straně hřiště soupeř, který chce také bodovat.

Například Zápy se k současné pozici dopracovaly po předchozích šesti letech strávených v ČFL, s Domažlicemi a Vltavínem je to obdobné. Každý jde ale trochu jinou cestou, někdo díky vlastnímu úspěšnému podnikání, jiný s pomocí města a navíc špičkového tuzemského klubu: Viktorie Plzeň.

V krátké letní pauze se během pěti přípravných zápasů prostřídalo v dresu Slavoje celkem 34 hráčů. Mužstvo bylo postupně, i když rychle, ze dvou třetin obměněno. Z těch, co zde byli už dříve, zcela pravidelně na podzim nastupovali jen brankář Havránek a Drobílek, poměrně často i Hradecký, Šlegl a Madej, sporadicky pak Doležal a Heřman. Velkou ztrátou byl odchod Junka do Anglie, ofenzivního beka s velkým tahem na bránu.

Skloubit vše za pochodu s dvanácti novými hráči (nepočítaje Kacafírka, který odešel již koncem srpna do Sparty Kutná Hora), mnohdy mladými, samozřejmě nebylo snadné. To se mimochodem ukázalo hned v prvním mistrovském utkání a pohárovém vyřazení na půdě divizní Hostouně.

Trenérovi Romanu Veselému tenhle úkol ztěžovalo jedno zranění za druhým. Od září tak nehrál stoper Neuberg, který měl být základním stavebním kamenem sestavy a jeho absence se později ukázala být citelnější, než by se zdálo. Zranění stíhala i další hráče, Krejdla, Laňku, Fundu, Šimka, Ryse i Doležala. Zčásti také proto, že řada soupeřů vsadila proti technickému a kombinačnímu pojetí hry Vyšehradu na hodně tvrdou hru na samé hranici agresivity.

„Teď po podzimní derniéře jsme zklamáni, že jsme nezvládli poslední zápas s Olympií Radotín a poprvé doma prohráli. Když pod vlivem všeho, čím jsme prošli, vezmu naše umístění, tak je to asi dobré, byť ztráta na Zápy je opravdu značná a našich 32 bodů se v tuto chvíli jeví jako málo. Upřít snahu klukům nelze, někteří jsou ale opravdu mladí a teprve se učí, z čehož občas vyplynou naivní chyby. To ale může být ten detail, který rozhodne o výsledku utkání, tak jako právě proti Olympii. Z mladých jsme se snažili vymačkat, co se dalo, ale zkušenost jako u Neuberga jim chyběla,“ uvedl trenér Roman Veselý.

V šesti ze 17 zápasů Vyšehrad inkasoval jako první a pět z nich prohrál. Naopak v jedenácti dal vedoucí gól zápasu a devětkrát dotáhl takové utkání k tříbodovému zisku. Síla prvního gólu je značná.

Na podzim se o tom moc nemluvilo, teď je ale na místě připomenout fakt, že 27 nastřílených branek je na mužstvo s ambicemi málo, v průměru 1,6 na zápas. Hrotový útočník Čapek sice nastřílel v ČFL 10 gólů a stal se společně s Veselým (Loko Vltavín) a naším bývalým hráčem Černým (Domažlice) nejlepším podzimním střelcem soutěže, na všechny ostatní hráče Vyšehradu tak ale připadá dohromady jen 17 branek, tedy v průměru jeden gól na zápas. Produktivita je dokonce o tři góly horší než loni na podzim a musí se na jaře zlepšit.

Mužstvo bude trénovat ještě v posledním listopadovém a v prvním prosincovém týdnu. Pak přijde přestávka a k prvnímu tréninku se sejde ve středu 9. ledna. Během zimní přípravy jsou předběžně v plánu mj. utkání s juniorkami Slavie, Sparty, Kolínem, Mšenem či Neratovicemi.


Podzimy Slavoj Vyšehrad ve třetí nejvyšší soutěži

Podzim 1981: 9 bodů, skóre 15:34 a 15. místo (na konci sezony 15. místo a sestup do divize)

Podzim 2000: 11 bodů, skóre 16:34 a 18. místo (na konci sezony 18. místo a sestup do divize)

Podzim 2007: 18 bodů, skóre 18:25 a 15. místo (na konci sezony 13. místo)

Podzim 2008: 17 bodů, skóre 19:24 a 13. místo (na konci sezony 16. místo)

Podzim 2009: 13 bodů, skóre 18:30 a 18. místo (na konci sezony 17. místo a sestup do divize)

Podzim 2014: 32 bodů, skóre 36:32 a 5. místo (na konci sezony 3. místo a postup mimo pořadí do FNL)

Podzim 2016: 30 bodů, skóre 32:26 a 5. místo (na konci sezony 13. místo)

Podzim 2017: 29 bodů, skóre 30:30 a 6. místo (na konci sezony 14. místo)

Podzim 2018: 32 bodů, skóre 27:21 a 3. místo (na konci sezony ???. místo)

 

Poznámka: v sezoně 1981/82 šlo o II. národní ligu (skupina B) s 16 účastníky a ještě původním systémem udílení dvou bodů za vítězství.

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...