INSTAGRAM

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Podzimní derniéra: Vyšehrad změří síly s Olympii Radotín

„A“-muži Souboj dvou pražských týmů si nachystal los ČFL na poslední podzimní kolo. Slavoj Vyšehrad bude v sobotu 17. listopadu dopoledne hájit své postavení na druhém místě tabulky v utkání s Olympii Radotín, která je šestá. Na hřiště ji přivede v roli kapitána bývalý reprezentant Martin Jiránek (na snímku). Oba soupeři spolu svedli zatím jen jedno přátelské utkání: letos koncem ledna, kdy Olympia zvítězila na Vyšehradě 3:1. Od té doby, tedy za necelých deset měsíců, nezbyl z tehdejší sestavy Olympie ani jeden hráč! A také nikdo z trenérů. S výjimkou žlutočerných klubových barev se změnilo všechno: název, logo, domácí prostředí i soutěž.

Olympia Radotín je nejmladším klubem na české fotbalové mapě. Jeho samotná existence má kořeny ve strmém vzestupu Olympie Hradec Králové, která pod vedením šéfa klubu a současně trenéra Miloše Sazimy (nyní trenéra Viktorie Žižkov) zvládla během tří let tři postupy za sebou: v sezoně 2014/15 vyhrála krajský přebor, o rok později divizi C a za další rok skončila druhá v ČFL za Jirny, což jí ovšem znovu stačilo k dalšímu posunu výš, tentokrát už do druhé nejvyšší soutěže.

Klub akceptoval postup do Fotbalové národní ligy, aby však získal profesionální licenci, stalo se tak jen za cenu dramatických změn. Areál v Kuklenách nevyhovoval požadavkům FAČR a dělit se o Malšovický stadion s FC Hradec Králové nešlo kvůli jeho chystané rekonstrukci. Došlo proto na stěhování do Prahy a novým domácím prostředím se stal stadion Evžena Rošického na Strahově. Změnilo se nejen působiště, ale i logo i názvu na FK Olympia Praha. V čele klubu stanul nový šéf Angelos Goulis, mecenáš původem z Řecka.

Olympia vstoupila do druhé ligy s hráčským kádrem, v němž nezůstal kámen na kameni. Vedení klubu přivedlo hlavně zahraniční posily a mladý tým si vedl velmi dobře. V polovině podzimní části dokonce sahal po nejvyšších příčkách tabulky, pak ale začal doplácet na úzký kádr a časté červené karty.

Před koncem podzimu skončil trenér Sazima a jeho pozici převzal na tři zápasy Vladimír Skalba. Od jara už vedl tým žlutočerných izraelský kouč Ivanir Motti, jenž přišel z Hapoelu Tel Aviv, ale sedm zápasů vynechal kvůli zdravotní indispozici. Olympia sice získala na jaře jen 11 bodů, ale celkově měla 34 bodů a skončila na 13. místě Fotbalové národní ligy.

Oldřich Pařízek: z Olympie na Vyšehrad

Olympia Praha se sice v profesionální soutěži zachránila, ale i tak se letos přihlásila pouze do ČFL. „Momentálně je to pro nás určitě krok zpátky, ale už ne s výhledem do budoucna. Chceme vsadit na kádr složený z mladých hráčů, kteří mají perspektivu. Potřebujeme teď hlavně stabilizovat klub,“ uvedl letos v červnu Angelos Goulis.

Nové domácí prostředí našla na jihozápadě Prahy, kde zfúzovala se zdejším SC Radotín, účastníkem I. A třídy. Tím současně získala základnu mládeže a znovu si změnila název na FK Olympia Radotín.

Hráčem s nejzvučnějším jménem je 39letý stoper Martin Jiránek, bývalý reprezentant s 31 zápasy za národní A-mužstvo České republiky. Zúčastnil se mj. EURO 2004 v Portugalsku, kde český tým skončil třetí. O dva roky dříve se stal Jiránek mistrem Evropy hráčů do 21 let.

Tým Olympie Radotín vedl od začátku sezony hlavní trenér Oldřich Pařízek, koncem srpna ho ale nahradil bývalý reprezentant a dlouholetý záložník Hamburgeru SV David Jarolím. A Oldřich Pařízek dnes stojí na lavičce Vyšehradu coby asistent trenéra Romana Veselého.

Žlutočerní mají na konci podzimní části velmi dobrou formu, před sobotním derby na Vyšehradě mají na svém kontě čtyři vítězství za sebou. Za zmínku rozhodně stojí i fakt, že ve 2. kole Mol Cupu porazili druholigový FC Hradec Králové 2:1. Ve 3. kole tuzemského poháru však Olympia Radotín podlehla Slovácku 0:5.

Nejlepším střelcem ŕadotínského mužstva je s devíti góly nigerijský útočník Fortune Akpan Bassey, který přišel do Olympie z Bohemians 1905. Žlutočerný dres ale obléká mj. i Vojtěch Brabenec, který nastřílel v minulé sezoně 2017/18 celkem 24 gólů (na podzim 7 za juniorku Dukly, na jaře 17 za Duklu Jižní Město), a stal se tak pražským kanonýrem číslo 1.

V týmu je také obránce Petr Ježdík, který hrál na jaře roku 2017 za Vyšehrad. Brankář Ondřej Čáp chytal proti Slavoji na podzim roku 2017, to ale bylo ještě za Jirny. Inkasoval zde dva góly a zápas Vyšehrad – Jirny skončil 2:1.

Utkání Slavoj Vyšehrad – Olympia Radotín se hraje v sobotu 17. listopadu od 10.15 hod. a řídí je rozhodčí Drahoslav Drábek ze Starého Hradiště u Pardubic. Na čarách mu budou asistovat Ondřej Čechlovský z Chrudimi a Josef Vnuk z Třebovle.

Juniorka ve 13.30 hod. přivítá Union Vršovice

Poslední podzimní dějství má na programu také pražský přebor. V sobotu od půl druhé odpoledne juniorka Vyšehradu přivítá Union Vršovice, což bude souboj 11. s 13. týmem tabulky.

V sobotu dopoledne v 10 hod. nastoupí naše U 18 k zápasu České divize staršího dorostu na Praze 4-Lhotce, tedy na hřišti Tempa. Soupeřem jí bude domácí U 19: narazí na sebe druhý a třetí tým tabulky. Čtvrt hodiny po poledni se představí na Tempu naše U 16 v utkání České divize mladšího dorostu.

Zatímco v sobotu budou hrát na Vyšehradě A-tým i B-tým mužů, v neděli to budou dorostenci. Naše U 19 přivítá v 11.15 hodin v domácím prostředí Meteor VIII. Od 13.30 hod. se utkají týmy U 17 obou pražských rivalů.

Starší žáci už mají podzimní část sezony za sebou, mladší žáci se představí v neděli odpoledne na hřišti Slavie ve vršovickém Edenu: oba zápasy (U 13 i U 12) začínají v 16 hodin.

Starší přípravka A (U 11) odehraje své poslední podzimní utkání v sobotu v 9.30 hod. na hřišti Unionu Vršovice, starší přípravka B (U 10) odpoledne od 15.30 hod. v Dolních Počernicích. Mladší přípravka A (U 9) v neděli již v 8.30 hod. ráno na Vyšehradě přivítá Třeboradice a mladší přípravka B (U 8) bude hrát ve stejnou dobu na vedlejším hřišti s Košířemi.


SOUPISKA OLYMPIE RADOTÍN

BRANKÁŘI: Ondřej Čáp (narozen 1994), Jakub Šiman (1995)

OBRÁNCI: Denys Pelyak (1996), Jiří Ježdík (1990), Petr Ježdík (1995), Martin Jiránek (1979, kapitán mužstva), David Broukal (1995), Dmytro Petryk (1998)

ZÁLOŽNÍCI: Jakub Trýzna (1993), Volodymyr Zubashivskyi (1999), Samuel Dancák (1998), Lukáš Koutenský (1995), Filip Císařovský (1997), Lukáš Kubišta (1998), Milan Bialek (1993)

ÚTOČNÍCI: Vojtěch Brabenec (1997), Akpan Fortune Bassey (1998), Roman Artemuk (1995), Olarewaju Mohammed Hadi (1996), Asterios Oikonomikos (2000), Leo Bužík (1998)

 

Klubový magazín ze zápasu: zde


Dosavadní jediné vzájemné utkání

Slavoj Vyšehrad – Olympia Praha 1:3 (1:1)

Přípravné utkání v sobotu 27. ledna 2018.

Branky: 14. Máče – 12. Frizoni, 51. Hejný, 75. Denzel. Rozhodčí: Musil – Plzák, Stěhule. ŽK: Drobílek, Hradecký (oba Vyšehrad). Diváků: 50.

Vyšehrad: Štika – Matějka (71. Rossmann), Hradecký, Madej – Máče (71. Macej), Jakab (80. Š. Klíma) – Klesa (46. Junek), Drobílek (80. Kubec), Kostorek (56. Kulhavý) – Čtvrtníček (62. Babka), Černý (71. Heřman). Trenéři Jaroslav Klíma a Milan Kopřiva.

Olympia Praha: Stejskal – Ruml, Amri, Mišůn, Žežulka – Gidic – Verner (76. Novák), Jukl (46. Keita), Frizoni – Katidis (59. Denzel) – Hejný (76. Matheus Santos). Trenéři Ivanir Motti, Oldřich Pařízek a Christos Providas.

 

Foto: Petr Sloboda a Barbora Reichová

PŘÍŠTÍ KOLO

Sobota 20.07.2019

  • 17:00 Prostějov - Muži"A"

Vyšehrad měl v tomto utkání od začátku územní převahu, do vedení ale šel až po půlhodině hry z penalty. Do té doby neproměnili naši hráči tři gólové šance. Ve 30., min. byl však faulován ve vápně domácích Stýblo a Molodci z penalty se nemýlil: 0:1! To byl také výsledek prvního poločasu.

Šest minut po změně stran se po autovém vhazování Zdobnického dostal k míči Stýblo a nezaváhal: 0:2! Trvalo jen pět minut a situace se „v bleděmodrém“ opakovala: znovu aut Zdobnického, znovu náběh Stýbla a přesná koncovka: 0:3!

V 64. min. kombinaci Zdobnického a Vu zdárně zakončil kapitán Coufal: 0:4! A v 76. min. z přihrávky Zdobnického dal pátý gól Vu: 0:5!

Tento stav byl na ukazateli skóre ještě deset minut před koncem, mladí šemíci pak ale polevili a dovolili domácím dva „slepené“ góly. Trutnov korigoval díky trefám dvou střídajících hráčů v 81. min. překonal Pospíšila Kulda a v 82. min. Borovski. Zápas tak skončil 2:5 a naše U 16 si připasala druhé vítězství venku v této sezoně – to první bylo koncem srpna v Ostré,

V sobotu 23. března naše U 16 přivítá na Vyšehradě „sedmnáctku“ Vlašimi a půjde o souboj 11. s 10. místem tabulky, které od sebe dělí jen tři body. Zápas má výkop čtvrt hodiny po poledni.

Trenér U 16 Zdeněk Jaroš: „Utkání v Trutnově jsme měli od začátku ve své moci. Až deset minut před koncem, kdy už jsme vedli 5:0, jsme polevili a dvakrát inkasovali.“

 

U 17: MFK Trutnov – Slavoj Vyšehrad B 2:5 (0:1)

Česká divize U 17 (skupina C), hráno v sobotu 16. března 2019. Branky: 81. Kulda, 82. Borovski – 51. a 56. Stýblo, 31. Molodci z pen., 64. Coufal, 76. Vu. Rozhodčí: Vít – Turek, Beránek. ŽK: Taláb, Pavelka – L. Toman, Coufal, Vu. Diváků: 40.

Trutnov U 17: Laštovka – Gnol, Ondráček (36. Borovski), Macela, Volman – Taláb (65. Kulda), Hetflejš (65. Valeš), Sapár, Klejna (30. Pavelka) – Rohrbacher, Červený (30. Bednář). Trenéři Tomáš Cerman, Aleš Starý a Petr Vlach.

Vyšehrad U 16: Pospíšil – Mareš, Molodci, L. Toman, Nováček (46. R. Mamudov) – Fait – Zdobnický, Stýblo, Coufal, Vodička – Vu. Trenér Zdeněk Jaroš.

 

Branky Vyšehradu U 16 v České divizi mladšího dorostu

13 – Stýblo

9 – Coufal

6 – Zdobnický

5 – Tran

3 – Vu

2 – Molodci

1 – Fait, Halasz, Jelínek, Lupan, R. Mamudov, Mlejnek, Přech, L. Toman, Zika

 

Asistence

12 – Zdobnický

7 – Jelínek

5 – Coufal

4 – Stýblo

3 – Tran

2 – Horák, Mareš, Vodička, Vu

1 – Halasz, R. Mamudov, Mlejnek, Zika

 

Foto: Zdeněk Jaroš

VÝSLEDKY

připravuje se...