INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Zbývají tři listopadová utkání: šemíci v sobotu hostí Živanice

„A“-mužiUž jen tři utkání chybějí fotbalistům Slavoje Vyšehrad k naplnění podzimního programu ČFL: dvě doma a jedno venku. Tuto sobotu 3. 11. přivítají nováčka soutěže Sokol Živanice v čele s velezkušeným exligistou Pavlem Košťálem (na snímku), týden nato se představí v Litoměřicích a v podzimní derniéře v sobotu 17. 11. změří síly s Olympií Radotín.

Obec Živanice se nachází 3 km jihozápadně od lázeňského městečka Lázně Bohdaneč v okrese Pardubice a má tisícovku obyvatel. Tělocvičná jednota Sokol Živanice byla založena už v roce 1901, ale fotbalový oddíl až o 57 let později. Letos má tedy šedesátiny. Velký vzestup nastal s příchodem nového milénia a z iniciativy zdejšího rodáka – podnikatele Jiřího Nováka. V roce 2005 Živanice vyhrály I. B třídu, rok nato I. A třídu a za další dva roky i krajský přebor. V sezoně 2008/09 tak poprvé okusily divizi, rok nato z ní však sestoupily.

Živanice se vrátily do divize v roce 2013 a opět do skupiny C, kde odehrály pět ročníků za sebou. Vedly si více než dobře: obsadily zde postupně 3., 4., 2. 2. a 1. místo. V ročnících 2015/16 a 2016/17, kdy skončily druhé, jim vyfoukly postup do ČFL Olympia Hradec Králové a po ní Jiskra Ústí nad Orlicí.

V minulé sezoně 2017/18 ale už tým hrající v oranžových dresech vyhrál divizi C s náskokem osmi bodů před druhým Vysokým Mýtem. Letos na jaře tak už Živanice oslavily historický postup do třetí nejvyšší soutěže. Nejlepším střelcem byl Radek Gorol s 15 góly.

Tým trenéra Olivy se jen hemží zkušenými fotbalisty

Živanice mají tým složený ze zkušených fotbalistů. Téměř všichni působili dříve buď v Hradci Králové, nebo v Pardubicích. Čtyři z nich si dokonce zahráli I. ligu: obránce Pavel Košťál (12 sezon a 230 zápasů), záložník a kapitán Živanic Ondřej Herzán (8 sezon a 116 zápasů), útočník David Petrus (2 sezony a 16 zápasů) a další forvard Milan Ujec (2 zápasy). Nejlepším střelcem je zatím Pavel Štěpánek s pěti góly. Trenérem týmu je 54letý Roman Oliva (na snímku vpravo). Živanice mají také věrné fanoušky, kteří své mužstvo doprovázejí i na zápasy venku a hlasitě fandí. Na svém klubovém facebooku mají 776 lajků, což je na ČFL velmi slušné.

Doma vyválčil tento východočeský tým třináct bodů, venku zatím tři, z toho dva v Radotíně a jeden v Jirnech. Kromě toho je ale potřeba vidět i fakt, že Sokol z posledních pět zápasů prohrál jen jeden. Před týdnem doma porazil Písek 1:0 gólem svého nejzkušenějšího hráče: 38letého exligisty Košťála.

Živanice nastoupily do tohoto utkání v sestavě: Hrnčíř – Buriánek, Košťál, Staněk, Motyčka – Polák (71. Gorol), Herzán, Ptáček, Hundák (88. Živný) – M. Ujec (56. D. Pánek), Štěpánek (56. Petrus).

Otevřený dopis Živanic vedení FAČR

Pro úplnost je třeba zmínit, že vedení živanického klubu poslalo v tomto týdnu vedení FAČR otevřený dopis, v němž si stěžuje na výkony rozhodčích a „špatné podmínky na třetiligových stadionech“. Výňatek z citace otevřeného dopisu: „Soutěž se hraje většinou na hřištích, jejichž povrchy by nesnesly srovnání s většinou krajských, ba dokonce ani okresních hřištích v Pardubickém kraji, zázemí pro hráče i diváky většinou spíše připomíná Sudety po odsunu.“

Jen na okraj: stadion Slavoje Vyšehrad byl před pěti lety vyhodnocen Deníkem Sport jako nejlepší na úrovni neprofesionální sféry fotbalu v rámci celé České republiky. Tehdy se hodnotily vzhled stadionu, služby pro diváky, atmosféra při zápasech a atraktivita hry. Živanice si tu zahrají vůbec poprvé a snad budou se zdejším zázemím i hřištěm spokojeny víc, než by byly, teoreticky vzato, v podmínkách poválečného pohraničí.

Utkání Slavoj Vyšehrad – Sokol Živanice se hraje v sobotu 3. listopadu od 10.15 hod. a řídí je severočeští arbitři: hlavní rozhodčí Petr Martínek z Jablonce nad Jizerou, jemuž budou asistovat na čarách Michal Mrkáček z Turnova a Eduard Pekař z Liberce. Půjde o souboj čtvrtého se čtrnáctým týmem tabulky.

Juniorka hraje také v sobotu dopoledne: v Hostivaři

Trenéři Vyšehradu se budou muset na počátku tohoto víkendu vyrovnat s nepříjemným souběhem zápasů A-mužstva s juniorkou. Vyšehrad B totiž čeká v sobotu v 10.30 hod. vystoupení v Hostivaři. Narazí tak na sebe dva nováčci pražského přeboru, kteří spolu hráli ještě v minulé sezoně ve společné skupině I. A třídy. Půjde o měření sil desátého s devátým týmem tabulky. Za Hostivař hraje stoper Marek Plášil, bývalý hráč naší U 19.

V sobotu dopoledne nastoupí také v Praze, ale v areálu Bedřichovská v Ďáblicích, naše U 18. V utkání České divize staršího dorostu ji zde přivítají stejně staří hráči Meteoru, kteří pod vedením trenéra Františka Kopače neztratili v dosavadních dvanácti kolech ani bod. V pozápase ve 13.30 hod. nastoupí „šestnáctky“ obou rivalů.

V neděli dopoledne na Vyšehradě naše U 19 přivítá Viktorii Žižkov, vedoucí mužstvo České ligy staršího dorostu. Svěřenci trenéra Marka Trvala vedou tabulku o bod před Slavií B, náš tým je dvanáctý. Derby má výkop v 10 hodin. V pozápase, který začne čtvrt hodiny po poledni, se utkají „sedmnáctky“ Vyšehradu a Žižkova. V tomto případě se střetnou desátý s jedenáctým družstvem tabulky.

Starší žáky (U 15 a U 14) čeká v neděli na hřišti v Krči měření sil s jiným týmem z Prahy 4: Braníkem. Patnáctiletí hrají od 10 hodin, zápas čtrnáctiletých má výkop čtvrt hodiny před polednem.

Mladší žáci (U 13 a U 12) budou hostit v sobotu odpoledne na Vyšehradě své kladenské vrstevníky. Oba zápasy začínají ve 14.30 hod.

Starší přípravka A (U 11) nastoupí v Lipencích a starší přípravka B (U 10) na Zbraslavi: obě tato utkání se hrají v sobotu od 10 hodin. Mladší přípravka A (U 9) přivítá v neděli ve 14.30 hod. na Vyšehradě dívčí družstvo Sparty, mladší přípravka B (U 8) se utká na vedlejším hřišti v tutéž dobu s osmiletými chlapci z TJ Spoje Praha.

 

Klubový magazín ze zápasu: zde


SOUPISKA TJ SOKOL ŽIVANICE

BRANKÁŘI: Štěpán Hrnčíř (narozen 1997), Matěj Vašíček (1997), Ondřej Volšík (1989)

OBRÁNCI: Michal Buriánek (1989), Pavel Košťál (1980), Martin Staněk (1997), Petr Motyčka (1988), Lukáš Živný (1992), Filip Pánek (1996), Michal Ferčák (1982)

ZÁLOŽNÍCI: Ondřej Herzán (1981, kapitán mužstva), Radek Gorol (1984), Lukáš Polák (1992), Tomáš Kakrda (1991), Matěj Ptáček (1993), Martin Hundák (1987), Jiří Gašpar (1997)

ÚTOČNÍCI: David Petrus (1987), Milan Ujec (1989), Pavel Štěpánek (1994), David Pánek (1996)

Horní foto: Petr Sloboda

Další foto: https://www.facebook.com/TjSokolZivanice/

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...